Aviseringar
Rensa alla

Den första inspelade svordomen


Ämnesstartare

I dessa tider då ungdomar spenderar sin tid dimmiga av energidrycker och syntetiska cannabinoider, ändlöst debatterande saker som gör dem arga (invandring, politiska ståndpunkter, feminazism, melodifestivalen etc.) så förglöms gärna saker som kunskap och faktisk lärdom.
Därför presenterar jag för er ett stycke trivialitet på er nivå, så att säga.

Det inspelade ljudets historia har många delar både före och efter den här episoden, från fonautografen till den återspelbara fonografen , men här befinner vi oss någonstans mellan Frank Lamberts talande klocka och vaxcylindern.

På Volta's laboratorier, initierat av Alexander Graham Bell, experimenterade man på 1880talet med att spela in ljud (och teoretiserade grammofonskivan sisådär 30 år i förväg) och se hur dem såg ut, likt fonautografen men med mer avancerad utrustning, så avancerad att jag inte riktigt begriper/översätter förklaringen till hur inspelningen vi snart kommer till är gjord, så jag citerar:
"Judging from its format, this recording must have been made using either
the first or third of the four techniques described in U. S. Patent
341,213.  We know that the first technique, which involved shining a
light through the nappe of a jet striking a glass plate, had been
thoroughly worked out in early 1884, so experiments carried out in
1885 seem more likely to have involved the third technique, then
still relatively untested: a stylus attached to a diaphragm caused
variations in the width of a narrow slit through which light was
passing, creating a trace of uniform width but variable density."

Little-Lamb-glass-plate-no-3.jpg

Att spela upp ljud från inspelningarna var inte möjligt förrän alldeles nyligen, så det är inte märkligt att vissa saker man förmodligen inte velat publicera släpptes igenom. Men, utifall att det någon gång skulle bli möjligt så inkluderade man en liten hälsning med datum och vilka som var ansvariga för inspelningen, för framtida generationer att höra och förundras över.

Den 11:e Mars 1885 spelade Sumner Tainter och H. G. Rogers in följande:
http://www.firstsounds.org/sounds/volta/Example2-PD1-p93-44100.wav

Har ni inte exceptionellt bra hörsel så kan det vara bra att läsa vad som sägs samtidigt för att hänga med:

"This record has been inscribed by Mister
Sumner Tainter and H. G. Rogers.  It’s the eleventh day of March,
eighteen hundred and eighty five. 
[Trilled R] How is this for high!  Mary had a little lamb, and its fleece was [...] as [...], and everywhere that Mary went — oh, fuck.

[Trilled R] Mary had a little lamb, and its fleece was [...] as [...], and wherever Mary went, the little lamb was sure to go.  How is this for high!  [Uncertain final syllables as machine glides to a halt]"

Och där har ni det, den tidigaste inspelningen av en mänsklig röst som yttrar en svordom, har det inte varit lärorikt?


   
Citera
Ämnesstartare

dafaq?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chuz Martinez: Att spela upp ljud från inspelningarna var inte möjligt förrän alldeles nyligen

Ok, hade fel där, de spelade upp dem igen på något vis verkar det som


   
SvaraCitera

Chuz Martinez:

Ok, hade fel där, de spelade upp dem igen på något vis verkar det som

skummade bara igenom tråden, men är det inspelningar av den typ jag tänker på så är det i princip nedskrivna ljudvågor på papper, ungefär samma teknik som grammofoner fast utan fysiska spår. avsikten var aldrig att spela upp dem, då tekniken inte fanns. men på senare år, 2000-tal, så är det ingen stor grej att återskapa digitalt, även om kvaliteten är som den är. lyssnade på någon inspelning som om jag inte minns helt fel var från 1840-talet för några veckor sen. dock inga svordomar i den.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

player one: kummade bara igenom tråden, men är det inspelningar av den typ jag tänker på så är det i princip nedskrivna ljudvågor på papper, ungefär samma teknik som grammofoner fast utan fysiska spår. avsikten var aldrig att spela upp dem, då tekniken inte fanns. men på senare år, 2000-tal, så är det ingen stor grej att återskapa digitalt, även om kvaliteten är som den är. lyssnade på någon inspelning som om jag inte minns helt fel var från 1840-talet för några veckor sen. dock inga svordomar i den.

ah jo, nämner fonautografen här och var, är bekant med det, det här är en lite annorlunda variant som verkar ha varit möjlig att spela upp när det begav sig enligt en artikel på firstsounds

Edit; Eller så var den inte det, misstolkade nog något


   
SvaraCitera