Forumet - Djurparker

Djurparker

133 0 12
Läste nyss en artikel på Aftonbladet, LÄNK, om en djurskötare som blivit angripen och dödad av en vit tiger på parken Zion Wildlife Garden, i kommentarerna till artikeln hade flera kommenterat kring varför människor håller djur i bur på djurparker, vad syftet är. Nu läste jag inte alla kommentarer men så långt jag läste hade ingen skrivit den korrekta anledningen till varför vi har djurparker vilket gjorde mig förvånad. För mig är det självklart vad syftet är och vad som gäller för exempelvis medlemskap i SDF/EAZA/WAZA, men jag är ju även utbildad på området så det kanske inte är så självklart som det känns för mig...

Vad jag undrar är alltså om det är någon som vet vad som krävs av djurparkerna och vad syftet med djurparker är idag?

SDF - Svenska djurparksföreningen
EAZA - European Association of Zoos and Aquaria
WAZA - World Association of Zoos and Aquariums

När jag pratar om djurparker så menar jag seriösa, moderna parker som är medlemmar i SDF, EAZA och WAZA
Budolicious:

Det beror la på? Jag anser ju det vara stor skillnad på typ parker som Nordens Ark och dyl. gentemot mer exploaterande och kommersiella parker?


Egentligen inte, kraven gäller alla parker som är medlemmar i tidigare nämnda organisationer. Nordens Ark är medlemmar i SDF/SAZA, EAZA och WAZA.

KamikazeTomten:

Syftet med seriösa djurparker är ju, antar jag, främst att bedriva avel av hotade djurarter, information och upplysning om hotade djur och naturområden runt om i världen och hur man kan hjälpa till att förebygga det.


Bra! :D
Finns dock fler krav[cute]

Spana också in:

KamikazeTomten:

Vad är det mer för krav som ska uppfyllas?


Budolicious:

Ja, men jag pratade inte om kraven, utan om syftet


Tänkte vänta med att skriva ut syfte och krav, vill se om folk vet :p

Men många av de stora amerikanska parkerna hade från början inte samma syfte som idag. Idag har alla medlemmar i WAZA samma syfte, som främst är bevarande.
emo_max:

känns ju jävlit fail att dom avliva tigern sen dessutom


Den hade attackerat en gång tidigare, så det handlade nog mest om det. Värt att nämna är väl även att parken i fråga ej är medlem i WAZA, vilket också påverkar beslutet, WAZA skulle troligtvis aldrig godkänt att man avlivade en vit tiger...