Forumet - En eller man

En eller man

4942 0 95
Som ni säkert har märkt så skriver några användare här på ungdomar.se en där vi andra skulle ha skrivit man.
Det kan vara dialektalt men också av genusskäl. En är ju också en bokstav färre än man och därmed sparar man (fan borde ha skrivit en) ju en liten stund av sitt liv om man/en istället börjar skriva en.
Ska vi börja med detta?

T ex "Får en/man ta ett äpple?"

Skulle du kunna tänka dig att börja byta ut "man" mot "en"

Spana också in:

Nja. Jag förstår och sympatiserar med tanken, men jag använder "man".

Främst för att jag tycker att det låter finare än "en", som påminner starkt om någon slags dialekt och låter språkligt slarvigt.

Visst förstår jag argumentet att "man" härstammar från uppfattningen att mannen är norm och att ordet man just därför kan användas som en sammanfattande benämning på mänskligheten.

Men eftersom folk i allmänhet numera uppfattar det som ett könsneutralt ord (precis som människan i stort kallas "hon") ser jag inte att det gör någon skada, till skillnad från hon/han som definitivt inte uppfattas som könsneutralt.

Kort sagt är jag inte övertygad om att ordet gör någon skada och därför anstränger jag mig inte för att ändra på den, men jag sympatiserar med syftet.
dvärgkastarn:

Troligtvis inte, ordet "man" betydde ju från början "människa" och jag antar att det är därifrån det kommer.


om så är fallet: nej

anser d vara fel att ändra på ord enbart pga. vi har uppmärksammat d som en symbolisk betydelse nu i efterhand, när det inte ens är menat så

det är som att vi skulle ändra "vad är klockan? hon är 15" (jag säger så iaf)

ingen har spekulerat över det vad jag vet..........