Forumet - Den senaste bestialiska gruppvåldtäkten i Indien :(

Den senaste bestialiska gruppvåldtäkten i Indien :(

1668 0 4
http://www.bbc.com/news/world-asia-india-27631241
http://www.svt.se/nyheter/varlden/flickorna-valdtogs-hangdes-upp-i-ett-trad

Antar att många redan har läst eller hört talas om fallet i fråga: Två indiska flickor, 14 och 16 år, blev våldtagna, mördade och upphängda i ett träd. Tydligen så tillhörde de ett av de lägre kasten, och bland de misstänkta förövarna återfinns poliser (givetvis av ett högre kast). När offrens pappa anmälde dem försvunna och sökte hjälp hos polisen så totalvägrade de, med motiveringen att han och hans familj tillhör ett lägre kast. Fallet belyser flera hemska förhållanden i Indien, vilka troligen medverkat till att dessa flickor på ett så oerhört bestialiskt sätt våldtogs och berövades livet:

1. Sjukt patriarkalt samhälle (med allt vad det innebär), där söner t.ex. betraktas som värda mer än döttrar
2. Religion/kultur, där kastsystemet avgör ditt människovärde och din plats i samhället
3. Oerhört utbredd korruption (eller brist på rättssäkerhet), där pengar, inflytande och kast avgör huruvida myndigheterna hjälper dig eller ej
4. Brist på utbildning, vilket leder till att ifrågasättandet av de rådande förhållandena inte får något fotfäste

Som jag ser det går de in i varandra, med religion/kultur (och de med dem sammanlänkade värderingarna) som den gemensamma nämnaren: både det patriarkala samhället och korruptionen motiveras genom religiösa-kulturella föreställningar som t.ex. kastsystemet. Om bristen på utbildning åtgärdas leder det förhoppningsvis till att dessa föreställningar antingen överges eller förändras till det bättre (dvs. att de inte används för att rättfärdiga förtryck). Indiens rättssystem och rättssäkerhet behöver också förbättras en hel del, men det dödsstraff för våldtäkt som det talas om är naturligtvis fel väg att gå. 

Vad är er analys? Hur kommer det sig att Indien de senaste åren har skakats av så många bestialiska våldtäktsfall (det är förstås möjligt att de uppmärksammas först nu också...) och vad behöver förändras för att de skall upphöra?

kakakaka: klart det är en klassfråga från första början, man vet att det är mindre allvarligt att utsätta fattiga för brott.
Fast i detta fallet är det ju också väldigt, väldigt tätt sammankopplat med religion och religiösa föreställningar, som jag ser det. Så länge kastsystemet i sin nuvarande form består, så kommer även klasserna bestå (dock inte omvänt, för klasser kan naturligtvis uppstå i ett samhälle utan religion). Kastsystemet är enkelt att angripa, men vilka föreställningar som ligger bakom att kvinnan underordnas mannen har jag inte särskilt stor koll på i det här fallet... det är dock anmärkningsvärt att sådana föreställningar förekommer inom alla de större religionerna i världen.

Spana också in: