Forumet - Den nya arbetsmarknaden

Den nya arbetsmarknaden

800 0 30
Jävligt bra dokumentär från Dokument inifrån om den moderna kapitalismen och den nya arbetsmarknad som skapats.

Generation utanför

Osäkra anställningar, 24-timmars jour, arbetare som tvingas stämpla ut när det är få kunder och stämpla in igen när det kommer fler, utbrända 21-åringar. Det är inte isolerat till The Phone House. Kapitalismen har effektiviserats så in i detalj för att få ut så mycket arbete från varje arbetare som möjligt på kortast möjliga tid, att vi trots kortare arbetsdagar arbetar mer än vad vi någonsin gjort tidigare. Profiterna ska hela tiden höjas medan kostnaderna ska sänkas, och personalen är oftast den högsta kostnaden för ett företag.

Arbetsdagen tar inte heller slut när du kommer hem, för du ska hela tiden vara tillgänglig för att bli inringd. En av arbetarna berättar om hur hon fick veta att vänner, familj, hobbys skulle komma i andra hand. Arbetet ska alltid komma i första hand. Hon fick bl.a. en utskällning för att hon inte kunde komma och jobba när hon hade sina vänner hemma på middag.

Förr var man i Sverige i alla avseenden friskare ju yngre man var, men idag är det fler ungdomar som drabbas av olika stressymptom som t.ex. sömnproblem, oro och ångest och återkommande huvudvärk. Det är något som gäller för hela den arbetsföra befolkningen, men främst ungdomar. Bland pensionärer däremot, människor utanför arbetsmarknaden, blir hälsan bättre. Den stigande psykiska ohälsan är alltså direkt arbetsrelaterad. Var 5:e svensk medborgare i åldern 20 till 25 år uppger att de lider av dessa stressymptom. Detta är 3 gånger så många som för bara 15 år sedan!

Antalet heltidsanställda ungdomar har på 20 år minskat från 8 av 10 till 6 av 10. Genom att anställa oss på bara enstaka timmar kan företagen försäkra sig om att vi är så beroende av timmarna att vi inte kan tacka nej när de ringer om vi vill få vår ekonomi att gå ihop. Antalet tidsbegränsade anställningar har även de ökat. Mellan 1991 och 2007 har de nästan ​fördubblats från 9,9% till 17,7%. På så sätt kan de även hålla oss osäkra och se till att vi inte vågar bråka eller säga ifrån mot orimliga arbetsvillkor, för vem vågar ta strid för sina rättigheter när man kan bli sparkad dagen efter och få hela sin ekonomi förstörd? Detta i kombination med den höga arbetslösheten (som högern förövrigt vill höja ytterligare genom att ​höja pensionsåldern till 69), kan de även försäkra sig om att direkt få in nya arbetare om de sparkar någon.

Diskussionsunderlag känns ganska uppenbart.

Spana också in:

Rödingajävel:

Diskussionsunderlag känns ganska uppenbart.


Citerar detta utan direkt anledning bara för kommentar inte riktigt är svar på något ensamt stycke utan text som helhet.
Jag har haft ansvar över personer i mitt arbete ibland och då sett att folk i generationer yngre än min egen och ibland även samma har så otroligt dålig arbetsmoral och vilja så det fan inte är klokt.
Har vid flertal tillfälle fått kontakta min överordnade för personer kommit bakfulla och även fulla till arbetet (I bil i vissa fall!) Sen ankomst är vardagsmat och en tjej lyckades komma sent varje arbetsdag en vecka trots reprimander.
När dessa individer blir ombedda att utföra enkla arbetsuppgifter blir svaret oftast "Skojar du med mig, ska jag behöva" eller "Varför ska jag göra det?"
Skulle ringa runt och fråga om någon ville jobba lite extra för vi hade en kille sjuk och gissa vad? ingen ville jobba för "de var ju lediga idag"
lamaste jävla ursäkten jag hört var en tjej som skulle kolla på någon efterbliven show på TV, samma tjej klagade nästa vecka över att hon inte får jobba så hon får ihop till hyran utan kanske måste flytta hem till föräldrar.

jag är inte för utbrändhet eller att vi stressar ihjäl folk, tvärtom är jag en av de som får stressa som ett djur och min kropp lider för det men i mitt fall så är det andras idioti och lathet som orsakar problemen.
Som jag ser det är det folk som vill och kan jobba som utnyttjas till max medan de som är värdelösa whinar som helvete över deras jobbsituation.
Pappbox:

så otroligt dålig arbetsmoral och vilja så det fan inte är klokt.


Pappbox:

När dessa individer blir ombedda att utföra enkla arbetsuppgifter blir svaret oftast "Skojar du med mig, ska jag behöva"


Pappbox:

ingen ville jobba för "de var ju lediga idag"


Har varit med om exakt likadana arbetskamrater. Fast dessa var gubbar på 50+. [wink]
Kapitalismen har visat sitt rätta ansikte de senaste åren och det börjar bli svårt för media att dölja problemen. Sverige har haft skyhög ungdomsarbetslöshet, det hela har bara beskrivits som statistisk. Ingen personöden lyfts fram.

Detta är det farliga med att media ägs av finansmän. Det styr tankarna, lyfter fram sina fina sidor och döljer de dåliga.
Detta är varför högern hatar public service.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Pappbox:

Skulle ringa runt och fråga om någon ville jobba lite extra för vi hade en kille sjuk och gissa vad? ingen ville jobba för "de var ju lediga idag"


Om de ringt dig på helgen och sagt att de ville ha hjälp att måla om köket, hade du sagt ja då?

