Forumet - Det svenska mörkret

Det svenska mörkret

447 0 32
Sverige visar upp sig som ett land med typ prinsesstårta, jordgubbar, en flagga i pastellfärger, Pippi Långstrump och sånt tjaffs, när den intressanta delen av den svenska kulturen är den mörka och ångestfyllda ;S

Om man kollar på Astrid Lindgren så är ju allra älskade syster, bröderna lejonhjärta och mio min mio mycket bättre och intressantare historier än dom om Emil eller Pippi eftersom dom innehåller teman som död, sorg och ondska.

Själv föredrar jag Broder Daniel eller Thåström framför ABBA eller Carola, En komikers uppväxt före Pippi Långstrump osv.

Vilken del av den svenska kulturen gillar du mest? Och varför visar vi inte vår underbara svarta kultur för andra länder än Sverige?

Vilken svensk kultur gillar du mest?

Spana också in:

Herr Luver:

Emil eller Pippi eftersom dom innehåller teman som död, sorg och ondska.


Emil innehåller ju väldigt mycket sorg, så du borde inte räkna med den i samma sväng som pippi.

Herr Luver:

Broder Daniel eller Thåström framför ABBA eller Carola


Popmusik för tonåringar och folk som var tonåringar på 80-90talet, respektive folk som var tonåringar på 70-80talet. Bra val av svenska band där.

Herr Luver:

En komikers uppväxt före Pippi Långstrump osv.


Bra val av böcker, Herr Luver.

Jag tror att du har en barnslig syn på Sverige, och däri ligger felet. Du tar bara upp kultur som är skapad för de yngsta, ungdomarna och barnen, både vad gäller det deppiga och det glada.

Jag håller däremot med dig om att det svenska mörkret existerar, absolut. Det enda jag kan säga att Sverige är bra på, rent generellt, är ångest. Tillochmed vår humor innehåller jättemycket ångest (se t.ex. Jan Stenmark, Kvarteret Skatan eller Jonas Gardell), och vi har ändå väldigt bra humor här i Sverige. Om man jämför med t.ex. Danmark så är deras humor mycket mer absurd och känns väldigt mycket som att de bara skrattar och tänker "äh vafan det löser sig", medans svensk humor grundar sig på att livet är meningslöst och att folk försöker låtsas som att det inte är det.

Men iallafall, Herr Luver, när ska du växa upp och se allt ur ett större perspektiv? Sverige har länge marknadsfört sig som ett mörkt och djupt land, rent kulturmässigt. Se bara så långt tillbaka som Strindberg och Bergman. De enda som försöker låtsas som att Sverige i grund och botten är ett roligt land är schlageridioter, vardagsakademiker och humorretards som Petra Mede eller han där blonda snubben som spelar gitarr och är sämst.
Hattmakaren:

waht?


prinsessbröllopet är ju bara till för att locka hit tyska turister osv

Nilla:

Fast Bergman gjorde ju inte så glada rullar, men var inte obekant.


Mjo sant, och han och låt den rätta komma in är det enda av den svenska mörka kulturen som vi valt att distribuera internationellt, och båda dom två har ju typ legendstatus men ändå väljer vi att få andra länder att tro att vi bor i röda stugor med vita knutar och lyssnar på abba osv ;S

Om man kollar på hur andra länder driver med sverige så har dom ju en rätt skev bild av oss, troligtvis pga hur vi framställer oss.
Herr Luver:

prinsessbröllopet är ju bara till för att locka hit tyska turister osv


Prinsessbröllopet är för att vi bor i en vidrig monark. Vi exporterar väl ändå lika mycket ångest som fniss och flams? Du tog upp Mio min Mio som en "dold ångestskatt" (MITT UTTRYCK), men du vet om att filmatiseringen av den inte ens är svenskproducerad, va? Christian Bale och Christopher Lee - lite fetare än någon flamsig madderfakking Pippi Långstrump.

[blush][blush]
Hattmakaren:

? Du tog upp Mio min Mio som en "dold ångestskatt" (MITT UTTRYCK), men du vet om att filmatiseringen av den inte ens är svenskproducerad, va? Christian Bale och Christopher Lee - lite fetare än någon flamsig madderfakking Pippi Långstrump.


Jo precis, både filmmässigt och bokmässigt är den MYCKET bättre än tex Pippi. Tycker dock mest om bröderna lejonhjärta och allra älskade syster, grät av den sista när jag hörde den som liten osv :$

hjortpojken:

det gör vi ju [blush][blush]


Har bott i ett gult hus med vita knutar [blush]