Forumet - DN förbjuder uttrycket "hen"

DN förbjuder uttrycket "hen"

104 0 4
Kort artikel, tar med hela stycket.

DN förbjuder "hen"

"Queerpolitiskt ställningstagande" Ordet hen har blivit en av svenska språkets stora snackisar på senare år. Men i Dagens Nyheter ska ordet nu bannlysas.

Det könsneutrala ordet hen har snurrat friskt i svenska medier under det senaste året. Men i Dagens Nyheter kommer vårt mest omtalade pronomen snart att vara förbjudet.

I ett internt mejl till personalen, som Dagens Media tagit del av, skriver tidningens redaktionschef Åsa Tillberg att ordet inte ska användas annat än i särskilda undantagsfall.

"Läsare hakar upp sig"
"Det är mycket möjligt att hen blir ett vedertaget begrepp så småningom. Men det är inte DN:s uppgift att gå i bräschen för hen som fortfarande kan uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande. Många läsare riskerar att haka upp sig på detta ord och tappa fokus från det som artikeln verkligen handlar om", skriver Tillberg.

Gunilla Herlitz, tidningens chefredaktör, säger till Dagens Media att ordet hen, när det förekommit, väckt ont blod i läsekretsen.

- I en nyhetstext är det en självklarhet för mig att det inte ersätter han eller hon. Även om det ibland kan vara praktiskt, säger hen.


SVT

Lite småkul att en form av politiskt inkorrekt konsumtionsmakt går igenom för en gångs skull. Annars har det varit glassar, rispuffar och annat som skapat ramaskri genom åren - även om det skiljer sig i våglängd mellan fallen.

Är det bra att DN förbjuder uttrycket?
Ett steg framåt i kampen mot feminismen?
Fjantigt,kontraproduktivt eller bara rentav idiotiskt? Motivera era svar.