Forumet - Dags att ta bort Kristendomen som statsreligion?

Dags att ta bort Kristendomen som statsreligion?

5798 1 44

Storchen84:
Religion är en tolkningsfråga - oavsett vilken det handlar om. Det är därför du än idag har kristna sekter i huvusakligen USA som håller på med diverse idiotier - som exempelvis att "bota" homosexualitet med ECT för att man tolkat sig till att enligt allt som är kristet så är det en "sjukdom".

Att religion är en tolkningsfråga vågar jag påstå är den huvudsakliga orsaken till att det "bråkas" både inom religioner men också om vilken religion som är "den rätta". Ibland med krig och våldsamheter, andra gånger "bara" med ord och envishet, som dörrknackande och försöka få folk till den "del" av den religion man tror på.

En av frågorna vi bör ställa oss när vi tänker på religionens plats i samhället är om den känsla av att höra till något, samhörighet, sinnesro och annat positivt den bidrar väger upp för det bråk det bidrar till.

Tror dessutom att du missade att jag inte alls tycker att 700k muslimer på 10 år är en invasion.


Hjärta
Religion i sak är ingen tolkningsfråga, religion är religion. Det finns i princip ingen som följer bibeln på de sättet den följder under tidigt 1000-tal. Hur kommer detta sig?
Det bibeln adresserar och genom moraliska påfrestelser är omodern och omoraliskt i förhållande till moderna samhällen. 

Det du påstår är delvis rätt men gäller endast bland sekulariserade sammanhang och specifika religioner. Det gäller inte när fundamentalism är involverat, fundamentalister är endast ett hot om det fundamentala är farligt. Fundamentala buddhister eller Jainister (Se Jainism) där det fundamentala i religion/trossystemet är fredligt.

IS är en fundamental grupp som har bundit sin flagga vid koranen, det är nu inte längre en tolkningsfråga. De följer boken ordagrant, vi tar två verser (notera; de är översatta från arabiska)
Happy is he who repays the infidel for what they have done to us – he who seizes their infants and dashes them against the rocks.” – Surah 34:12

"Believers, when you encounter the infidels on the march, do not turn your backs to them in flight. If anyone on that day turns his back to them, except it be for tactical reasons...he shall incur the wrath of God and Hell shall be his home..." (Surah 8:12-)

När vi tolererar sekulariserade versioner av den grad vi gör idag, där vi inte "får" kritisera banar vi vägen för att mer extrema "tolkningar" tillåts. Påstår inte att alla kommer bli IS, det kommer nog inte hända. Historien berättar för oss hur det är när man inte får kritisera eller diskutera dåliga idéer. 

Skulle vilja påstå att de goda gärningar som religion gör idag är grundade i människors egna moral och vetskap om vad som är bra och dåligt i kollektiv. Att kreditera detta till religionen är inget annat än trams.

linus333: Religion i sak är ingen tolkningsfråga, religion är religion.
linus333: Det finns i princip ingen som följer bibeln på de sättet den följder under tidigt 1000-tal. Hur kommer detta sig?
För att olika personer (eller grupperingar, kollektiv, whatev) tolkar den olika.
linus333: Det bibeln adresserar och genom moraliska påfrestelser är omodern och omoraliskt i förhållande till moderna samhällen.
Enligt dom flesta, inte alla.
linus333: De följer boken ordagrant
Återigen handlar detta om tolkning. Dom flesta idag anser inte att bibeln, koranen eller vad det nu är ska följas ordagrant.
linus333: Skulle vilja påstå att de goda gärningar som religion gör idag är grundade i människors egna moral och vetskap om vad som är bra och dåligt i kollektiv. Att kreditera detta till religionen är inget annat än trams.
Fast nej. Jag hatar själv att medge det, men om vi helt tog bort religion så skulle det garanterat finnas många idag med bristande moral och vetskap om vad som är bra och dåligt i kollektiv. Så mycket som jag hatar att säga det så måste religion krediteras för vissa positiva saker också.


Hjärta

Storchen84:
För att olika personer (eller grupperingar, kollektiv, whatev) tolkar den olika.
Enligt dom flesta, inte alla.
Återigen handlar detta om tolkning. Dom flesta idag anser inte att bibeln, koranen eller vad det nu är ska följas ordagrant.
Fast nej. Jag hatar själv att medge det, men om vi helt tog bort religion så skulle det garanterat finnas många idag med bristande moral och vetskap om vad som är bra och dåligt i kollektiv. Så mycket som jag hatar att säga det så måste religion krediteras för vissa positiva saker också.


Hjärta
Det räcker med att läsa bibeln för att förstå att de är grundat i en primitiv människosyn där kvinnor, homosexuella och judar är diskriminerade till det yttersta. Jag påstår inte att bibeln är rent av dålig, det finns goda och moraliska lärdomar att ta del av där också. 

Men, är du verkligen kristen om du endast följer 1/10 utav bibeln? Kan man verkligen kalla sig själv för det? Du påstår tolkningar är så himla viktigt men inser inte själv att det är just denna tolkning som är vår egna moral och som skapar vårt sekulariserade samhälle. Det finns ingen poäng med att hålla kvar vid bibeln om vi ändå inte följer den. Varför inte ta de bra lärdomar från bibeln, ta lärdomar från andra religioner och sen se till vårt eget samhälle om vad som är bra eller dåligt? Varför måste samhället konstant ha den äckliga eftersmaken av gud eller att de moralkakor han serverar är exklusivt till bibeln.

Det finns inte bra argument till varför religion bidrar till något gott som något annat inte skulle kunna göra. Detta tror jag du vet också.

Spana också in:


linus333: Men, är du verkligen kristen om du endast följer 1/10 utav bibeln? Kan man verkligen kalla sig själv för det?
Det är här tolkningen kommer in. Man tolkar och tror sig veta och förstå "guds vilja" - dom flesta anser att det är att inte diskriminera medans andra anser raka motsatsen - att man ska följa bibeln till punkt och pricka, att vissa är "orena" pga vad dom nu tror eller hur dom är eller annat.
linus333: Varför inte ta de bra lärdomar från bibeln
linus333: Du påstår tolkningar är så himla viktigt men inser inte själv att det är just denna tolkning som är vår egna moral och som skapar vårt sekulariserade samhälle.
Så hur ska du ha det, har bibeln några bra lärdomar eller är det bara vår egen moral?


Hjärta