Forumet - Dödstraff

Dödstraff

3306 2 138
Jag vill veta vad allas syner är på dödstraff och om de tycker att vi borde införa det i Sverige? Vad är etiskt rätt? "Dödstraff är som att döma en person som har begått ett mord till döden för att det är olagligt att döda någon" It makes no sense.

Spana också in:

skulle vara skönt med tortyr och dödstraff. Inte liksom nu när tillex. droggäng som man vittnar emot kommer ut från fängelset en månad senare och tar hämnd... typiskt svenska lagar.

Skulle gärna se pedofiler, mördare, grova brottslingar och kriminela gäng sitta och invänta några sekunder döden [party]
Det är inte bara konstigt på grund av paradoxen i att mörda en mördare för att de mördat utan också för att det inte är ett straff. Du känner ingen smärta när du dör, sedan är du borta för alltid och kan inte tycka eller känna någonting alls om att du är död. Enligt definition innebär straff lidande, vilket jag håller med om. Därför är jag för längre fängelsestraff och mer kontrollerad tillvaro för fångarna.

Jag är dock lite kluven mellan min ilska mot grovt kriminella och medkänsla för dem. Jag tycker att dömda som visar en tydlig förbättring i sitt handlande och tankesätt ska ha möjlighet att få tillgång till rehabilitering. Så att de kanske slutligen kan återvända till samhället och faktiskt fylla en betydelsefull funktion där.
Jungman Jansson:

Tycker inte att någon människa har rätten att bestämma över huruvida en annan människa skall tillåtas leva eller inte, livet är liksom allt vi har och oavsett vad någon gjort så berättigar det inte andra att beröva denne det.


+1.

Plus att dödsstraff är en ren hämdaktion. Anser att straff skall förebygga brott och fungera som rehabilitering när människor hamnat snett.
RyalNotch:

paradoxen i att mörda en mördare


Det är inte bara för hämnden för offret utan också för att skapa säkerhet och avskräcka. Eller så kan straffet vara mildare igenom att man kombinerar fängelse med grov tortyring för viss allmänhet för avskräckning.

En människa skulle vara mindre logisk att döda en annan, då straffet är döden. Men om man får 10 år fängelse minst skulle tänkandet vara annat.

Jag kanske verkar barbarisk, men jag känner ilska för en död anhörig.
RyalNotch:

Det är inte bara konstigt på grund av paradoxen i att mörda en mördare för att de mördat utan också för att det inte är ett straff.


Straff är enligt definition påföljd, som i sig inte har några begränsningar.

Man får utgå med att livet är det allra mest värdefulla du har att erbjuda och att staten har rätten att ta det ifrån en ifall man gjort sig förtjänt av det. Staten bör ha en skyldighet att tillgodose de drabbade en rättvis utgång för ska kompensera deras lidande.

Varför ska en ynka oförrätts värde vara högre än en hel släkt och bekantskapskrets? Varför ska en människa som tagit en eller flera personers liv riskera så lite när de drabbades anhöriga förlorat bland det mest kära för dem? Att bejaka de drabbade anhöriga är att vara långt mer medmänsklig än att vilja låsa upp en galning bakom lås och bom. Det betyder att du har verklighetsförankring och förstår dig på människliga känslor.