Forumet - Det största genombrottet

Det största genombrottet

1041 0 34
Antar att du menar naturvetenskap? Jag utgår ifrån det iaf. Nanotekniken kommer säkerligen att expandera mycket, allt blir ju bara mindre och mindre. Biotekniken, framför allt gentekniken hoppas jag också mycket på men är inte lika säker där, en massa konservativa bakåtsträvare som är emot det. Kommer säkert också ske fortsatt utveckling inom kvantfysiken, kvantdatorer kommer nog snart. Sedan så kommer det säkert ske en massa inom miljöteknik av diverse slag.

Spana också in:

Ponja:

nano, har fördelen att inte vara begränsat av etiska problem ;)


Etiska problem kan uppstå med all ny vetenskap. I nanotek kan det till exempel handla om väldigt olika resurser för världens befolkning, vilka som ska vara försökskaniner på mediciner eller liknande som är baserade på nanotek osv.
Nanotekniken eller kvantfysiken varav den senare är min personliga favorit då den kan väcka många filosofiska frågor.
Annars så kommer vi kunna klona människor inom en inte alltför avlägsen framtid, de har ju redan lyckats klona en apa t.ex. Men tyvär så är det många som kämpar emot kloning (religösa jävlar!).
Teknival:

Ok [smile]
Så då är det väl att förnya generna som gäller alltså?


I guess. När man klonar befruktas ju först ägget, för att man sedan ska plocka ut den ena partens gener och stoppa in den andres, så att man får två uppsättningar av gener från samma person. Problemet är ju att de gener man stoppar in redan har åldrats.
Lyckas man "förnya" de generna så är man nog väldigt nära evigt liv. x)
Ponja:

Jo fast största genombrotten brukar inte vara medicinska, jag tror det kommer handla mer om elektroteknik med nanostransistorer och andra nanoelement som slår.


Även där kan etiska problem uppstå. När det gäller nanomaterial, finns det ju alltid risk för att de utgör en miljöfara ute i naturen, eller en hälsofara för dem som sysslar med tillverkning och liknande.

Dagens transistorer kan väl för övrigt redan rymmas begreppet nanoteknologi eftersom de är så fruktansvärt små. Där har du dessutom en reell storleksbegränsning som utgörs av de kvantmekaniska tunneleffekter som uppstår. Dvs sannolikheten att elektroner tunnlar ut ur ledningarna och in i andra blir ett problem (som hittills har lösts med pipelining och liknande optimering av kretsscheman).
Knepig:

kvantdatorer kommer nog snart.


Jag vet inte det, jag...[sad] Det sker mycket forskning på det, men det kommer att dröja längei så fall. Mycket länge. Det bästa vi har idag har jag för mig ligger på 16 kvantbitar.

Dessutom vet man ju inte hur skalningsproblemen ser ut för större kluster av kvantbitar. Om de tar upp en stor volym tex, vilket kan vara nödvändigt för att hindra dem att störa ut varandra, så är det svårt att veta hur väl kvantbitar som ligger långt ifrån varandra kan kommunicera och samarbeta.

Men racet är inte slut, så jag ska inte vara alltför neggo heller. [smile]