Forumet - Dålig skolmat uppmärksammas med Instagram-konto

Dålig skolmat uppmärksammas med Instagram-konto

6409 1 32
Två elever på Råsundaskolan i Solna var så missnöjda med skolmaten att de startade instagramkontot "motskolmaten" för att upplysa om och förbättra maten i skolan. Det resulterade i att skolan började med innehållsförteckning, då de tidigare inte kunde svara på frågor om vad maten innehöll och vart köttet kom ifrån t ex.

Hur är/var er skolmat? Tyckte ni att elever behöver veta exakt vad maten innehåller, vart ingredienserna kommer ifrån och så vidare? Vad tycker ni om Instagram-initiativet? Glad
Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.

Är/var ni nöjda med er skolmat?

Senast ändrad 16 Oct 2014, 10:27 av Zymba
Nej. Ifrån typ 4 år till 16 år... Då var "maten" kass. Det han säger om näringsvärdesberäknad stämmer kanske men den är beräknad på mat som nyss tillagats eller bara alla ingredienser utan att vara tillagade.
   När maten står framme redan efter 10 minuter så "försvinner" mycket näring ifrån livsmedlen. Speciellt mycket ifrån varmt käk där vattenånga lyfter med sig näringen..
   Men när jag senare började på privatskola så fick vi äta vid en närliggande restaurang var dag. Där vart det toppen Galen
    Skolar inte där något mera så nu är maten kass igen :/

Grejen är juh också som sådan att dom beställer hem mat för flera månader och har det infryst... Detta försämrar betydligt den kvalité som livsmedlen innehar före den långa nerfrysning.
   Dom fryser även mat som blir över samt färdiglagad mat.

Detta stämmer inte för alla skolor men säkert 90% utan dem.

Spana också in:

d är samma på alla kommunala skolor här, vi hade alltid halv/helfabrikat, lightprodukter och massa mjöl+kolhydrater i maten. salladsbuffen sög och maten höll väldigt låg standard, sen fick vi vara med och påverka och då fick vi mer av maten vi gillade+mer ekologiskt men fortfarande kött från andra länder och ibland var det så processat att man inte kunde avgöra vad det va varken genom smak eller konsistens


nu på gymnasiet är det elever som lagar mat och den har sjukt hög standard, finns alltid flera alternativ, frön, nötter bönor, sallader och grönsaker, ordentligt kött+ordentlig vegmat och man får ta hur mkt man vill och alltid hembakt bröd och riktigt smör till

Zymba: Ja
Jag var nöjd med skolmaten, men så är jag lite av fel person att fråga då jag inte är så jättekräsen.

Zymba: Vad tycker ni om Instagram-initiativet?
Tycker att det kan vara på gott och ont. Det är bra att man på detta sätt kan påverka något som är dåligt men tänk om det bara är en eller två individer eller en ytterst liten skara som är missnöjda? Blir inte det smutskastning i onödan "på fel sätt" då? Och nu menar jag inte enbart skolmaten, utan rent generellt att påverka något med sociala medier. Det är "för lätt" på något sätt om ni förstår hur jag menar.


Hjärta

Zymba: Ja
Jag har slutat skolan och jobbar men när jag gick i skolan så var jag hyfsad nöjd med maten. Gränsfall mycket nöjd med maten. Är kött-, fisk- och fågelätare kanske jag ska tillägga. Nu hade jag turen som gick på en stor skola som lagade all mat själva. Från de ursprungliga råvarorna till färdig rätt. Så mitt betyg blir JA.

Enda nackdelen var att det var väldigt väldigt svårt att som elev påverka valet av maträtter.  Tumme ned
Jag lade aldrig riktigt märke till maten på grundskolan, jag stoppade den i munnen, tuggade och svalde. Jag hade annat att tänka på. Hoppade ofta över lunchen och folk misstänkte mig för att ha anorexi bara därför. Det stämde inte, visste redan då att jag kunde äta hur mkt som helst utan att gå upp i vikt, men jag tyckte det bara var till onödigt besvär att äta lunch, tvingas gå över hela skolan och sitta bland stimmet.