Forumet - Diagnos eller depression - stress?

Diagnos eller depression - stress?

1226 1 11
Hej. Är en tonåring som går i gymnasiet. 
Fick diagnosen ADHD sommaren 2015.
testar fortfarande en idag mig fram till rätt medicin och dos.
Försöker skriva så kort så möjlig för de ska orkas med att läsas. 
• Jag blir arg och jag blir ledsen av ingenting, utan anledning ibland eller av MINSTA lilla sak som stör mig. - När jag blir arg eller gråter av ilska och sorg. Jag KAN inte vara stilla. Jag sprattlar , rycker till, behöver skrika men håller oftast igen. 

- Är periodvis jätte aggressiv utan anledning. Och tillexempel idag , tog ett bad med tända ljus och en godisskål med mina favoritgodisar för att slappna av. Jag var lite apatisk. Bara stirrar rakt fram. Känner inte igen mig själv. Känns som livet är konstigt på något sätt. Från ingenstans fick jag tårar och sen börjar jag gråta floder. Nu en halvtimme senare är jag inte ledsen. Känner bara en irritation så att jag rycker till av ilska ibland och känns som jag drömmer typ. 

• Jag utlöste en psykos för några veckor sedan. Såg, hörde, kände saker som inte var verkliga. Jag va rädd för ALLT. Vågade inte vara själv. Vågade inte gå ut. Var rädd för allt. Kände mig övervakad av övernaturliga saker. Kände inte igen mig själv. Kändes som jag levde i en skräckfilm / mardröm. Som att jag drömde. Sov inte på 38 timmar för kunde inte somna fast jag försökte. Psykosen försvann efter några dagar. 

• Hela 2015 har varit så intensivt, dramatiskt och stressigt. Fick mitt hjärta krossat (aldrig haft så stark kärlek/känslor till en annan människa i hela mitt liv. Inte ens till mina föräldrar. Tyvärr utnyttjades och spelades jag på mina känslor i nästan ett helt år), en vän till mig dog, började testa mediciner, kände mig sårbar, bytte skola (trivs jättebra i den nya), jättemycket bråk hem, fick med soc att göra för att förbättra familjesituationen. 

• Jag tar ADHD medicinen Elvanse 70 mg. Misstänker mig vara beroende utav den. Får endast effekt 5 timmar av den när den ska verka i 13 timmar. Igår tog jag 70 på morgonen, 70 på lunchen, 70 på kvällen vilket blir 210 mg på en dag. 
- när den verkar blir jag så fylld av ett lugn, harmoni och livsglädje. ALLT negativt upphör. Lever i en drömvärld. Känner mig så levande. I normalt tillstånd när den gått ur och jag inte tagit mer så blir jag arg för inget, jätteaggrrssiv periodvis, negativ, känns som jag drömmer, känner inte igen mig själv. Kan inte styra det heller. 

Vet inte vart jag ska ta vägen :(! Funderar på ta en Elvanse för då försvinner allt de där för några timmar
Vill tillägga att jag har fått tinnitus senaste månaderna! Inte haft förut. Piper och brusar i flera dagar eller timmar periodvis. Låter som syschor (hur det nu stavas.) och hör mina tankar så högt. Blivit jätte känslig för ljud också. Blir galen! Känner mig som en fånge i Min egen kropp
Är diagnosterad med depression och äter medicin för det, men har ingen erfarenhet av ADHD så kan bara svara utifrån det jag vet om mig själv. Ilskan är inget jag känner igen, min depression fungerar så att jag blir uppgiven och väldigt mentalt utmattad. Men alla reagerar olika. Kan ju också vara BPD eller annat som spökar? kanske? Är inte läkare så jag vet inte.

Det är möjligt att du har både ADHD och depression eller någon annan sjukdom som påverkar humöret. I vilket fall tycker jag du ska prata med dina föräldrar eller din kontaktperson/läkare/kurator/psykolog om det här.

De kommer nog inte vilja medicinera eventuell depression förrän du hittat rätt dos/rätt typ av för adhdmedicin. Man brukar vilja ändra en medicin i taget. Så var det för mig när de lekte med mina doser också. 

Spana också in:

jag har adhd. det går fram pch tillbaka med humöret. en person med adhd blir inte arg utan förbannad, en person med adhd blir inte ledsen utan förkrossad typ, en person med adhd kan ha iq högre än endel men ändå vara "dummare" och det beror på att hjärnan hela tiden håller på med andra saker förutom det man ska fokusera på vilket leder till att man efter bara några minuter kan glömma vad en person har sagt till en. sen har jag själv tänk på att jag nästan hela tiden går runt och typ pratar med mig själv i tankarna liksom hela tiden tänker på något och jag tror att det är det som gör att en person med adhd kan göra saker väldigt noga. tex så har många framgångsrika personer inom forskning osv haft adhd så diagnosen ska inte ses som ett hinder utan det gäller egentligen att hitta något man tycker är kul så kan man lyckas bra inom det, när jag var liten så minns jag att min fantasi var väldigt bra jag kunde fantisera mkt när jag lekte tex. jag tar inte medsicin för det än för den hjälpte inte på slutet, men medicinen är till för att öka prestation osv och den gav mig mkt kraft så jag orkade med läxor och uppgifter i skolan. jag önskar dig lycka till med allt och hoppas det kommer funka för dig ❤

