Forumet - Det här med att hata...

Det här med att hata...

2248 0 32
Okej, den här tråden är väl mer samhälle än politik, men men:

Vad är det här med att hata hela tiden? Överallt ser jag folk som skriver att de hatar det ena med det andra, och folk som anklagar varandra för att hata saker.

Vad är det som gjort hatet så vanligt? Det är inte bara i Sverige, jag ser samma attityd över amerikanska BBS'er hela tiden. Man talar inte om att man tycker illa om saker, man "hatar" hit och dit, och alla som inte håller med om X är "X-hatare" (eller ännu värre, alla som inte håller med Y om vad som är bäst för X är Y-hatare OCH X-hatare).

Kan inte folk bara lägga ner allt det här jävla tjaffset om hat? Jag menar, om folk verkligen hatade så mycket som de säger att de gör, då skulle inte jag våga vistas på gatorna och halva Sverige skulle behöva tvångsvård.

Spana också in:

Människor har en förmåga att överdriva väldigt bra när de snackar om saker. "Det var skitjobbigt på jobbet idag, jag trodde jag skulle dö" innebär naturligtvis inte att man faktiskt trodde att man skulle avlida, utan man vill snarare uttrycka att det var jättejobbigt att jobba just den dagen.

Jag slänger ofta ur mig "jag hatar sånt" utan att tänka efter. "Hata" har blivit en mer accepterad form av att ogilla någonting. Folk överdriver, ljuger och menar sällan allvar med vad de säger. Lika bra att sluta ta dem på allvar [zzz]
uppenbar:

innebär naturligtvis inte att man faktiskt trodde att man skulle avlida, utan man vill snarare uttrycka att det var jättejobbigt att jobba just den dagen.


Visst, men det är mer ett talesätt...

Jag tycker det är skillnad på att använda "jag trodde jag skulle dö" som torde vara en VÄLDIGT ovanlig fras i vanligt bruk, och att använda ordet "hat", som borde referera till en väldigt specifik känsla...

Och det är inte bara i småprat man hör detta. Det är även i så kallat seriösa diskussioner, t.ex. här i P&S-forumet.

Nevon:

Så din poäng är att vi borde börja använda termen "ogillar" istället för "hatar"?


Ja, eller sluta slänga oss med de uttrycken hela jävla tiden och prata med objektivt om saker.

Nevon:

Kan vi inte istället tänka oss att termen "hata" kan sträcka sig över flera nivåer av ogillande?


I alla fall för mig är "hata" mer motsatsen av älska än motsatsen av gilla, så att säga. Å andra sidan överanvänds väl även ordet älska, även om det inte är i samma mängd.

Unexpected:

Och maten är inte äcklig, den är bara mindre god :P


Är den så lite god att JAG inte äter den, då är den nog fan äcklig [rolleyes].
uppenbar:

What about "älska" då? Bli upprörd över att det används fel också [no-no]


Det beror på. Generellt blir jag mer upprörd när man felanvänder ord i seriösa diskussioner, t.ex. i offentliga debatter, partibloggar, eller bara en sådan sak som seriösare forum-plus-diskussioner här.
Men även i dagligt tal kan jag störa mig lite på det ja. Det handlar väl mer om när man säger att man älskar/hatar personer dock. "Jag älskar/hatar Håkan Hellström/Björn Söder/whoever kan göra mig lite smått irriterad ibland. Vadå älskar/hatar?
En gång skrev jag ett väldigt fin blogginlägg om det här med att överanvända ord, som "hata" och "älska" och "perfekt" osv, och jag skulle gladeligen länka det om det inte vore för att jag blev hackad och det försvann. [smile]

Men ja, folk missbrukar ord något så brutalt (erkänner att jag troligen också gör det en del). Jag förstår inte det här med att allt måste vara så extremt. Man ska alltid älska allt och alla, för tycka om saker och ting räcker visst inte. Samma sak med att hata.
Ordet "perfekt" är nog det jag stör mig allra mest på. Varför måste allting vara så himla perfekt jämt? Det förstår jag verkligen inte.
"Det var en perfekt kväll"
"Min pojkvän är perfekt"
"Jag vill bara vara perfekt"

Osv.

Ordbokens definition av perfekt lyder:
fullkomlig, felfri, fulländad

Det är ju absurt, ingen eller inget kan väl ändå vara totalt fullkomligt, felfritt och fulländat?

Jag har sagt det förut, men tänker säga det igen, i caps:
JAG TROR INTE PÅ PERFEKTION. [no-no]
Muuu:

Det är ju absurt, ingen eller inget kan väl ändå vara totalt fullkomligt, felfritt och fulländat?


För mig handlar det om att det inte kunde ha varit bättre... Och jag har haft ett par sådana kvällar, som inte kunde ha varit bättre på något (för mig) tänkbart sätt. Men visst överanvänds ordet.
uppenbar:

Människor har en förmåga att överdriva väldigt bra när de snackar om saker. "Det var skitjobbigt på jobbet idag, jag trodde jag skulle dö" innebär naturligtvis inte att man faktiskt trodde att man skulle avlida, utan man vill snarare uttrycka att det var jättejobbigt att jobba just den dagen.


Det är som du säger. Att vi alla har en tendens att överdriva.

Att hata något är inte så starkt som det varit förut.
Nu använder vi det hit och dit. Men som sagt, språket ändras hela tiden från dag till dag helt enkelt. Allt förändras när nya generationer kommer till.
Stringburka:

För mig handlar det om att det inte kunde ha varit bättre... Och jag har haft ett par sådana kvällar, som inte kunde ha varit bättre på något (för mig) tänkbart sätt. Men visst överanvänds ordet.


Mjo, alltså, att använda det när man verkligen tycker att det varit så bra det bara kan bli så är väl det okej. Men jag tänker med på 14åriga tjejer som kommer till skolan på måndagen och utropar flera gånger om att "FESTEN VAR SÅ GRYM, DET VAR HELT PERFEKT".
Likaså tjejer som skryter med hur perfekta deras pojkvänner är, fast pojkvännerna ifråga är otrogna och elaka och uppenbarligen riktiga svin. Jag nöjer mig själv med att säga att min pojkvän är riktigt jävla bra, och det tycker jag räcker, eftersom ingen är perfekt ändå och jag själv inte skulle vilja beskrivas som perfekt (fatta vilka krav på sig man får [tard]).
Det allra värsta är nog när det används ihop med utseende. Det avskyr (är avskyr förresten ett bättre ord än hata för att uttrycka starkt ogillande?) jag.
UnclePadda:

Menar du alltså rent språkligt att du tycker att ordet missbrukas, eller menar du att du är trött på att folk tycker illa om saker och ting i världen?


Vilket som är aktuellt. Om folk menar det de säger så är det sorgligt att folk hatar så mycket, och om folk inte menar det är det sorgligt att de överdriver så förjävligt.