Forumet - Déjà vu

Déjà vu

2366 1 19
Händer det att ni upplever deja vu?

Hur ofta?

Brukar känslan stanna kvar tillräkligt länge för att ni ska kunna identifiera vad den handlar om?

Vad tror ni om fenomenet? Har något sedan inträffat som påminner er om vad deja vu'n gav intryck av? 

Jag har den senaste tiden - sedan några månader tillbaka - börjat få ett ovanligt stort antal deja vu-upplevelser, men de kommer och försvinner så snabbt att jag knappt kan känna efter vad de "säger" mig. Jag undrar varför.
Senast ändrad 1 Jun 2014, 14:54 av André Vifot Haas
jag får dem ibland, det känns väldigt drömskt oftast. Som att jag har upplevt det förut, men kanske inte på riktigt? men antingen drömt eller föreställt mig situationen exakt så. ibland kanske man är mitt i den o so fortsätter deja vun precis som man förväntat sig. Men oftast har man en aning om situationen men kan inte sätta finger på den exakt... det e rätt coolt

Spana också in:

hyfsat ofta. brukar inte uppleva det som en oklar saknad efter ett tidigare minne, som en vag bekanthet, utan som att jag med övertygelse förbannar mig över att exakt samma sak hände för några veckor sedan. man måste ju vara Dum I Hela Huvudet om man har tid till att tänka exakt samma tanke två gånger, tänker jag sedan. misstänker att demens och allmänt sprött virke ligger bakom.
Enligt den här teorin : https://en.wikipedia.org/wiki/Many-worlds_interpretation

Så finns det fler dimensioner i vårt universum än vad vi kan se framför oss.  Det handlar om val som vi har gjort och inte gjort som bildar nya "världar" , nya världar bildas alltså till vad som  har faktiskt inträffat eller inte hänt till skillnad från den här tidsperioden!

Det här inkluderar givetvis saker som när vissa saker händer tidigare.

Och det är vad jag tror vi befinner oss i, när vi upplever deja vu moment. 
Jag tycker att forskningen kring detta är sorgligt underskattat, jag tror det hela är knappast en slump till vad vi uppfattar som verklighet.
Jag har haft ett antal. Har funderat lite kring det hela och jag tror att det handlar om tidsfördröjning i hjärnan, alltså att en tanke når medvetandet lite osynkat med känslosystemet. Man upplever samma händelse två gånger med någon kort tids mellanrum (någon hundradels sekund)  och därför tror man att man redan har upplevt den.

En annan teori jag har är att man har upplevt något väldigt snarlikt tidigare med samma kronologi, vilket sen fick hjärnan att instinktivt minnas denna korta händelse och referera till denna på medveten nivå. Frågan är då varför man inte får sådana upplevelser varje gång man borstar tänderna?
Jag tror att hjärnan har en funktion som bland annat har en inre välbaserat teori som konstant tänker ut vad som kan hända i framtiden, som vi bland annat vi kallar för i den undermedvetna delen på grund av att ifall vi var medvetna om processen , så skulle vi anse oss själva som "slavar" till tidens radie .

När dessa sektioner kolliderar med varandra, drar vi relevans-basen till en möjlig inträffelse för att sannolikheten har varit så pass grundat i det undermedvetna att det "läckte ut" till medvetet , och det är vad vi uppfattar som deja vu till det scenariot.

Annars instämmer jag med Razor, fast vad är skillnaden, när man dör i Matrix  dör man ju ändå :P

Krossan: Jag tror att hjärnan har en funktion som bland har en inre välbaserat teori som konstant tänker ut vad som kan hända i framtiden, som vi bland annat vi kallar för i den undermedvetna delen på grund av att ifall vi var medvetna om processen , så skulle vi anse oss själva som "slavar" tills tidens radie .När dessa sektioner kolliderar med varandra, drar vi relevans-basen till en möjlig inträffelse för att sannolikheten har varit så pass grundat i det undermedvetna att det "läckte ut" till medvetet , och det är vad vi uppfattar som deja vu till det scenariot.
Det var en väldigt bra teori! Det kan mycket väl vara så.

Krossan: Annars instämmer jag med Razor, fast vad är skillnaden, när man dör i Matrix dör man ju ändå :P
Sant, sant, ingen vinst med att vara i Matrix. Tumme ned 
jag har fått dem ofta nu igen. 
det påminner lite om att vara synsk, för under en sekund får jag en stark känsla av att jag har läst om just den situation jag befinner mig i just då; att jag visste om den sedan tidigare och därför känner igen dn nu, då jag upplever den, och därför redan vet precis var den kommer att leda. det är lite skrämmande för jag vill inte veta exakt vad något kommer att leda till om det skulle vara sorgerligt. vetskapen verkar dock vara där bara en sekund och borta nästa, vilket är frustrerande men antagligen bra

mynona: Jag undrar varför.
Sist jag läste något trodde man att det berodde på att det blir ett glapp mellan hjärnhalvorna, att den ena hjärnhalvan redan processat intrycket innan den andra har det, och när den andra gör det lägger den märke till att det har hänt förut, eftersom det har det (iom att den andra halvan redan processat händer ju skiten två gånger i huvudet på kort tid)

Fank Baude:
Sist jag läste något trodde man att det berodde på att det blir ett glapp mellan hjärnhalvorna, att den ena hjärnhalvan redan processat intrycket innan den andra har det, och när den andra gör det lägger den märke till att det har hänt förut, eftersom det har det (iom att den andra halvan redan processat händer ju skiten två gånger i huvudet på kort tid)
Märkligt. Känns inte riktigt som det klickar riktigt dock - för mig känns det ungefär som om jag en kort sekund upplever att jag gör något som ingår i ett större mönster och som var bestämt för länge sedan och jag kan se precis var det kommer att leda och få för konsekvenser, som en blixtsnabb vision/profetia, det känns inte bara som en känsla av att jag har gjort det förut utan det ingår fler känslor =S
Men intressant att läsa en teori om saken!