Aviseringar
Rensa alla

Debatt: Vart Napoleon en upplyst despot?


Ämnesstartare

Som rubriken lyder, tycker ni att Napoleon var en man som ledde Frankrike i upplysningens anda? Varför?

Själv tycker jag att denna fråga är ganska intressant. Han hade inte direkt någon demokrati, dock var han mycket populär bland folket enligt hans källor. Han införde dock en separation av kyrka och stat vilket tyder på att tänka upplyst. Dock så försvann oliktänkande här och där om jag inte minns helt fel.

Så, vad tycker ni?


   
Citera
mynona

Det beror på vad man menar.

Han var upplyst i vissa avseenden. Han gjorde det möjligt för alla män att göra karriär och bli adelsmän: själv blev han kejsare. Att göra det möjligt för alla människor att uppnå odemokratiska ideal och mål är en märklig paradox. Ungefär som att säga: "demokrati är varje människas rätt att bli diktator"

Han var en populistisk diktator. Han avskaffade demokratin och införde en populär diktatur som förverkligade den gamla kungamaktens stormaktsdrömmar.

Hans könssyn är ett annat exempel. Franska revolutionen hade förbättrat kvinnans ställning på många sätt, infört lika arvsrätt och rätt till skilsmässa etc - vissa kvinnor startade tom politiska partier och tog värvning i armén. Napoleon däremot ansåg att "Naturen har gjort kvinnorna till våra slavar" : han avskaffade alla de jämlikhetslagar om könen som införts under revolutionen och införde nya, bla bestämmelsen att en otrogen hustru skulle sättas i fängelse, medan en otrogen man fick betala böter - och även det enbart om han kom på idén att tvinga fru och älskarinnan att dela rum.

Fremmy:

Han införde dock en separation av kyrka och stat vilket tyder på att tänka upplyst.

Han upprätthöll den bara: franska revolutionen separerade kyrka och stat redan 1791. Napoleon behöll en del av de frihetslagar som revolutionen införts, och de lagarna kanske spreds till delar av Europa han erövrade, men han kan inte ta åt sig förtjänsten av dem.


   
SvaraCitera

Mynona said it well.

Men asså, det viktigaste Napoleon gjorde... rent juridiskt, och som håller i sig än, är den napoleonska koden, ett lagsystem som än i dag inspirerat eller kopierats av många känder i världen.

Italien, Nederländerna, Spanien, Portugal, Polen, Belgien....

Så rent juridiskt spelade Napoleons kejsartid stor roll än i dag.


   
SvaraCitera

Visst men "uppplyst despot" är ju en monumentalt efterbliven titel, lite som en "artig och sofistikerad våldtäktsman".


   
SvaraCitera

Alla korrumperas av makt.


   
SvaraCitera

Anledningen till att Napoleon var omtyckt av folket var att han tills stor del lyckades göra upp med högfrälsets arvsrätter. Frankrike skulle bli en nationalstat som skulle ägas att det franska folket. Något som gick tvärtemot tidigare monarkier som endast såg landet som sin egendom som man kunde göra lite vad man ville med.

Napoleon är mest känd för sina militära expansion, men faktum var att han gjorde många framsteg inom administrationen som kunde möjliggöra det här. Han införde bl.a en allmän skola som gjorde att även fattiga kunde nå höga positioner i samhället, något som tidigare var förbehållet adeln. På detta vis lyckades han samla en stark grund kompetenta människor som kunde bidra inom alla sektioner i samhället.

Han var även tidig med att beskatta varor (en tidig variant av moms) som kom in i landet, som tillsammans med sin stora befolkning skapade en stor taxbas för fransmännen.

När Napoleon väl förlorat makten för andra och sista gången hade han gjort en oföränderlig impakt på den europeiska kontinenten. Många monarkier hade störtats och hans idéer kom att bli bärande för nationalstaternas framträdande. Många av hans tekniska innovationer inom militären som allmän värnplikt,konservera mat och blindskriften.
På så vis kom tiden även att markera militarismens breda framträdande inom historien.

Det finns egentligen mycket mer man skulle kunna skriva om Napoleon. Men han är ett exempel på hur blodig revolution inte alltid är av ondo. Alla revolutionära grupper under sent 1800-tal och början på 1900-talet hyllar alla Napoleon och vill inte se revolutionen ogjord. En liten del av napoleons idéer finns inom många ideologier. Det finns en liten napoleon för alla.


   
SvaraCitera