Forumet - Elektriskt experiment.

Elektriskt experiment.

209 0 6
Är lite nyfiken på på det här klassiska experimentet där man ska generera el genom att trampa på en cykel. Elektriciteten som genereras driver sedan diverse hushållsmaskiner som kräver olika mycket ström. Låt säga att man först driver en elvisp och sen ökar man takten och till slut börjar en radio spela och till sist går en tv igång.

Vad är det för elektrisk komponent man använder sig av?

Tack!

Spana också in:

Väljer du en bil generator föreslåt jag en från en lastbil (svåra att få tag på å dyra dock) då dom är på 24 volt. detta kan du transformera upp till 110 volt och faktum är att större delen av våra hushålsapparater idag som har nån laddare eller "klump" på själva kontakten drivs av 110 volt och inte 230 som vi har i våra uttag här. med en tillräckligt stark generator hade du altså utan problem kunnat köra din dator på.. speciellt som du kan använda ett vanligt cykelhjul/fälg och använda en drivrem för att driva själva generatorn. då får du ett mycket trevlig utväxling som gör att du kommer lyckas utan allt för stora problem.

Ända problemet med en bilgenerator är att den måste först få en liten ström för att börja ladda, och att den laddar i likström gentimot vad vi har i utagen, växelström. Men är du bra på å koppla så kan du koppla förbi likriktarbryggan i generatorn så är de problemet löst. eller så väljer du å vara köra saker som går på likström (åter igen, tv, micro, datorer.....)
Ja, jo självklart en generator men jag tänkte på den makapären som gör att alla dessa saker kan drivas samtidigt. Det måste vara någon typ av förgrening från generatorn...Hmm, men en lastbilsgenerator alltså.

Får höra vidare med fysikläraren men vet ni om det finns någon beskrivning någonstans hur man går till väga?