Forumet - Disneyfilm

Disneyfilm

2323 1 31

Spana också in:


Razor: Vem är rasisten som hyllas i Lejonkungen?
Mufasa, och typ filmskaparna. Hyenorna är relativt tydligt representanter för etniska minoriteter (ännu tydligare i tvåan där det rentav är mörka lejon som är skurkarna, fast där är budskapet omvänt) som är förvisade till den karga ödemarken. Scar trotsar en rasistisk tyrann och släpper in hyenorna i Lejonriket, varpå allt torkar och området förvandlas till en ödemark, en symbol för vad rasister fruktar att invandrare kommer göra med landet. Scar är för övrigt det enda mörka lejonet.

Nachac: Mufasa, och typ filmskaparna. Hyenorna är relativt tydligt representanter för etniska minoriteter (ännu tydligare i tvåan där det rentav är mörka lejon som är skurkarna, fast där är budskapet omvänt) som är förvisade till den karga ödemarken. Scar trotsar en rasistisk tyrann och släpper in hyenorna i Lejonriket, varpå allt torkar och området förvandlas till en ödemark, en symbol för vad rasister fruktar att invandrare kommer göra med landet. Scar är för övrigt det enda mörka lejonet.
Jag har inte tolkat det så. Scar & hyenorna är samhällets rebeller. De vill inte lyda under dess lagar utan vill ha sitt eget styre som bara gynnar de. Jag ser de mer som maffian, eller mc-gäng i det verkliga samhället. Mörker och svarthet betyder ondska och har gjort det ett bra tag, det syftar inte på hudfärg.

Razor: Jag har inte tolkat det så. Scar & hyenorna är samhällets rebeller. De vill inte lyda under dess lagar utan vill ha sitt eget styre som bara gynnar de. Jag ser de mer som maffian, eller mc-gäng i det verkliga samhället. Mörker och svarthet betyder ondska och har gjort det ett bra tag, det syftar inte på hudfärg.
Hade kunnat stämma om det inte vore för att hyenorna redan är utfrysta och bedömda utifrån sin art, inte sina handlingar. Hyenorna är inte rebeller, de är trasproletariatet.