Forumet - Den senaste vargattacken

Den senaste vargattacken

303 0 20
http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1174500-hund-dod-i-vargattack

Nu är jag visserligen tre dagar försenad, men jag hittade ingen annan tråd om denna nyhet.

Vargar dödade alltså en lös hund, och det är inte första gången. Detta under en tid då EU tidigare hotat att ställa Sverige inför miljödomstolen för vargjakten som även varit mycket kontroversiell här i Sverige.

Av många skäl kan jag förstå att vargjakten är kontroversiell. Den svenska vargen är starkt hotad, vargar angriper mycket sällan människor, boskap går att skydda bättre, boskap angreps mer sällan innan den överdrivna urbaniseringen, och människan har ingen ensamrätt på bytesdjur i skogen. Att rensa från inavlade vargar i hopp om att stärka vargstammen är vansinne och en löjlig ursäkt, och likaså att kompromissa med varghatare för att förhindra tjuvjakt.

Men sen är det det där med lösa hundar i skogen, som får mig att tveka. Ska vargen verkligen få utgöra ett hinder för hundens fristad från kopplet? Om man tar det här med jakthundar till exempel - de som råkar bo just i vargbältet. Är det verkligen meningen att jägare ska behöva koppla sina jakthundar under älgjakten? Skulle detta överhuvudtaget vara genomförbart? Är vegetariansk revolution möjligen svaret på människans harmoni med vargen, eller "räcker" det med att ta alla jakthundar i vargbältet ur bruk? Bör vargen kanske vara immun mot skyddsjakt eftersom vargen är hundens förfader?

Spana också in:

krasch:

Att ens hund kan råka illa ut under jakt är väl ändå en risk man som jägare får ta?


Mm, den borde ju lika väl kunna bli skadeskjuten, springa på en arg grävling, bli trampad på av älgen den jagar eller något.

Såg intressant dokumentär om vargjakt (ej laglig) där en jägare la ut kött med gift i. Hans hund råkade äta av köttet och dö... han skyllde hundens död på vargarna [rolleyes]
Så här säger jaktlagen: ”Under tiden den 1 mars till den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Källa

Håll koll på hunden. Klandra inte vargen [cute]
Går man med lös hund i Sveriges troligtvis kändaste vargrevir får man faktiskt skylla sig själv.

Har man hunden kopplad ska det mycket till för att man inte ska kunna avstyra en närsituation i tid. För precis som med andra djur så angriper dem inte om dem inte känner sig trängda/ kränkta.
Djeydjey:

Är det verkligen meningen att jägare ska behöva koppla sina jakthundar under älgjakten?


Det finns fler vilda djur än vargen i skogarna som är dödliga för hundar. Just jakthundar är ju förvisso mest utsatta, men förhoppningsvis också tränade för situationer där de kan tänkas bli anfallna av vilda djur.

Tycker inte de ska behöva kopplas, men tycker inte heller att man ska släppa lös sin hund om man inte är beredd på att den kan bli skadad [surprised]
enhimmelskdrog:

fast detta var väl inte en jägare?? typ en mamma och en unge + hunden som var på morgonpromenad och så ba attackerar en varg


Fast det där är la ett område som är känt för att ha varg? [crazy] Om man ska släppa lös sin hund så bör man ju ha lite koll på vart det är vettigt och vart det inte är så vettigt att släppa djuret.
Djeydjey:

Men sen är det det där med lösa hundar i skogen, som får mig att tveka. Ska vargen verkligen få utgöra ett hinder för hundens fristad från kopplet?


Har man koll på sin hund och följer de nya lagar som införts om koppel tvång så behöver man nog inte oroa sig för att ens hund. Speciellt inte med tanke på hur Sveriges vargstam skjuts ner mer och mer för var år som går..

"I jaktlagen och jaktförordningen finns också en del som berör hundar. Bl a nämns där att hund under tiden 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Detta innebär inte automatiskt att hunden inte får vara okopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. Regeringen kan också meddela föreskrifter som avviker från detta och om det finns skäl att skydda vilt får sådana föreskrifter innebära att koppeltvång gäller.

Rent generellt får en hund aldrig, även om inte koppeltvång föreligger, springa lös okontrollerat."

(http://blandrashundar.ifokus.se/articles/4d71663eb9cb46224407496c-vad-innebar-koppe​ltvang-och-var-far-min-hund-vara)"Blivande_japan:

tycker älgjakt är larvigt. de får skylla sig själva om hundarna blir uppätna, är väl inte värre det än att skjuta ihjäl en massa älgar.
känns också fel att i största allmänhet ha ihjäl en massa vargar bara för att de har ihjäl hundar som kommer in på deras revir.


Buddah:

Finner ingen logik i att man skall styra bort ett djur som finns i området naturligt för att man vill att ens husdjur skall få springa fritt.


[love]
internet:

hunden var också en varg en gång tänk på det !!!


Hundens DNA är faktiskt till ca 99% samma som vargens.[smile]
Blivande_japan:

hej djeydjey känns bra att du ej är mod längre [smile]


Det kan du väl få tycka, jag har ändå aldrig varit här för att hitta vänner. Jag tröttnade själv på denna krävande uppgift och hoppas att mina tappra efterträdare ser till att du uppför dig. Ett problem mindre för mig [cheers]

Dold text: Vill du svara, så gör det i min gästbok eller i ett PM - inte här.
Djeydjey:

Det kan du väl få tycka, jag har ändå aldrig varit här för att hitta vänner. Jag tröttnade själv på denna krävande uppgift och hoppas att mina tappra efterträdare ser till att du uppför dig. Ett problem mindre för mig [cheers]


jag tycker att det är rätt intressant att det enda du väljer att svara på i denna tråd (som du skapat) är mitt inlägg där jag skriver att jag tycker det är skönt att du inte är mod längre[bigsmile]