Forumet - datahacking?

datahacking?

533 0 29
babybox:

vad gör man när man hackar?


Det finns inget speciellt tillvägagångssätt för att beskrivna hacking på ett lätt sätt, att hacka är i princip att vara lite finurlig och använda programvaror och hemsidor på ett sätt som inte ägarna har tänkt på och därmed göra saker man inte borde få göra.

Att hacka är också ofta många gånger att lura människor, t.ex. ringa kundtjänsten och säga att man är en användare som glömt bort sitt lösenord och få ett nytt utan att de kontrollerar att man talar sanning.

Spana också in:

tramsnisse:

Att hacka är också ofta många gånger att lura människor, t.ex. ringa kundtjänsten och säga att man är en användare som glömt bort sitt lösenord och få ett nytt utan att de kontrollerar att man talar sanning.


Nej, inte det där iaf.

Det kallas "lurendrejeri". =)

tramsnisse:

programvaror


Det som dagens script-kiddies gör dvs.

Finns fler sätt, shell har jag hört talats om.
Zittam:

Det kallas "lurendrejeri". =)


Det kallas "social engineering" och räknas vanligtvis in en hackerteknik.

Zittam:

Det som dagens script-kiddies gör dvs.


Vill du göra någonting över huvud taget med en dator så behöver du programvara, frågan är bara hur skickligt ditt användande är.

Zittam:

Finns fler sätt, shell har jag hört talats om.


Skal är också program.
babybox:

går man in så att säga "bakom" sidan för o hacka?


babybox:

men jag undrar bara hur man egentligen gör?[smile]


Antar att du syftar på att göra intrång på andra system och liknande.

ungdomar.se exempelvis, är ett domännamn som "pekar" på ett visst ip-nummer. Detta ip-nummer kan enkelt kollas genom att pinga domänen. Hemsidan i sig ligger på en server, som man kan komma åt via detta ip-nummer.

Hur man får tillgång till data på den kan ju exempelvis vara att exploatera program/tjänster som servern har igång. Om man tar ett litet överdrivet exempel. Hade denna hemsida haft en tjänst som lyssnar på en viss port, tillåter att vem som helst ansluter till denna tjänst och ger användaren behörighet att göra vad som helst så hade vem som helst utan några större problem kunnat göra vad som helst med denna hemsida (detta är väl dock inte exempel på att exploatera något, utan bara exempel på om administratören skulle vara helt från vettet)

Nu vet jag dock inte hur folk brukar ta sig till när de håller på med sådana här dumheter. Men jag antar att det är något i den där stilen.
babybox:

går man in så att säga "bakom" sidan för o hacka?


Hack är att utnyttja svagheter i systemet. Ett klassiskt hack, som inte är möjligt längre, var att komma åt hela Svenska akademins ordlista på nätet.

Om man sökte på ett ord i listan, så fylldes skärmen med en lsita på ord, med det man sökte på i mitten. Så, man kunde se kanske 30 ord i taget, och det skulle ta en evighet att ladda ned ordlistan.

MEN, i adressen, som såg ut typ
www.saol.se/ordlista.php?ord=ordetdusökte&height=768
men med fler parametrar och massa annat skräp.

Hacket bestod helt enkelt i att ändra siffran 768 (som typ mätte skärmen) till något mycket större. då levererade den sidan MÅNGA fler ord, man kunde typ ladda alla ord på 'A' samtidigt.

Väldigt enkelt hack, men det behöver inte vara mer avancerat än så...
om utvecklaren är riktigt klantig, så kan man mha SQL-injections skicka med databaskommandon i adressfältet, och på så vis radera all data.... eller sno lösenord etc...
babybox:

jag är en tjej som inte har så stor koll på just hacking, vad gör man när man hackar?

går man in så att säga "bakom" sidan för o hacka?


Ett exempel: En person kan försöka ta kontroll över eller "ta sig in" i din dator via Internet. Om hackaren lyckas med detta beror på din dators säkerhet mot Internet hot. Hackaren kan vara ute efter information i din dator som är värdefull som t.ex. lösenord, kreditkortsnummer. Hackaren kan utnyttja sårbarheter i ditt operativsystem (t.ex. Windows), modem/router men en hackare kan även använda t.ex en trojansk häst ( = en typ av skadligt program, ungefär samma som ett datorvirus, dock strängt taget inte exakt samma) för att ta sig in i din dator. Så om du har lagrat dina lösenord i en textfil kan hackaren föra ut den informationen från din dator till hackarens dator.

Ofta används även ordet cracka som synonym till hacka även om det finns exakta skillnader på orden. Ett exempel på att cracka är att modifiera ett program så att det tar sig förbi kopieringsskydd (skydd mot piratkopiering) och på det viset få ett program att starta. Om man ser på djupet vad som sker så modifieras koden för vissa filer för ett program. Det Finns kanske mer exakta skillnader på att hacka och cracka men jag rekommenderar google för det.
Sovande:

Det är nått som du kan få många tusenlappar i böter om du råkar göra ett misstag.


...Nej, sluta gör dumma påståenden som det. Menar du att alla de tiotusentals personer som hackat källkoden till Linux alla riskerat tusenlappar i böter?...

http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_(programmer_subculture)

Det är dumt att jämföra hacking med cracking (det senare är i betydligt större utsträckning olagligt).

Förövrigt är social engineering definitivt en konst som inte bör glömmas bort. En person som knäcker ett lösenord genom att ringa till kundtjänst ([rolleyes]) gör något som är bra mycket tuffare än någon scriptkiddie som kör en ordboksattack för att få fram samma lösenord.
Att berätta vad en hacker gör eller vad man gör när man hackar tar alldeles för lång tid. Men om man ska fatta det kort så bryter sig hackare in i andras datorsystem m.m en hacker kan även bruteforca sig till lösenord (kör en fil genom en ordbok för att se om filen matchar något ord) tex bruteforca administratörsloggin på en hemsida för att sedan logga in på sidan och förstöra . mvh therapy