Forumet - Dvorak

Dvorak

217 0 17
Image
Svdvorak, en vanlig svensk variant av Dvorak.

Dvorak är en ny tangentbordslayout som är mer ergonomisk, träffsäkrare och ofta snabbare än Qwerty. Att byta går snabbt men är väl värt.

Men jag har skrivit Qwerty i 10 år...

Och du kommer skriva 30, 40, 50, 60 eller 70 år till? Att byta går snabbt. Att ha det jobbigt att skriva några veckor är värt att göra om du ska skriva tusentals veckor till då fördelarna är såpass stora.

Jag orkar inte byta plats på tangenterna...
Det behövs inte heller! Det bästa är att inte göra det och "tvinga" hjärnan att lära sig var alla sitter så att du klarar full touchtyping.

Men alla andra använder ju QWERTY....

Vad är det för skäl till att inte byta? Ska du skriva långsamt, dåligt och oergonomiskt för att andra personer inte upptäkt de stora fördelarna med Dvorak Dessutom kan man fortfarande skriva Qwerty när man lärt sig Dvorak bara att det går lite långsammare och att du måste kolla på tangenterna. Dessutom, hur stor del av tiden du skriver gör du det på någon annan dator än din egen?

Men Qwerty funkar ju...

Såklart det funkar men Dvorak fungerar mycket bättre. Det är lite som att gå från en gammal dator med en kärna på 500mhz till en helt ny med i7 980x!

Mer informaiton finns här:
Svensk Dvorak - Sveriges största hemsida om Dvorak.
Aoeu - Annan bra hemsida som tyvärr är inaktiv.
Engesk hemsida - Även den bra

Spana också in:

Liberalism:

Dvorak är en ny tangentbordslayout som är mer ergonomisk


Testade för några år sedan, jag gillade upplägget som fan men det var ett jävla krångel. Bägaren rann över när jag inte kunde spela half life om jag hade Dvarak som primär layout.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


honolulu:

men alltså gäller det alla språk eller...


Det är utvecklat i usa, så det är gjort så att de tangenter man använde mest är på mittersta raden osv. Men funkar bra med svenskan iom att de är såpass nära besläktade.
Hur lätt det går att lära sig dvorak hänger ju på ens motoriska inlärningsförmåga och koordination. Försökte lära mig det i typ två månader, räckte inte ens för att kunna skriva på ett okej sätt. Men så har jag ju dålig koordination och motorisk inlärningsförmåga med, därför jag suger på sport och FPSer.