Forumet - Djup drama.

Djup drama.

160 0 4
A Torinói ló:
http://www.imdb.com/title/tt1316540/
Apokalyptiskt, existentiellt och mörkt drama om en häst, en man och mannens dotter. De bor vid en liten bondgård mitt ute i ödemarken. Tarrs sista film och den bästa filmen från 2011 enligt mig. Många spår av Nietzsche och en konstant blåsande vind.

Andrey Rublyov:
http://www.imdb.com/title/tt0060107/
Tarkovskys episka film om ikonmålaren Andrey Rublyov under 1400-talet i Ryssland. En helt gudomlig uppvisning i filmkonst som är bortom denna värld. En av världens bästa filmer. Så otrolig mäktig, poetisk, vacker och djup. Jag blir lika imponerad så fort jag bara tänker på den.

Der siebente Kontinent:
http://www.imdb.com/title/tt0098327/
Om en familj som lever ett monotont liv och till slut får nog. Inspirerad av en riktig händelse. Ångest, ångest och åter ångest. Ett stort slag i magen. Der siebente Kontinent är så kolossalt deprimerande, kolmörk och kylig. Samtidigt är det också kompromisslös samhällskritik. Ett fullständigt och fantastiskt hantverk. Jag bara älskar filmhelvetet.

Die bitteren Tränen der Petra von Kant:
http://www.imdb.com/title/tt0068278/
Petra är en arrogant och skild modedesigner som bor med sin hjälpreda Marlene. En dag träffar Petra modellen Karin och blir förälskad i henne.

Temat lutar ganska mycket åt sadomasochism, personligheter och maktspel. Hur det är invävt i karaktärerna är så perfekt med all underkastelse och dominans. Dialogen är fantastisk och filmen har flera djupa bottnar att bjuda på. Endast kvinnor i filmen, alltså klarar den Bechdel-testet superbt! Dekadent, ångestladdad och långsam pärla av Fassbinder.

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles:
http://www.imdb.com/title/tt0073198/
Feministiskt kvinnoporträtt om Jeanne som känner sig alienerad på grund av sitt dagliga liv som är fyllt av rutiner. Hon har en son och måste samtidigt prostituera sig för att saker ska gå runt.

Filmen är cirka tre timmar och tjugo minuter lång. Den utspelar sig under tre dagar. Den är väldigt långsam och består av relativt långa tagningar. Det finns ingen musik, man hör ungefär bara en radio (som spelar musik) ett ytterst litet tag. Några kamerarörelser är uppskattningsvis obefintliga, kameran är fullkomligt statisk. Inte heller existerar det en enda inzoomning. Dialogen är väldigt sparsam och består mest av trivialt vardagssnack. Helt klockrent utförande med många bra tankar bakom det hela. Kompromisslöst och konsekvent som Bresson!

Mouchette:
http://www.imdb.com/title/tt0061996/
En flicka och hennes tragiska öde. Följer Bressons kompromisslösa, konsekventa och avskalade form.

Nattvardsgästerna:
http://www.imdb.com/title/tt0057358/
Lysande och känslosamt drama av Bergman. Fantastiskt skådespel. Gunnar Björnstrand spelar en bitter präst som upplever en kris och börjar bland annat tvivla på sin tro. När det gäller dialoger och monologer, då var Bergman i en klass för sig. Se bara på pessimismen och föraktet som Björnstrands karaktär har inom sig. Makalöst.

Pisma myortvogo cheloveka:
http://www.imdb.com/title/tt0091759/
Postapokalyptisk godbit som skildrar världen efter ett kärnvapenkrig. Väldigt misantropisk, deprimerande och mörk skildring av mänskligheten. Ryskt och filosofiskt. Kommer med ett passande filter i fotot som bidrar till den smutsiga känslan.

Sátántangó:
http://www.imdb.com/title/tt0111341/
Över 7 timmar av misär, regn, förfall, lera, död, svek, människan, existentialism, svärta och ungersk landsbygd. En alldeles underbar upplevelse att beskåda.

Tystnaden:
http://www.imdb.com/title/tt0057611/
Bergmans sista del i hans trilogi om tro. Två systrar och den ena systerns son reser till ett land som är fiktivt. Öppnar upp frågor om existentialism, behandlar oförmågan att kommunicera, alienation och är oerhört tänkvärd. Inte lika mycket dialog som i Bergmans övriga filmer, dock lika fantastisk som många av hans andra filmer.

Werckmeister harmóniák:
http://www.imdb.com/title/tt0249241/
En liten stad med kyligt väder får besök av en mystisk prins och en uppstoppad val. Skumma saker börjar hända runtomkring. Vi får följa brevbäraren János när han vandrar runt i staden där det helt enkelt händer märkliga saker. Mystiskt och mångbottnat av mästaren Tarr.

Spana också in: