Forumet - Dålig kondis, hur börja?

Dålig kondis, hur börja?

1237 0 13
Om man ska börja fixa sin kondition, som är jätte dålig, Ska man jogga 30 min i streck? Eller börja med att gå hastigt första veckan och sedan utveckla det till joggning, börja med 20 i en vecka, sen 30 min ..? Ska man stretcha före och efter? eller bara före? eller bara efter? ska man dricka vatten för att inte bli uttorkad? osv..

Tack för hjälpen.
Pepparkaksgubbe:

Eller börja med att gå hastigt första veckan och sedan utveckla det till joggning, börja med 20 i en vecka, sen 30 min ..?


[y]
Pepparkaksgubbe:

Ska man stretcha före och efter?


Värm alltid upp lite innan, och sen tänjer du lite så att du inte är helt superstel innan du börjar springa. Sen stretchar du efteråt. :)
Pepparkaksgubbe:

dricka vatten


Det ska man ju egentligen alltid göra. Men drick ett tag innan och sen efter. :)

Spana också in:

jogga runt kvarterat bara. de va så jag började. Jogga så långt du orkar, vila och sen senare på dagen kan du ta en jogg till.

en av mina polare har börjat springa (inflytande från mig javist! [cool]) å han hade inte sprungit en meter innan han bestämde sig för att börja springa i vintras. då orkade han knappt springa ett 2.5 km spår som han har där han bor, men väldigt snabbt så orkade han springa hela och nu springer han 5-6 k varje runda han springer

mitt råd är bara att du springer så mycket som du kan/orkar. du behöver inte tänka på att dricka vatten när du springer (eftersom du springer en sån kort sträcka/ kort tid) men ta gärna ett glas vatten innan (under vinterhalvåret är det det ända jag gör innan jag drar ut å springer 20k)

tror inte stretchning är nånting du behöver tänka på just nu i början. börja med det när du känner för det (alltså även nu om du vill). Finns bara en gyllene regel, Tänj innan du springer(/efter uppvärmning) och stretcha efter tärning.

om du tänjer för hårt (stretchar) innan tärningen kan du slita på muskeln i onödan och inte prestera lika bra på träningen. som du kanske förstår så kommer prestationsminskningen knappt änns vara märkbar för dig (då du inte springer så långt/ lång tid)

skrev bara ner lite av de som poppade upp i mitt huvud. fråga gärna om du vill ha några andra tips (är en ganska rutinerad löpare)

lycka till! [smile]
Min pappa är marathonlöpare och han har lärt mig en hel del ..och det mest grundläggande han har lärt mig är att HA TÅLAMOD! ...spring i nästan läjligt lågsam hastighet första veckan, sedan ökar du succesivt för att få igång grundkonditionen ..så spring så långsamt men så långt du bara kan i början, sedan ökar du och försöker springa samma sträcka igen
hamstrare:

å han hade inte sprungit en meter innan han bestämde sig för att börja springa i vintras. då orkade han knappt springa ett 2.5 km spår som han har där han bor, men väldigt snabbt så orkade han springa hela och nu springer han 5-6 k varje runda han springer


Damn! =)

hamstrare:

(under vinterhalvåret är det det ända jag gör innan jag drar ut å springer 20k)


Omg det är väl 2 mil? [surprised].. Snacka om duktig [smile]

hamstrare:

skrev bara ner lite av de som poppade upp i mitt huvud. fråga gärna om du vill ha några andra tips (är en ganska rutinerad löpare)


Tack, jag har några frågor. Frågar i pm :)