Forumet - Det är det här man kallar "ovärt".

Det är det här man kallar "ovärt".

3154 0 72

Spana också in:

Ögon i en plåthink:

Varför skedde detta, då? Nu får någon vänlig själ berätta för mig.


Göteborgskravallerna ägde rum i centrala Göteborg 14 till 16 juni 2001, i samband med EU-toppmötet i Göteborg och besöket av George Bush. Kravallerna var de mest omfattande i Sverige på flera decennier, och sammanlagt skadades 53 poliser och 90 demonstranter. En intensiv massmedial nyhetsbevakning överskuggade både EU-toppmötet, de alternativa seminarierna och de tre stora fredliga demonstrationerna, som samlade cirka 50 000 personer.

Under de aktuella dagarna grep polisen 530 personer. I uppmärksammade rättegångar blev ett 80-tal demonstranter åtalade, och flertalet dömdes för våldsamt upplopp. 182 anmälningar mot poliser hade också inkommit, som ledde till att fem polismän blev åtalade, men de fälldes inte[källa behövs]. Polischefen åtalades för frihetsberövanden för en husrannsakan vid Hvitfeldtska gymnasiet men friades i hovrätten. Det exakta händelseförloppet för kravallerna är fortfarande svårfångat och omdiskuterat.
http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6teborgskravallerna
Ögon i en plåthink:

Varför skedde detta, då? Nu får någon vänlig själ berätta för mig.


Toppmötesprotesterna i Göteborg var en del av en global protestvåg som tog sin start i Seattle 1999 och sedan vidare i Prag 2000 osv.

Innan Göteborg var det ett mindre toppmöte i Malmö i April. Polisen ingrep där våldsamt mot omkring 2000 demonstranter som inte bråkat och 266 människor omhändertogs, däribland den miljöpartistiske EU-parlamentarikern Per Gahrton.

Inför toppmötet i Göteborg så var stämningen jävligt upptrissad av framförallt media som tycktes förberedda på ett krigscenario. Även polisen och delar av demonstranterna tycktes beredda på våldsamheter då polisen gick omkring med blottade automatvapen, kravalluniformer osv. och en del demonstranter hade svarta kläder o maskeringar. Båda sidor var antagligen rädda för att den andra parten skulle göra någonting.


Första våldsamheterna kom när polisen fick för sig att placera en mur av containrar runt Hvitfeldska gymnasiet där massvis med demonstranter bodde. Man spärrade alltså in hundratals människor utan att ö.h.t. informera dem om saken eller förklara varför. Senare hävdade man att man fått uppgifter om att det fanns vapen på skolan, men det var antagligen bara påhitt. Efter många timmars fångenskap utan tillgång till mat så försökte sig demonstranterna på skolan på ett fredligt utbrytningsförsök, polisen satte då in kavalleri med stålpiskor mot demonstranterna varav flera misshandlades medvetslösa. Först då förekom den första stenkastningen.


De stora kravallerna utbröt dock vid ett senare tillfälle, i samband med en antikapitalistisk demonstration. Polisen attackerad då demonstrationen med hästar och hundar i syfte att gripa de svartklädda demonstranterna, men angreppet var klumpigt och många människor skadades och ännu fler greps av panik. Polisens kavalleri drev då den upplösta demonstrationen på flykt ner mot Götaplatsen och det var där som de stora kravallerna uppstod.
Bråkstakar helt enkelt som inte har ngt bättre för sig än att slå sönder en hel stad.
En gammal kompis syster deltog i kravallerna och fick 3 års fängelse. Tycker det var helt rätt. Sen han som blev skjuten av polisen..Vad ska man säga. Störtlöjligt då han skulle snyfta i media efteråt.
Går man och slår sönder en hel stad, kastar sten mot polisen mm ja då ska man inte gnälla över konsekvenserna efteråt.
Spartakus:

Text


Vore väldigt trevligt med källor på dessa påståenden. En del av det känner jag igen från Göteborgskravallerna och processerna men en del hade jag missat totalt (såsom att demonstranter misshandlades medvetslösa).

Minns dock från en diskussion tidigare här som att det dessutom skedde en del bevismanipulering av polisen, typ kameror och sådant som "försvann".