Forumet - Elcykel eller vanlig cykel?

Elcykel eller vanlig cykel?

1038 0 36
Vad föredrar ni att använda?

Elcykel slog mig med att man kan komma ganska långt på den och är simpelt att använda, även om de är dyrt att använda dem och behövs batterier som kan ta slut. 

jag skulle vilja köpa en elcykel, men den billigaste kostar 6000kr ungefär. Ligger på 20.000k kr normalpris.

Vad skulle du köpt?

Spana också in:

Skulle nog sätta mina slantar på en riktigt bra MERIDA MTB (ej elcykel utan en mountainbike som de cyklade hem OS guld på för några år sedan. 


L Y S: Annars har vi denna med bensinmotor för 5000 kr. Glad
70991.jpg
Jag har sett den där mopeden i Sverige bjudas ut. Var det inte något strul med den? Typ att den inte var EU-typad? Och är den inte godkänd så får den ju inte framföras på vanliga gator och vägar utan bara på inhägnad bana.  Ledsen


stoner: Jag har sett den där mopeden i Sverige bjudas ut. Var det inte något strul med den? Typ att den inte var EU-typad? Och är den inte godkänd så får den ju inte framföras på vanliga gator och vägar utan bara på inhägnad bana. Ledsen
Hm, "Ej godkänd för bruk i trafiken.". Jag såg den på Ginza, men det är lite suspekt att säljstart är 1 april i år, man kan tro att det är ett aprilskämt.

Har du lite allmän kunskap om elektronik skulle jag rekommendera att sätta ihop en egen elcykel. Vill du kan du lätt få den att gå i 50km/h för totalt 10 000 om du köper en begagnad cykel som grund. Med en medelhastighet på 30km/h kan man få ut minst 6 mil räckvidd på den. Mopedhastighet utan bränslekostnader samt smidigheten av en cykel. Vill du bara att den ska gå i lagliga 25 så kan du komma undan rätt mycket billigare. 

stoner:
Slipper man typa den (få den typgodkänd/EU-typgodkänd) om den bara går i 25 km/h?
Ja, en elcykel behöver inte registreras på något sätt så länge den enligt lag går under "cykel med elassistans". Kraven för att den ska gå under detta är att den högst ger assistans upp till 25km/h, att motorns effekt inte överstiger 250W, och att den endast ger assistans om man själv trampar (eller i praktiken rör på fötterna, du måste inte ta i).

Att bygga en cykel utifrån dessa krav kostar inte mer än 4000kr plus grundcykel. Här är ett kit på 250W med inbyggd trampassistans. Det ingår också tumgas men vill man inte ha det är det bara att låta bli att koppla in den. Är kittet högre effekt är bakhjulsdrift att föredra men på 250W är fram att föredra av bekvämlighet, tar inte många minuter att sätta dit detta. Här är ett exempel på högkvalitativt batteri till ett bra pris. Med 10Ah-versionen tar man sig över 2 mil på bara el, trampar man också går den mycket längre.