Forumet - Dokument inifrån - Lönesänkarna

Dokument inifrån - Lönesänkarna

232 1 2
:

Allt mindre av det växande välståndet kommer vanliga människor till del. Det har pågått i trettio år. Hur blev politikerna så överens om att göra näringslivet rikare på löntagarnas bekostnad?


Sjukt bra dokumentär om lönerna i Sverige. Idag har vi arbetare inte fått ut så lite i lön, ställt i relation till hur mycket vi producerar, sen första världskriget! Vi är alltså nere på några av de lägsta lönerna vi någonsin haft i det här landet. Samtidigt har vinsternas andel växt extremt!

På 70-talet lades grunden för denna nya lönelinje av LO, näringslivet och politikerna. Lönerna skulle hållas tillbaka och vinsterna växa. Utan detta hade en industrimontör idag tjänat ca 35 000 kr och en ingenjör över 50!

Alla borde verkligen se den här dokumentären. Finns på SVT-Play:

http://www.svtplay.se/video/1031746/lonesankarna

Diskussionsunderlag är såklart vad folk tyckte om dokumentären och dess innehåll.
Tack för att du länkade - hade missat denna dokumentär. En fråga som de inte tog upp är hur detta även har påverkat hur pass mycket vi arbetar. Den sista arbetstidsförkortningen gjordes på 80-talet. Hur mycket av denna ökade vinst skulle kunna ha gått till mindre arbetsdagar, och därav fler i jobb?