Forumet - Egalitära sexuella och romantiska ritualer .

Egalitära sexuella och romantiska ritualer .

1216 0 58
Lyssnade på en podcast där Aron Flam (en bekant till mig) medverkade. Där sa han bland annat att kritisera gamla sexistiska normer utan att hitta på nya bara blir förvirrande. Tidigare menar han, att det var enklare inte att det var rätt, utan just enklare hur man skulle bete sig emot personer man är intresserad av osv. Nu är det inte lika tydligt längre, och de normer och ritualer som verkar fungera för de aldra flesta är vad i feministisk diskurs är sexistiskt. Det här är alltså normer som var självklarheter på 50-talet exempelvis, men menar Aron Flam, kritik av sexistiska normer och ritualer räcker inte. Utan vad som behövs är egalitära ritualer, ingen tjänar på otydlighet på det här området. Jag har inte tänkt på det exakt så, och tycker det är en intressant tanke som jag gärna skulle vilja spinna vidare på. Vad skulle dessa egalitära ritualer bestå av? 
Jag menar om ritualerna är påhittade, och de visar sig vara dåliga, varför inte hitta på nya bättre? Ett annat ord för det här är väll könsroller, om könsroller är påhittade, och de visar sig vara dåliga, varför inte hitta på bättre? Könsroller fungerar ju bara som kontraster, hur de olika könen ska förhålla sig till varandra ect. 

Spana också in:


InABox: Behövs inga ritualer.
Jo, det gör det visst. Varför tror du annars 100 miljoner kvinnor tycker fiftyshades of gray är sjukt upphetsande att läsa? Ju, för de tänder på den fantasin. Det krävs en fantasi, en ritual. Det går inte beskriva en sexhändelse objektivt utan att tappa det upphetsande eller sexiga med det. Det räcker inte att kritisera, du måste också ersätta det med något nytt får att gå bortom det. 

Asha: Jo, det gör det visst. Varför tror du annars 100 miljoner kvinnor tycker fiftyshades of gray är sjukt upphetsande att läsa? Ju, för de tänder på den fantasin. Det krävs en fantasi, en ritual. Det går inte beskriva en sexhändelse objektivt utan att tappa det upphetsande eller sexiga med det. Det räcker inte att kritisera, du måste också ersätta det med något nytt får att gå bortom det.
Ritualer och könsroller utmynnar från maktförhållanden, feminism strävar efter att utjämna maktförhållanden. Man behöver inte en ritual för att hitta en partner mer än man behöver för en polare.

Asha: Låt mig bara notera att jag tycker det är fett störigt när personer som inte hajar saker för ner diskusionen till absoluta lägsta nivå. Och förväntar sig att få allt förklarat för sig.
Låt mig notera att i det här läget är det mest du som inte synes haja, fram till att du säger något som antyder att du gör det.