Forumet - En av tre unga mobbas på nätet

En av tre unga mobbas på nätet

1630 0 20

Spana också in:


Razor: Vilken är er erfarenhet? Har ni mobbat andra, har ni själva mobbats?
Friends nätrapport

Med mobbing avses ett upprepat beteende där man trakasserar specifika personer, kallar de för nedsättande saker, försöker försvaga de genom hån m.m.
Vad jag kan se så är det enbart mellan 4%-8% som har blivit mobbade, och en av tre som har blivit kränkta.

Det är en väsentlig skillnad mellan mobbning och en kränkning. En kränkning enligt dagens definition tycker jag att man ska kunna hantera medan mobbning är mycket mer allvarligt.

Är överlag trött på alla dessa undersökningar kring lätta teman som egentligen inte visar någonting. 

Alla som inte hänger på phailbook explicit BLIR "mobbade" hela tiden. Nätet fungerar så. Där det är högt i tak och människor tillåts yttra sina åsikter kommer det att finnas de som kommer med kontroverser och andra som agerar genom pikar eller stöddiga kommentarer. Mot personer som man irriterar sig på kommer man också systematiskt att ge sig på.

Undersökningen är gjord via enkät. Även om det är den vanligaste undersökningsmetoden sätter jag inget större förtroende till den. Andelen drabbade på nätet är förmodligen betydligt större än vad som uppgetts, men långt ifrån lika många känner sig som offer, därav den låga procentsatsen. Jag blir mobbad, och jag måste väl mobba då också antar jag om man nu överskådligt ska rannsaka sitt beteende. Skitsamma och rulla vidare bara och blunda för alla hatare.

Razor: Med mobbing avses ett upprepat beteende där man trakasserar specifika personer, kallar de för nedsättande saker, försöker försvaga de genom hån m.m.
Med de här kriterierna är jag värsta stormobbaren för tusan. Hur ofta ger jag mig inte på vissa personer här inne egentligen? Även om det inte görs med utgång hos personerna själva utan hur de systematiskt rapar en massa dynga så måste jag också slå tillbaka.

Weeaboo: Med de här kriterierna är jag värsta stormobbaren för tusan. Hur ofta ger jag mig inte på vissa personer här inne egentligen? Även om det inte görs med utgång hos personerna själva utan hur de systematiskt rapar en massa dynga så måste jag också slå tillbaka.
Det finns bättre sätt att kritisera än att håna.

Razor: Det finns bättre sätt att kritisera än att håna.
Jo, men tänker mer på att tala nedsättande. Men att håna är också ett medel för att få fram en poäng hos den ena. Men brukligt nog används den inte så värst ofta, om man har andra uppsåt än rent intellektuella.

Razor: Så görs även irl och det kallas för trakasseri och mobbing. Anser du att detta är ett okej beteende?
Vad som sker irl och cyberweb är inte samma grej, det vet ju alla redan egentligen som är nätaktiva. Det du säger på nätet tar du nödvändigtvis inte med dig när du går ifrån datorn. Det är på gott och ont det där givetvis. Men jag ser en fördel för människor att ha någonstans där de kan ventilera av sig och kanske småprovocera. Det är betydligt lättare att säga till folk att inte ta åt sig så hemskt mycket än att alla ska ingå i någon kramlåda.

Weeaboo: Vad som sker irl och cyberweb är inte samma grej, det vet ju alla redan egentligen som är nätaktiva. Det du säger på nätet tar du nödvändigtvis inte med dig när du går ifrån datorn. Det är på gott och ont det där givetvis. Men jag ser en fördel för människor att ha någonstans där de kan ventilera av sig och kanske småprovocera. Det är betydligt lättare att säga till folk att inte ta åt sig så hemskt mycket än att alla ska ingå i någon kramlåda.
Jag gillar yttrandefrihet, dock så länge det inte sker upprepade dåliga beteenden som kan definieras som trakasseri. Man vet inte vilka som redan mår väldigt dåligt och elaka ord kan sänka de som redan har det svårt. De flesta skiter i att tänka på sånt och det tycker jag är destruktivt för samhället => moraliskt fel att göra så.

Razor: Jag gillar yttrandefrihet, dock så länge det inte sker upprepade dåliga beteenden som kan definieras som trakasseri. Man vet inte vilka som redan mår väldigt dåligt och elaka ord kan sänka de som redan har det svårt. De flesta skiter i att tänka på sånt och det tycker jag är destruktivt för samhället => moraliskt fel att göra så.
Sant. Och det är ju givetvis tråkigt det, inget att sticka under stolen med. Men jag tror nog att systemet som vi har nu med nätanarki är mer till "nytta" än vad det är till fördärv, faktiskt. Vissa far illa såklart, men den stora majoriteten är orörd eller nyttjar tillfällena att leka av sig trots allt.

Man får nog arbeta ur två ändor här med att få folk att uppträda mer anständigt på nätet och andra att inte vara känsliga för det som skrivs. Det finns givetvis inget slutmål i det här och vi kommer aldrig att utrota "näthatet" men de negativa aspekterna med internet lär väl minska åtminstone.
Innan man ger sig ut på internet så vet man risken, om man vill vara så dum att göra dumma saker på nätet som får en massa uppmärksamhet och hat, bättre o bara skita i vad folk säger på nätet för INGEN HAR GJORT NÅNTING EFTER DOM HAR SKRIVIT NÅT PÅ FACEBOOK.
folk är fega, dom tror att dom aldrig kommer bli tagna tills Robert aschberg står framför deras fötter och säger att dom har nätmobbats,