Forumet - ECT..

ECT..

330 0 5
Elchocker påbörjades av psykiatrikern Ugo Cerletti på trettiotalet. I ett slakteri i Rom såg Cerletti hur grisar bedövades med elektricitet innan avlivning. Slaktarna använde en stor elektrifierad tång med metallplattor. Grisens huvd greppades med tången och när elen sattes på föll djuret till golvet paralyserad av chocken varpå det lätt kunde avlivas. Cerletti bestämde sig för att utveckla denna teknik på människor för att kontrollera deras beteende."

Najs! =/
http://www.2000taletsvetenskap.nu/elchock.htm

Nån som testat?
När jag var på psyk så en dam jag spelat kort och pratat med i 3 veckor, efter hon vart på sin behandling och jag sa Hej [smile] Hon bara "Vem är du?"[tard]
Tyckte det var scary. Vågade aldrig visa mej ledsen för jag var rädd att någon skulle säga att jag var deprimerad och att man skulle bli tvingad till detta. Kan man bli tvingad till det?
mumsigatassen:

Najs! =/


ECT, som det skall kallas, är den äldsta och mest beprövade behandlingen mot depression och depressiva symptom med psykos. Det är den behandling som ha färst biverkninger och bäst effekt bland de metoder som finns idag. Vid djupa depressioner som inte svarar på starka antidepressiva så är ECT det enda som finns att ta till.

Den sida du läst på är en alternativmedicinsida vars information är extremt vinklad — vad än de själva skulle kunna föreslå, må så vara förbön eller homeopatiskt vatten, har det inte effekt på djupa depressioner.

Det finns bieffekter på ECT så som somnolens (trötthet), temporär minnesförlust och huvudvärk — men dessa måste ställas mot sjukdomen som ECT används mot. Djupa depressioner ger försämrat närminne, avsevärt försämrad kognitiv förmåga, hypersomni eller insomni, aptitförändringar, smärta i kroppen, stelhet och förändrat rörelsemönster, kraftigt nedsatt immunförsvar och förkortad livslängd — men framförallt så mår den som är deprimerad skit, eller så är den helt apatisk till världen och lever i ett slags grå dimma där ingenting har någon mening alls eller betyder ett skvatt.

tassarinigen:

Oki, det lät inte så betryggande.


Du får testa allt innan, d.v.s. ssri, snir, tca, nssas, mao-hämmara — intravenöst!, innan man kör ETC. Det är liksom inte så att man går till vårdcentralen och klagar på att man känner sig nedstämd och plötsligt blir fastbunden och elchockad,

mumsigatassen:

När jag var på psyk så en dam jag spelat kort och pratat med i 3 veckor, efter hon vart på sin behandling och jag sa Hej Hon bara "Vem är du?"


Direkt efter och ibland några dagar efter en ECT-behandling så kan man drabbas av minnessvårigheter, dessa försvinner med tiden.

mumsigatassen:

Tyckte det var scary. Vågade aldrig visa mej ledsen för jag var rädd att någon skulle säga att jag var deprimerad och att man skulle bli tvingad till detta. Kan man bli tvingad till det?


Många av de som är inlagda på psyk är det för att de är deprimerade med suicidrisk — men de flesta får inte ETC. Man brukar använda ECT på folk som är kroniskt deprimerade med svåra djupa återkommande depressioner.

tassarinigen:

Jag trodde man inte gav elbehandling till de under 18, men så läste jag detta
http://doden.blogg.se/


Om du tittar i inlägget så förhåller hon sig väldigt neutral: hon skriver att hon fått lite mer energi, men i annat inte märkt så mycket mer än minnessvårigheter. Hon påpekar dock att det hjälpt många andra psykotiska och deprimerade patienter och att det är en sista utväg. Denna stackars flicka har haft extrem otur i sitt livslotteri, med tanke på att hennes syster led av samma sak och hängde sig, så kan det omöjligt gjort hennes liv lättare men är en rätt klar signal för att sjukdomen har att göra med ett visst genetiskt arv. Måste säga att det är otroligt starkt av henne att dels orka med allt, och dels ändå skriva så konkret som hon gör.

