Forumet - Domen för Örebromannen: 12 år och stort skadestånd

Domen för Örebromannen: 12 år och stort skadestånd

2025 0 39
Mannen som lyckades med bravaden att våldta och förgripa sig på hela 13 kvinnor under en femårsperiod har nu fått sin dom. Han får 12 år i finkan och betala 732 000 kr till dom drabbade.

Lite mindre än ett år per överfall, är alltså vad han får. Nu är inte jag vidare insatt i dom enskilda fallen han begått, men i mina öron låter det väldigt lite, även med låga straffsatserna som finns i Sverige.

Vad tycker ni, fick han straffet han förtjänade?

12 år för Örebromannen

dag kom domen mot en av Sveriges värsta våldtäkstmän som sedan 2005 begått ett stort antal överfall mot kvinnor i Örebro.

Han dömdes till 12 års fängelse för 13 olika överfall.


2005 började överfallen i Örebro men gärningsmannen greps först för drygt ett halvår sedan. Han döms bland annat för två grova våldtäkter. Den ena ansåg tingsrätten vara så grov att bara den skulle gett sju års fängelse. Dessutom döms han för bland annat försök till våldtäkt, misshandel, olaga hot och sexuellt ofredande.

Åkalagaren Pia Åsberg konstaterar att tingsrätten tagit stor hänsyn till vad Eliasson har erkänt och menar att han kunde ha dömts för mer.

– Det har ju gjort att han med tanke på sin brottsliga verksamhet fälls för förvånansvärt få sexualbrott. Man har rubricerat om till rån, olaga hot och så vidare, säger Pia Åsberg.

Niklas Eliassons advokat Margareta Arvidsson säger att de är positiva till domen.
– Det var flera punkter där det var olika uppfattningar om rubriceringar, där tingsrätten gått på hans linje. Det är positivt, säger Margareta Arvidsson.

Eliasson ska betala sammanlagt 732 000 kronor i skadestånd till kvinnorna och 50 000 kronor till Brottsoffermyndigheten.
20 år oavkortat hade varit en vettig dom Dold text: (samt om han skickats ut att bryta koppar i Norrland). Men han kommer som alla andra ut tidigare efter gott uppförande.

Det går visst hur bra som helst att vara ett äckel i det offentliga, men efter det att man hamnat på finkan kan du slippa sona ditt brott genom att bete dig väl.

Spana också in:

OF 5:

Enligt lagen så ska våldtäkt ge fängelse i upp till 4 år. Om brottet är grovt ger det 4 till 10 års fängelse.

så han har ju iaf fått lite över ett år per offer vilket får ses som ganska skamligt av tinget.


Är ju dock inte 13 våldtäkter. Är 13 överfall, varav vissa är:

Miljötalibanen:

misshandel, olaga hot och sexuellt ofredande

Klipp av kuken på honom med en slö häcksax och mata krokodilerna på Skansen med honom.

Nachac:

Straff och brott av olika halt är inte ursprungliga fenomen och kan inte stå i proportion till varandra. Lidande kan inte mätas.


Hans offer och deras anhöriga har fått fysiska och psykiska men för resten av sina liv. Det finns då ingen som helst anledning till att ge honom ett par år på lyxhotell och sedan släppa ut honom i samhället igen.