Forumet - En fråga om abort...

En fråga om abort...

1436 0 27
Jag vet att detta är en lite bisarr fråga, men om en tjej gör abort kan hon få behålla fostret då?

Asså typ min lillebrorsa operade bort en tagg i fingret och han fick behålla den i ett provrör. Och på vissa amerikanska filmer så får de behålla blindtarmen i en liten burk som souvenir efter att ha opererat bort den.

Är det möjligt för en tjej att få typ ha kvar fostret i en liten burk efter aborten?

Spana också in:

Hjälp, det låter makabert...
Man får, om man vill, begrava sitt döda barn. Det gjorde min familj när vi förlorade ett sent i graviditeten... Men behålla det i en burk? Det låter ju äckligt, nästan som brott mot griftefriden (inte riktigt kanske men ni fattar vad jag menar)
Människofoster har inte status som människa i Sverige, rent juridiskt borde det vara en del av kvinnans kropp. Hade ett foster ansetts vara en människa hade följande gällt enligt lagen:

"Den som berövar annan livet, döms för mord till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller på livstid."
herr_nilsson:

Människofoster har inte status som människa i Sverige, rent juridiskt borde det vara en del av kvinnans kropp.


Fostret räknas som människa från och med den 22:a graviditetsveckan, iom att man numera i regel kan rädda barnet från och med då. Så om man tex. mister barnet i komplikationer under v. 30 så måste man begrava det enligt lag, för det anses då vara en människa som inte får kastas bland annat organiskt avfall.
Foster som aborteras eller dör innan 22:a veckan räknas "bara" som foster och inget annat.
Mårran:

Fostret räknas som människa från och med den 22:a graviditetsveckan


Väldigt hemsk hypotes. En gravid kvinna i 23:e veckan eller senare blir misshandlad och får pga misshandeln missfall. Det här är inte alls ovanligt, tyvärr, det händer flera gånger om året i Sverige. Räknas detta då som mord?

Svar; Nej! I alla de rättsfall jag sett döms gärningsmannen för misshandel, grov misshandel eller kvinnofridskränkning. Jag har inte sett ett enda rättsfall där man ens övervägt att åtala för mord eller dråp om en gravid kvinna fått missfall pga våld mot sin kropp. Alltså är ett människofoster i lagens ögon inte en människa förrän fostret fötts fram ur kvinnans kropp, oavsett graviditetsvecka.

T.o.m spädbarn har tveksamt skydd, ett uppmärksammat fall pågår just nu där en barnläkare i Stockholm misstänks ha överdoserat läkemedel för att på så sätt döda ett svårt sjukt fyra månader gammalt barn. I det fallet har en starkt kritiserad mordutredning inletts.