Du borde inte ta din medicin 3gg under dan, ta två, det är ju sjukt dumt att bli beroende! Sen så borde du prata med en läkare om hur länge som medicinen fungerar på dig. Min kusin tar tabletter för sin ADHD men han tar aldrig dem på helgerna så när jag är med honom är han sig själv så att säga och jag som har Asperger och vanligtvis klarar jag inte av personer med ADHD för att de flesta är lite av det du beskriver men det är inte dåligt bara man inte skadar sig sig och andra. Men det hela handlar om hur man är som person och om man visar respekt så spelar det ingen roll om man kan vara lite jobbig då och då.

Jag förstår om du känner dig arg och förtvivlad efter att du har blivit dumpad och dessutom utnyttjad av någon som du har älskat, det kan ju vara så att du arg fortfarande på personen och får sammanbrott, det var inte så länge sen förstår jag det som.
Att byta skola är inte alltid en lätt sak att göra men det är jättefint att du trivs där och att du har det jättebra där, det är underbart att höra!

Jag hoppas att det blir bra med dig, ha det gott! Glad

handendärnissen: jag har adhd. det går fram pch tillbaka med humöret. en person med adhd blir inte arg utan förbannad, en person med adhd blir inte ledsen utan förkrossad typ, en person med adhd kan ha iq högre än endel men ändå vara "dummare" och det beror på att hjärnan hela tiden håller på med andra saker förutom det man ska fokusera på vilket leder till att man efter bara några minuter kan glömma vad en person har sagt till en. sen har jag själv tänk på att jag nästan hela tiden går runt och typ pratar med mig själv i tankarna liksom hela tiden tänker på något och jag tror att det är det som gör att en person med adhd kan göra saker väldigt noga. tex så har många framgångsrika personer inom forskning osv haft adhd så diagnosen ska inte ses som ett hinder utan det gäller egentligen att hitta något man tycker är kul så kan man lyckas bra inom det, när jag var liten så minns jag att min fantasi var väldigt bra jag kunde fantisera mkt när jag lekte tex. jag tar inte medsicin för det än för den hjälpte inte på slutet, men medicinen är till för att öka prestation osv och den gav mig mkt kraft så jag orkade med läxor och uppgifter i skolan. jag önskar dig lycka till med allt och hoppas det kommer funka för dig ❤Webbitch: Är diagnosterad med depression och äter medicin för det, men har ingen erfarenhet av ADHD så kan bara svara utifrån det jag vet om mig själv. Ilskan är inget jag känner igen, min depression fungerar så att jag blir uppgiven och väldigt mentalt utmattad. Men alla reagerar olika. Kan ju också vara BPD eller annat som spökar? kanske? Är inte läkare så jag vet inte.

Det är möjligt att du har både ADHD och depression eller någon annan sjukdom som påverkar humöret. I vilket fall tycker jag du ska prata med dina föräldrar eller din kontaktperson/läkare/kurator/psykolog om det här.

De kommer nog inte vilja medicinera eventuell depression förrän du hittat rätt dos/rätt typ av för adhdmedicin. Man brukar vilja ändra en medicin i taget. Så var det för mig när de lekte med mina doser också. 


trevlig-snubbe: Du borde inte ta din medicin 3gg under dan, ta två, det är ju sjukt dumt att bli beroende! Sen så borde du prata med en läkare om hur länge som medicinen fungerar på dig. Min kusin tar tabletter för sin ADHD men han tar aldrig dem på helgerna så när jag är med honom är han sig själv så att säga och jag som har Asperger och vanligtvis klarar jag inte av personer med ADHD för att de flesta är lite av det du beskriver men det är inte dåligt bara man inte skadar sig sig och andra. Men det hela handlar om hur man är som person och om man visar respekt så spelar det ingen roll om man kan vara lite jobbig då och då.

Jag förstår om du känner dig arg och förtvivlad efter att du har blivit dumpad och dessutom utnyttjad av någon som du har älskat, det kan ju vara så att du arg fortfarande på personen och får sammanbrott, det var inte så länge sen förstår jag det som.
Att byta skola är inte alltid en lätt sak att göra men det är jättefint att du trivs där och att du har det jättebra där, det är underbart att höra!

Jag hoppas att det blir bra med dig, ha det gott! Glad
Tack för era bra omtänksamma svar! Fina själar är ni! 
jag är diagnostiserad med depression och ADHD. jag började ta medicin för depression för ungefär ett år sedan kanske, funkade inte bra i början och tog lång tid innan jag hittade en bra sort samt bra dos. 
jag fick min adhd diagnos för ca 1 månad sedan, så jag ska snart tillbaka till BUP och träffa läkare för medicin för det. 
Jag känner igen mig i det mesta du skriver, förutom psykoser. 

Om du vill prata mer privat med mig kan du skriva till emeliegawerth på kik!