Forumet - En fråga om högskolan och högskoletestet

En fråga om högskolan och högskoletestet

1430 1 10

Grunnar över det detta och är riktigt förvirrad om intagningskraven till högskolan.  Vad är kraven för att bli intagen till högskolan i sverige? Är gymnasiebetygen helt oviktiga för att man gör högskoletestet eller är båda två viktiga (högskoletestet och gymnasiebetygen) ? 

Är väldigt tacksam för svar.


sudd: Vad är kraven för att bli intagen till högskolan i sverige?
Det skiljer sig oerhört från skola till skola och program till program. Vad vill du plugga?


sudd: Är gymnasiebetygen helt oviktiga för att man gör högskoletestet eller är båda två viktiga (högskoletestet och gymnasiebetygen) ?
Det är klart att ett bra resultat i högskoleprovet kan göra skillnad och då kan du komma in på en utbildning som dina gymnasiebetyg inte hade räckt till för. Men om du känner att du inte vill skriva HP och att du har tillräckligt höga betyg för att komma in på det du vill så är det inte ett måste. Det är lättare att komma in på höga betyg än vad det är att komma in på ett högt HP-resultat.

Vilka krav som gäller är olika beroende på utbildning. Har du slutbetyg från gymnasiet och har gjort högskoleprovet så blir du antagen till i den urvalsgrupp som du har "bäst" resultat i. Som time skriver så är det också strategiskt att satsa på höga gymnasiebetyg, den urvalsgruppen är det generellt färre ansökande och intagningsgränsen lägre.

Spana också in:


sudd: Grunnar över det detta och är riktigt förvirrad om intagningskraven till högskolan.  Vad är kraven för att bli intagen till högskolan i sverige? Är gymnasiebetygen helt oviktiga för att man gör högskoletestet eller är båda två viktiga (högskoletestet och gymnasiebetygen) ? 

Är väldigt tacksam för svar.

Separat sökning för respektive gymnasiebetyg och HP. Räkna med minst 1,9 hp och A i nästan allt.