Forumet - Det nya övervakningssamhället

Det nya övervakningssamhället

824 0 27
Ja man kan ju undra var vårt land är på väg.
Först gick FRA-lagen igenom som säger att staten får läsa igenom alla våra e-post, lyssna på våra telefonsamtal, läsa våra sms m.m utan att ens behöva tillstånd för det.
Sen står det på förslag att PKU registret skall börja användas till att identifiera personer med, man kommer alltså ha DNA från alla personer födda från 1975 och framåt.
Sedan kom blogg förslaget från EU. Som innebär att alla bloggare kommer registreras i ett register beroende på vilka åsikter man har.
Någon mer än jag som tycker detta börjar likna ett nytt Sovjetunionen?[n][mad]

Spana också in:

Ja FRA går ju verkligen lita på....eller inte. [n]

Utdrag från wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsvarets_radioanstalt

Anklagelser om illegal telefonavlyssning
Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet spelade 2007 in en mp3-ljudfil med Anders Wik, vid tillfället FRA:s överdirektör. Wik berättar utan att veta att Falkvinge spelar in samtalet att FRAs verksamhet bryter mot europakonventionen och Sveriges grundlag. Wik berättar att FRA redan avlyssnar telefonsamtal, har gjort det länge och att FRA-lagen är till för att göra deras redan pågående verksamhet laglig. Ljudfilen spelades upp på en demonstration den 31 maj 2008 och kommenterades i Computer Sweden[8] vilket ledde till att Max Anderson riksdagsman för miljöpartiet begärde en utredning. Anders Wik säger i Computer Swedens artikel att han inte har anledning att ifrågasätta mp3-inspelningens äkthet.

Försvarsminister Sten Tolgfors svarade på uppmaningen till utredning att "Sådan spaning har inte ansetts behöva uttryckligt lagstöd eftersom den bedrivs på regeringens uppdrag med stöd av principen om eterns frihet, som bland annat har kommit till uttryck i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (6 kap. 17 §).och att det därför inte behövs någon utredning.

Anklagelser om illegal datalagring
I juni 2008 mottog Datainspektionen en anonym anmälan där FRA anklagades för olaglig lagring av data om över 100 svenskar, som på olika sätt haft kontakt med Ryssland under 1990-talet.[12] Enligt svensk lagstiftning får FRA lagra personuppgifter enbart i de fall där det finns en misstänkt koppling till terrorism eller liknande. Enligt anmälan fanns det i de aktuella fallen inte några sådana kopplingar och inte heller Säkerhetspolisen hade något intresse av personerna ifråga. Datainspektionen har tills vidare sekretessbelagt stora delar av anmälan.

Rapport avslöjar illegal massavlyssning
Den 16 juni 2008, 2 dagar innan omröstningen att låta FRA-lagen gå igenom, avslöjar Rapport att en arbetare på FRA läckt information om att myndigheten har massavlyssnat telefonsamtal i minst 18 månader och upp till så mycket som 10 till 15 år. Internettrafik kunde enligt inslaget ha avlyssnats i upp till 8 år. I Rapports inslag försvaras detta av generaldirektör Ingvar Åkesson som säger att själva innehållet i kommunikationen inte har lagrats. I stället har FRA kartlagt vem som har kommunicerat med vem. Informationen om kommunikationen har lagrats i en databas som kallas för Titan.[13] Enligt dokumenten som har läckt ska generaldirektören ha skrivit om lagen att den "[...] tvinga oss att bli mer precisa i vårt urval och vårt arbete. Den tid då vi kunde inhämta all tillgänglig trafik på enskilda inriktningar för att sedan sovra i efterhand är av flera skäl förbi."[
Jag såg en dokumentär om det här. De kom fram till att de terrorister man bekämpade i själva verket kunde utnyttja säkerhetssystemet och på så sätt få tillgång till alla kameror, personuppgifter osv.

I England kommer det att bli lag (så som jag förstod det) inom en snar framtid då alla engelska medborgare måste ha ett nytt identitetskort. Kotet skall innehålla 49 privata personuppgifter, något som sägs vara för säkerheten. Men det lustiga är att högt uppsatta politikers och popstjärnors barn inte behöver lämna in dessa uppgifter, eftersom det inte är säkert.
FRA är ett av många åtgärden som krävs för att bekämpa den växande kriminaliteten och den organsierade brottsligheten. Staten kommer självklart inte läsa era sms el e-mails utan andledning det är patetiskt om ni tror det.Och även om de nu skulle läsa och hitta något som ni har gjort fel skulle det krävas att det var ett alvarligt brott ni har begått och att det fanns tillräckligt mycket annan bevis för att kunna fälla er.Detta påvekar inte den vanliga svensson. Det är bara MC snubbarna som behöver oroa sig, ett nytt Sovjetunionen kan ni glömma!
Micke123:

FRA är ett av många åtgärden som krävs för att bekämpa den växande kriminaliteten och den organsierade brottsligheten.


Såhär i efterhand så har jag nog mindre emot FRA än vad jag har emot Ipred. Visserligen är båda integritetskränkande men FRA handlar ju om att söka efter terrorister och spioner, vilket jag verkligen inte är. Ipred är en annan femma, att film/skivbolag från hela världen ska kunna bergära ut min identitet och sen kunna stämma mig är bara så fel som det kan bli. Har man inte gjort något grovt brottsligt så skall man inte vara rädd för att vara övervakad. Det strider mot allt som finns i det öppna samhället.

Nä ner med Ipred och lägg din röst på Piratpartiet [wink]
riverman:

Visserligen är båda integritetskränkande men FRA handlar ju om att söka efter terrorister och spioner, vilket jag verkligen inte är.


Eh, vad är det för naivt och dumt argument? Saken är ju den att de har möjlighet att kontrollera i princip allt du gör elektroniskt som du inte har krypterat. De kan sälja informationen om dig och på olika vis försämra dina rättigheter. Kolla in exempelvis IB-affären: ett finfint exempel på hur oskyldiga människor bland annat förlorade sina jobb och lägenheter pga. ett sjukt övervakningssystem.
k1337oris:

Kolla in exempelvis IB-affären: ett finfint exempel på hur oskyldiga människor bland annat förlorade sina jobb och lägenheter pga. ett sjukt övervakningssystem.


sant men i grunden är jag nog mer emot Ipred ändå, för är större risk för mig som privatperson att bli "spionerad" på där.
Helt jävla otroligt att svenska staten tillåter utländska företag att spionera på svenska medborgares privatliv. Och detta enbart för att skydda upphovsrätten, vilket om man bryter inte ens klassas som ett snatteribrott. Man bryter alltså mot mänskliga rättigheter enbart för att skiv och filmbolag ska kunna suga ut så mycket pengar som möjligt på allmänheten. Nä fortsätt ladda hem så mycket ni kan! Låt inte storebror skrämma dig, förr eller senare kommer utveckligen vinna så som den alltid har gjort [bigsmile]
Så det är lugnt om staten ser i princip all kommunikation, men det är värre om företag med maffialiknande metoder får slå ut människor?

Maffian är ett problem, men statlig kontroll är ett vansinnigt mycket större problem.

Jag förstår inte hur du kan närmast acceptera FRAs nya befogenheter, förstår du inte att de också bryter mot mänskliga rättigheter, och det på ett ännu allvarligare sätt än upphovsrättskramarna?

Både FRA och IPRED är direkta hot mot demokratin, med FRA är tveklöst ett betydligt större hot mot demokratin i Sverige.