Forumet - Dödshjälp - men inte för psykiskt sjuka?

Dödshjälp - men inte för psykiskt sjuka?

229 0 9
Jag är lite splittrad när det gäller dödshjälp. Givetvis bör det finnas någon möjlighet att dö - staten bör såklart inte förbjuda människor från att dö. Att förhindra någon från att dö, trots att personen verkligen vill dö, är nästan lika hemskt som att döda någon.
En typisk variant på det här ståndpunkten brukar vara att dödshjälp är OK, men bara om personen är väldigt skadad och/eller inte psykiskt störd. Man kan ju ta bort "väldigt skadad" som argument, eftersom en person som inte är skadad men vill dö antagligen är psykiskt instabil.

Men varför är det rätt att hindra en psykiskt instabil människa från att begå självmord, samtidigt som det accepteras för de som inte är psykiskt störda? Ett typiskt motargument brukar vara att den psykiskt störda kanske ändrar sig senare, men hur kan man vara säker på det? Vad har staten för rätt att hålla någon vid liv mot deran vilja?
Finns det inte en risk att man använder delar av argumentet ovan, varvid man säger att bara psykiskt instabila personer vill begå självmord, och därmed blir dödshjälp de-facto olagligt (eftersom alla som vill begå självmord då automatiskt klassificeras som psykiskt sjuka). Det är ju lite av en slippery slope det där...

Vilka åsikter bör jag ha? Hur undviker man problemen som "lagligt om inte psyksjuk"-ställningen skapar?

Spana också in:

k1337oris:

Vad är det du pratar om? Det är en väsentlig skillnad mellan "får ha" och "bör ha". Och det är väl klart som fan att ni kan tala om för mig vad jag borde tycka? Man måste ju ha någon grund för att kunna välja sina egna åsikter.


Grunden har du väl redan satt med din långa introduktion i ämnet???
Annars kan man ju bara ge fan i alla andra och tycka vad man vill. [tard]