Forumet - Det gyllene snittet

Det gyllene snittet

972 0 12
Pratade med några vänner om det gyllene snittet i helgen.

Vi kan kalla dem Herr A och Herr B, inte för att det är nödvändigt utan mest för att det blir roligare så.

Den ena (Herr A) sa att det är ett faktum att just det gyllene snittet är ojämförbart vanligt förekommande i naturen, utan att ta ställning till huruvida det var mystiskt eller inte.

Den andra (Herr B) sa att vilket tal som helst lika gärna, med lite ansträngning, hade kunnat mystifieras och att det helt enkelt var en mänsklig konstruktion, ett påhitt.

Vad tror ni och varför? Vet ni förresten om det finns nån vidare forskning om det?

Image-Golden_ratio_line.png

Vem tror du har mest rätt?

Lalle NÄTVANDRARNA:

Herr A (Du röstade på detta alternativ)


Bevisligen kan talet representera många olika biologiska strukturer. Fi (gyllene snittet), pi och e är alla speciella tal som beskriver särskilda moment. Fi är extra intressant, eftersom det råkar beskriva biologisk miljöanpassning i de allra flesta fall. Att ta vilket tal som helst och börja konspirera skulle inte gå. Det är bättre att tänka talen som storlekar snarare än nummer och inse att vissa snitt är mer sannolika än andra under de fysikaliska lagar vi lever här på jorden.

Spana också in:

Lalle NÄTVANDRARNA:

ad tror ni och varför? Vet ni förresten om det finns nån vidare forskning om det?


Gyllene snittet är typ 1.6180339 och är inget märkvärdigt tal..
MEN, det förekommer ofta i naturen, eftersom det är en lösning till en ekvation som är väldigt grundläggande. Dessutom, så förekommer det i fibonaccis sekvens, som också är en väldigt vanlig företeelse i naturen.

Det är alltså inget konstigare än att gravitationskraften är 1/r²...

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Enlightenment2012:

Det Gyllende snittet är ett ypperligt bevis på intelligent design faktiskt.


Nej. Det är det INTE.

Det är inget konstigare än att en sfär är den största volym som kan täckas med given area... eller att pi är förhållandet mellan cirkelns diameter och dess omkrets.
öwh... jag har ingen koll på varken biologi, fysik eller matte... Men min syn på saken är att jäpp, det mänskliga ögat gillar det gyllene snitter, och vi väljer därför att hitta det mönstret framför andra...

Men det finns säkert nån jättebra förklaring till varför vår natur ser ut som den gör.
standby:

öwh... jag har ingen koll på varken biologi, fysik eller matte... Men min syn på saken är att jäpp, det mänskliga ögat gillar det gyllene snitter, och vi väljer därför att hitta det mönstret framför andra...


...luls.
Uhm, det är inte "ögat som ser" det gyllene snittet... mät med en linjal så kommer du att märka att du får samma ratio på många saker som finns i naturen.