Spana också in:

Hampie:

hon förhåller sig väldigt neutral


Jag vet, det jag ville lyfta fram var att hon endast var 17 år.
Hampie:

Denna stackars flicka har haft extrem otur i sitt livslotteri, med tanke på att hennes syster led av samma sak och hängde sig


Visst har hon haft otur i sitt lotteri, men jag vet inte om systrarna mått dåligt pga det genetiska arvet eller själva livssituationen, kanske är det en kombination. När hon var 6 år insjuknade mamman i schizofreni, pappan hade autsimspektrumstörning och blev vid något tillfälle så irriterad på mammam och hennes vanföreställningar att han försökte strypa henne. Syskonen blev vittne till och levde i detta kaos under väldigt många år. Vem som helst hade blivit labil av att växa upp i en sån miljö. Hon hade även två bröder, varav en hoppade framför en lastbil för att begå självmord men överlevde med svåra men. Så alla 4 syskon har varit självmordsbenägna med psykisk ohälsa.
Hampie:

Måste säga att det är otroligt starkt av henne att dels orka med allt, och dels ändå skriva så konkret som hon gör.


Absolut, jag är imponerad. Hon verkar, i sin blogg, så klar och förnuftig och jag har svårt att förstå varför hon måste hållas inlåst på rättspyk, (dit hon förlyttades från BUP på sin 18 årsdag.) Men antaligen händer kanske annat bakom kulisserna som inte framkommer i bloggen.
Hampie:

Den sida du läst på är en alternativmedicinsida vars information är extremt vinklad


Det var det kanske, men det om att metoden ursprungligen upptäcktes i ett grisslakteri är iaf sant för det har jag läst i en psykologibok.
Hampie:

Det är liksom inte så att man går till vårdcentralen och klagar på att man känner sig nedstämd och plötsligt blir fastbunden och elchockad


DET förstår jag ju, men har man redan LPT, kan de då tvinga även till detta var mer vad jag tänkte.
Hampie:

Du får testa allt innan, d.v.s. ssri, snir, tca, nssas, mao-hämmara — intravenöst!, innan man kör ETC.


Oki, låter skönt att höra. Tack för svaret!
tassarinigen:

genetiska arvet eller själva livssituationen


Låter som en bladning av båda. Vissa har otur och det finns tyvärr inget annat att göra än att inse att världen inte är rättvis :(.

tassarinigen:

Hon verkar, i sin blogg, så klar och förnuftig och jag har svårt att förstå varför hon måste hållas inlåst på rättspyk


Även om depression kan göra att man blir seg och trögtänkt, sär det inte omöjligt att deprimerade är väldigt intelligenta och klarsynta. Problemet är att man ibland förvisso kan resonera logiskt och inse att ens problem är jättedumma — men att man även om man vet att man har fel ändå inte kan styra sina känslor. Hon kan alltså skriva sina intressanta blogginlägg och resonera klart, för att kanske någon timme senare gripas av så stark ångest att hon vill ta livet av sig, antar jag. Att de skickar henne till rättspsyk är vidrigt: det beror på att vuxenpsyk är fullt/inte finns. Man skall inte blanda 18-åriga tjejer med svårt sjuka brottslingar. Usch.

tassarinigen:

Det var det kanske, men det om att metoden ursprungligen upptäcktes i ett grisslakteri är iaf sant för det har jag läst i en psykologibok.


Många medicinska framsteg har upptäckts av slumpen. Antidepressiva, neuroleptika, pennicillin!, att vissa historier sedan låter lite grova är ju tyvärr en annan femma. Det är viktigt att komma ihåg att ECT görs med patienten liggande sovande i en säng med ett par ledare fastsatta med typ plåster på huvudet. De får även muskelavslappnande medicin så de inte skall krampa. Många föreställer sig något i stil med elektriska stolen…

tassarinigen:

DET förstår jag ju, men har man redan LPT, kan de då tvinga även till detta var mer vad jag tänkte.


LPT används när någon kan vara i fara för sitt eget eller omgivningens liv. Självmordsbenägna låser man alltså in så att de inte skall döda sig själva. I detta tvång ingår ju även vård, för deprimerade så är det ofta antidepressiva. Även väldigt deprimerade och suicidala brukar få börja på SSRI. Det har definitivt hänt att folk fått ECT mot sin vilja, men, jag tror att man mer och mer försöker ha en dialog med patienten. En behandling en patient ogillar kan av denna negativa inställning få försämrad effekt (nocebo). Men i teorin så kan man bli tvingad till ECT.