Forumet - Det här med självmord.

Det här med självmord.

1212 0 34
Självmord är något som betraktas som ngt fruktansvärt och illa men ändå är det 1 500 personer som begår självmord varje år I sverige. Är självmord en utväg om man inte ser ett ljus i tunneln?
Är det fel av en psykiskt frisk person att välja döden? Ska man låta döden komma naturligt istället för att själv bestämma när man ska dö.

/kalle cutta
Kalle Cutta:

Självmord är något som betraktas som ngt fruktansvärt och illa men ändå är det 1 500 personer som begår självmord varje år I sverige.


Måste de två sakerna stå i motsats mot varandra? Narkotikabruk och avlivning av kattungar anses väl av Joe Sixpack som någonting illa, men nog fan sker det ändå.

Kalle Cutta:

Är självmord en utväg om man inte ser ett ljus i tunneln?


Jag skulle tippa på att det är den generella idén, ja.

Kalle Cutta:

Är det fel av en psykiskt frisk person att välja döden?


Beror väl på vad man anser som fel. Personligen ser jag inte hur det skulle vara moraliskt fel, men jag skulle givetvis ändå känna sorg om någon nära mig tog livet av sig.
Om jag inte minns fel så är det väl olagligt att begå självmord. Men jag tycker det är upp till var och en att avgöra om man begår det eller inte. De flesta skulle nog säga att det är fel av vem som helst att välja döden på det sättet. Att leva är lidande så lite fegt kanske det är, men samtidigt kastar man sig in i det okända :)

Spana också in:

Fick ungefär det svar jag förväntade mig att få. Ledsen för bristande diskussionunderlag. Finns egentligen ingenting att diskutera kom jag just på. Men jag personligen anser att självmord är fel och kan inte förstå de känslor en människa som vill avsluta sitt eget liv går runt och bär på. Tycker precis som du dock inte att det är särskilt omarliskt av en människa att välja att avsluta sitt liv.
att en frisk person väljer döden ser jag som nästintill omöjligt.
Men allt är inte som det synes vara, brukar man säga.

Jag tycker det är fruktansvärt att folk gör det. Det är allt som oftast förödande för anhöriga. Ändå kan jag inte annat än beundras av deras viljestyrka.

Men mänskobeståndet måste minskas, så bryr man sig det minsta om artens och vår omgivnings överlevnad så.
Kalle Cutta:

Är självmord en utväg om man inte ser ett ljus i tunneln?


Det är en utväg, men det finns också andra utvägar ur att må dåligt. Men om man mår riktigt dåligt kanske man ser det som det enda sättet och inte riktigt har orken till att ta de andra vägarna till att må bättre.
Tänk att bara för något år sedan funderade jag på självmord och var självmordsbenägen, men tur är så är det slut med det nu. Jag mår fortfarande inte bra, men jag känner att det inte är så jobbigt så jag inte skulle vilja leva längre.

Tror det är svårt, att veta hur man skulle reagera om någon tog sitt liv. Eftersom jag bryr mig inte så värst hårt om jag ser någon i tidningen begått självmord, eftersom jag ej kände denna person. Om det hade varit någon i min närhet skulle jag säkert bli sjukt ledsen. Och tyckt det var fel och hemskt att man inte har sett något. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte när jag inte ville leva längre, helt suddigt. Kommer inte ihåg så mycket ifrån den perioden. Nu försöker jag bara leva vidare och omvända min negativa energi till den positiva.

Det är ens eget val om man vill dö eller inte, men man kan väl alltid försöka få personen att ändra sig, men dom som verkligen har bestämt sig brukar oftast genomföra det med. Och jag tror på att allt som händer har en mening, så det var meningen att just den människan skulle dö, genom självmord.

Så det finns nog inget rätt och fel - och det är inte omoraliskt. Men jag tycker inte det är starkt att våga och jag tycker inte det är fegt att göra det heller. Händer det så händer det. Hoppas bara att de minskar och folk får mer hjälp och kanske använder sitt förnuft mer än känslorna.

Ta hand om nära och kära och känn av vart man har varandra.