Forumet - Den rikaste procenten människor äger snart hälften av världen

Den rikaste procenten människor äger snart hälften av världen

4477 0 76
"De 80 rikaste personerna i världen har under dessa fem år fördubblat sina inkomster. Deras samlade förmögenhet är nu större än hela den fattigare halvan av jordens befolkning"
http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/den-rikaste-procenten-ager-snart-halften-av-varlden

Vad säger ni, behöver det göras något snart för att hindra orättvisan från att öka?

Spana också in:

om någon sitter inne på 100 miljarder kronor är väl inte det i sig ett problem. om det däremot finns så stort kapital som inte gör något samhällsnyttigt, då är det ett problem. egentligen så ser jag inte något fel i att privatpersoner förfogar över omfattande resurser, det viktiga är vad för samhällsnytta som produceras. den mängden pengar ligger ju sällan på ett räntekonto.

det sagt, skulle vi expropriera de rikaste 80 personernas tillgångar och investera dem mot energiteknik, att bygga hus och att föda världens fattiga, bygga infrastruktur osv, så skulle vi nog kunna kosta på oss ett rätt stort byråkratiskt svinn innan utfallet är sämre än idag.

adaq: Finns ju en anledning till att just sverige och västvärlden är så rik!
Mm, själviskhet och girighet. Det är dags för västvärlden och rika att ta sitt ansvar.

Detta är exempel på den själviskhet och girighet jag pratar om:

http://www.theguardian.com/global-development/2013/dec/14/toxic-ewaste-illegal-dumping-developing-countries

Att låta fattiga länder ta hand om västvärldens problem... suck.
S3ON: De rika ansvarar ej för de fattiga. Ingen har rätt att ta pengarna ifrån dem.
Jag hoppas att du inte är seriös. Är du det så:
Gamlefarbror Pastill: mupp
.


Jag vet inte vad jag ska svara i pollen. Hur mycket skulle min livsstandard sänkas? Varför ska min livsstandard sänkas när jag inte ens är miljonär, när det handlar om världens 80 rikaste personer? Ja, något måste göras, men vet för tillfället inte vad än det som redan görs (rika beskattas mer än medelklass/fattiga). Jo, kanske göra det världsomfattande så att rika inte kan skattesmita?


Hjärta

Anura:
det är ju snack om kapitalism :p
Anser att statliga alternativ inom skola, sjukvård, tandvård etc skall föreligga, finansierat av skatter. however, de rika skall ej straffbeskattas, känner snarare att de som tjänar över en viss summa skall beskattas en mindre procentenhet eftersom att det blir mer pengar. Det spelar ingen roll hur fattig eller rik man är, menar på att alla skall beskatta samma summor, det är rättvisa, inte att ta från de rika och ge till de fattiga..  
De tillgångar (mätt som värde i $) går ju till att skapa dina och mina konsumtionsvaror. Det orättvisa i sammanhamget är snarare rika konsumtionssamhällen vs fattiga samhällen, dvs medelklass vs fattiga. Inte miljardärer vs fattiga.
Zymba: Helt skevt. Tycker självklart att världen behöver bli rättvisare