Forumet - Dömas till fängelse?

Dömas till fängelse?

1472 0 79
Jag tycker Sveriges tolkning på fängelse straff är lite... vad kan man säga? Klen? Idags läget är ser det ut så här att alla under 15 år kan ej dömas av en domstol för brott. Mellan 15 till 18  döms endast fängelsestraff endast om synnerliga skäl föreligger. Och till och med för dom som är under 21 så krävs särskilda skäl för det ska dömas till fängelse straff? Så om jag har tolkat rätt så döms en 22-åring och en 20-åring olika? Jag tycker att man ska dömas lika hårt den dagen man fyller 18.

Jag håller med att fängelse ej avskräcker nån men det är väl lite klena straff eller vad tycker ni?

Källa: http://www.brottsrummet.se/sv/straff

Spana också in:


thl*kt N.: vad tror du att "fängelse är ineffektivt" betyder?
Jag tror inte fängelse är ineffektivt överlag, sedermera finns ett par fall där vederbörande kommer ut och fortsätter sina liv i brott. Ett hårdare straffsystem hade inte gjort de människorna goda.. 

Punda: men också för att offren ska känna sig bättre.
Jag håller inte med, tanken är att människor överlag skall känna sig tryggare i samhället, ej att specifika brottsoffer skall få upphov till hämnd etc. 

 

Jag såg på SKAVLAN i lördagskväll i SVT där en tjej berättade om en grov gruppvåldtäkt där hon blivit våldtagen av tre killar. Nu skedde den grova gruppvåldtäkten i Dallas, Texas och de tre killarna fick livstids fängelse. Hade den grova gruppvåldtäkten istället skett i Sverige så hade killarna varit ute igen efter några år. Troligen mindre roligt för en tjej som blivit utsatt för en grov gruppvåldtäkt att stöta på sina våldtäktsmän efter bara några år i synnerhet om de bor i samma mindre stad. Så mitt tips till lagstiftarna - inför längre straff och i synnerhet INFÖR LIVSTIDSSTRAFF dvs att brottslingarna verkligen får sitta utan permission tills de dör.

Samtididtgt har jag sett en annan serie på SVT - DOMSTOLEN - friad eller fälld, där domaren själv sitter och säger i TV att man inte ska kräva av en domstol att sanningen ska komma fram utan möjligen att sannolikheten att domen blir rätt. Dvs att svenska folket måste acceptera att både brottslingar blir frikända och att oskyldiga blir dömda.

Fy fan säger jag. Arg

S3ON: Ett hårdare straffsystem hade inte gjort de människorna goda..
Men hårdare straff hade sett till att dessa inte begick lika många brott då de hade suttit inne längre.


S3ON: Jag håller inte med, tanken är att människor överlag skall känna sig tryggare i samhället, ej att specifika brottsoffer skall få upphov till hämnd etc.

Med det synsättet är många straff helt oförsvarbara. Systemet bygger på "allmänprevention", "induvidualprevention" och "vedergällning". 

S3ON: Ett hårdare straffsystem hade inte gjort de människorna goda..
Tydligen gör det dem åtminstonde lite bättre

SvenskWithAttitude:
I USA kan man få 300 års fängelsestraff så nej, om man hotar med längre straff så minskar inte brottsligheten.
Kasst argument. I Qatar kan du bli piskad och få händerna avhuggna och där är brottsligheten otroligt låg. Uppenbarligen finns det flera faktorer...

Längre straff är en av dem


För att sammanfatta min ståndpunk:

Längre straff verkar absolut innebära lägre brottslighet. Är dock blödig och ger gärna människor fler chanser och vill personligen inte höja några straffsatser. Straff bör endast finnas till för preventivt syfte då lagöverträdelser är en produkt av omständigheter brottslingen inte kunnat ro för.