Forumet - Din ip-adress (o)synlighet

Din ip-adress (o)synlighet

10356 0 65
Då det det senaste dygnet skrivits om bland annat mod/admins insyn i användarnas ip-adresser så undrar jag följande: Hur "paranoid" eller "försiktig" - eller vad man nu ska kalla det - är du med din ip-adress (o)synlighet?

Jag är inte direkt så att jag håller hårt i den, men jag slänger inte ut den till höger och vänster heller. Jag kan ge ut den vid behov (ja, jag har haft det, tro det eller ej) men jag känner mig inte rädd eller orolig eller liknande över att den lagras och kan ses på internet - trots att en ip-adress räknas som en personuppgift.

Jag är mer rädd om mitt personnr, körkortsnr, passnr, personalkortsnr (tappar jag bort mitt personalkort måste jag först ringa o spärra det, sen ringa o polisanmäla det, det är nästan lika viktigt som mitt bankkortRullar ögonen), bankkortsnr, bankkontonr och andra kortnr som jag inte orkar räkna upp. I jämförelse med dessa nr anser jag ip-adressen inte vara någonting alls - och ja, jag är väl medveten om att ens ip-adress knyts till en som fysisk person.

Vad är din syn på saken? Bryr du dig mycket om din ip-adress synlighet? Tänker du på det alls?

Hjärta

Spana också in:


Storchen84:
En ip-adress räknas som en personuppgift eftersom den leder till dig. Jag kan få reda på vem du är med hjälp av din ip-adress. Fast hur lätt det är att göra är ju en annan femma.

Exempelvis forums syften med o lagra ip-adresser är ju att kunna polisanmäla sådant som är olagligt.


Hjärta
Nej det kan du inte. I bästa fall får du fram en ISP och en ort. Ditt mål är med största sannolikhet inte den enda med den imternetleverantören på orten. 

Till och med polisen har ju svårigheter eftersom att ISP:s inte lämnar ut uppgifter hur som helst till ens rättsväsendet.

S3ON: Nej det kan du inte.
Jag har inte försökt, men jag är ganska säker att det går - om än med väldig svårighet.

Något jag dock tycker är frustrerande är att jag inte lyckas få klarhet i om man verkligen får lagra ip-adresser - det verkar inte som att man får det - i alla fall inte utan särskilt tillstånd, och inte utan att meddela att man gör det, men ja... jag vet inte säkert - än.


Hjärta

Storchen84:
En ip-adress räknas som en personuppgift eftersom den leder till dig. Jag kan få reda på vem du är med hjälp av din ip-adress. Fast hur lätt det är att göra är ju en annan femma.

Exempelvis forums syften med o lagra ip-adresser är ju att kunna polisanmäla sådant som är olagligt.


Hjärta
"Vad gör ni med mina personuppgifter?Dina personuppgifter sparas i vår databas. Där ligger de väl skyddade så att ingen annan kan lägga fingrarna på dem. Vi använder bara dina uppgifter för att skicka ut nyhetsbrev med intressanta nyheter från oss, men endast om du själv har kryssat i att du vill ha mail från oss, och för att kunna skicka ut priser om du har vunnit i någon av våra tävlingar. Du kan ändra dina mail och personuppgifter under dina kontoinställningar.
Om vi anser att du har begått en olaglig handling av allvarligare slag, eller om vi misstänker att det finns en fara för ditt eller någon annans liv eller hälsa, kan vi komma att skicka dina personuppgifter samt IP-nummer till Polismyndigheten."
- Ungdomar.se Användarpolicy

adaq: Jag skiter i om folk vet min ip, tycker dock att ungdomar.se borde akriva i användaravtalet att de sparar äns ip (även om det är uppenbart att de gör)
Det gör vi. :) 

Vad gör ni med mina personuppgifter?

Dina personuppgifter sparas i vår databas. Där ligger de väl skyddade så att ingen annan kan lägga fingrarna på dem. Vi använder bara dina uppgifter för att skicka ut nyhetsbrev med intressanta nyheter från oss, men endast om du själv har kryssat i att du vill ha mail från oss, och för att kunna skicka ut priser om du har vunnit i någon av våra tävlingar. Du kan ändra dina mail och personuppgifter under dina kontoinställningar.
Om vi anser att du har begått en olaglig handling av allvarligare slag, eller om vi misstänker att det finns en fara för ditt eller någon annans liv eller hälsa, kan vi komma att skicka dina personuppgifter samt IP-nummer till Polismyndigheten.

Storchen84
Jag är inte direkt så att jag håller hårt i den, men jag slänger inte ut den till höger och vänster heller. 
...va? du inser att din ip-adress är synlig för varenda server som du kopplar upp dig till, va? alla servrar som du har kontakt med via internet vet ju din ip-adreds, det är så internet fungerar. undantagen är om du använder en proxy/vpn, då vet bara denna din riktiga ip.