Ni har en affärsdeal som inkluderar att de är lediga den dagen. Allt utanför det är utanför och du kan inte anta att folk ska ge upp sin fritid för dig.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 2 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Hyllningshymn​ till den rådande nyliberalismen

Tycker denna låt är perfekt soundtrack till tråden.

Jag hörde på radion
att ungdomar mest saknar jobb
de är väl för fina för att tjäna
som pigor och drängar i hemmet hos nån

Och marknaden ordnar ju allt till det bra
och man får väl vänta med facket och krav

Det är bra att det drabbar de unga
som inte har lärt sig att sjunga
på det adliga språk som är vårt
så vi inget förstår
Det är bra att det drabbar de svaga
så små att de inte kan klaga
På så sätt finns det inga problem
i vårt lovvärda samhällssystem
KingGurka:

Om de ringt dig på helgen och sagt att de ville ha hjälp att måla om köket, hade du sagt ja då?


Jag har hoppat in och jobbat på min lediga helg flera gånger, totalt har det blivit nästan två veckor jobb med arbete varje dag bara för att jag ville hjälpa folk på min arbetsplats och för att jag får dåligt samvete om jag vet att de som jag jobbar med lider för min lathet.


KingGurka:

Ni har en affärsdeal som inkluderar att de är lediga den dagen. Allt utanför det är utanför och du kan inte anta att folk ska ge upp sin fritid för dig.


Jag antar inte att folk ska hjälpa till, men det vore önskvärt om de skulle hjälpa till ibland.
Utav nästan 20 pers så orkade ingen lyfta ett finger, för att senare klaga över att de inte får jobba.
Jag anser självklart att man ska ställa krav på sin arbetsplats och att man inte ska acceptera vad som helst men man får gärna bjuda till lite med, finns jättemånga som jobbar extra och bjuder till lite mer än vad tjänsten kräver och de personerna märks av mer.

Självklart finns det problem i arbetsmarknaden just nu, jävligt duktiga personer som inte får en chans att komma in och visa vad de går för medan det sitter gamla stofiler som varken vet ut eller in och nöter in i samma gamla hjulspår som de gjort i all evighet. Dock kan man inte gruppera alla i den yngre generationen som lösningen på alla problem och tyvärr är det inte så att kompetensen ökar för varje generation som går.

Jag sitter inte på en lösning till arbetslösheten, hade jag gjort det hade jag sett till att få ut den och fixa problemet men jag kan erbjuda min erfarenhet i ämnet och att vinklad journalism är vinklad.
Pappbox:

Jag har hoppat in och jobbat på min lediga helg flera gånger


Och då är det upp till dig. Bara för att du köper bananer på maxi kan du väl inte begära att jag ska göra det?

Pappbox:

Jag antar inte att folk ska hjälpa till, men det vore önskvärt om de skulle hjälpa till ibland.


Självklart, tycker jag också ägaren kan ta och hjälpa till och ge dem ett lönelyft lite så där random utan att de kräver det. Skulle vara en fin dag det, när min chef kommer in och säger "du, jag vet att du behöver nya glasögon, här har du tvåtusen spänn så har du växel till en falafel med!"

Pappbox:

Dock kan man inte gruppera alla i den yngre generationen som lösningen på alla problem och tyvärr är det inte så att kompetensen ökar för varje generation som går.


Nej, ett annat samhällssystem där vi inte producerar för produktionens och profitens skull utan för det faktiska behovets skull och därmed halva befolkningen kan gå arbetsbefriade med värdig levnadsstandard, det är lösningen.
Det känns förjävligt att alla rättigheter som arbetarna en gång haft spolas ner i toaletten.... Jag är glad att jag ska utbilda mig så jag slipper det livet, saker och ting har gått får långt när man måste högutbildas för att inte bli behandlad som ett djur på arbetsmarknaden (även om det även finns liknande jobb där, men de är iaf högavlönade)
Rödingajävel:

Diskussionsunderlag känns ganska uppenbart.


Måste säga att det var en mycket intressant dokumentär till att börja med.

Dock framställs det som att det bara är ungdomar i tjänstesektorn som är tvungna att slita hårt och jobba mer än 8 timmar per dag. Detta är något som finns mer eller mindre i de flesta sektorer, även branscher där det förekommer mer eller mindre endast högutbildad personal. SvD gjorde i höstas en stor granskning av revisoryrket, där man i princip alltid jobbade över för att hinna med så mycket som möjligt. Att inte redovisa timmar man jobbat för att verka effektiv var inte heller ovanligt. Inom många delar av juristyrket är det mer regel än undantag att jobba mer än 8 timmar. Så det går inte att tro att detta skulle vara något unikt för just donken/lidl utan förekommer även på "mer seriösa" företag.

I dessa fall är det inte rädda ungdomar som inte vet sina rättigheter, utan folk som förstår att det inte räcker med att jobba minsta möjliga tid för att avancera inom jobbet. Det är precis samma sak som i skolan, vill du ha bra betyg räcker det inte med att närvara på lektonerna utan det krävs en hel del arbete hemma också.
KingGurka:

Och då är det upp till dig. Bara för att du köper bananer på maxi kan du väl inte begära att jag ska göra det?


Nepp, kan inte begära det men kan lägga fram argument till varför de borde göra det

KingGurka:

Självklart, tycker jag också ägaren kan ta och hjälpa till och ge dem ett lönelyft lite så där random utan att de kräver det


Lättare som enskild individ att hjälpa till än vad det är för ägaren att bilda personlig relation till över 50 pers utöver dennes normala umgängeskrets

KingGurka:

det är lösningen.


Har mina tvivel, finns alltid de som utnyttjar systemet till egen vinning