Forumet - En fråga till typ... de flesta

En fråga till typ... de flesta

360 0 18
Asså, jag har en fråga. Har människor något emot romer, judar eller tyskar??? Asså, för typ många i min klass har bettett sig skumt sen jag var tvungen att säga det på en svenskalektion. Min familj har fått rett speciell kultur, eftersom vi har tagit kultur från den kinesiska, rumänska och portugisiska kulturen (fick det på romsidan). Seriösa svar, typ, så jag vet om jag behöver hålla det hemligt eller inte... [surprised]

Spana också in:

Det finns fördomar kring alla dessa grupper, ja. Se till exempel på utvisningen av romer i Frankrike.[mad]

Det är idioti. Får dock känslan av att unga har färre fördomar. Men självklart finns fördomar kring ALLA samhällsgrupper och alla människor har ett visst mått (större eller mindre) av fördomar. Kanske inte spädisar då, typ.

Om jag berättar var jag bor, religion, partitillhörighet och hela köret får jag automatiskt försöka stå ut med att folk har fördomar. Det kan vara påfrestande för vissa grupper eller individer som är särskilt utsatta, men det behövs också i samhället att folk vågar sticka ut, helt klart. Det är någonting bra, för då vågar fler vara sig själva och vara stolta över det...
Klart, det är fördomar som är delvis baserade i verkligheten. Judarna har historiskt sett haft väldigt stort inflytande över världens ekonomi och romerna har ju allt som oftast varit nomadfolk.

När man har kontroll över ekonomi så blir det ofta att man betraktas som girig. Om man är ett kringresande folk så är det ofta många som tvingas in i mindre hederliga yrken, såsom tjuveri eller bondfångeri.

Därför är fördomarna ibland befogade. En del romer är tjuvar eller vill lura dig, och en del judar är giriga och vill lura dig. Felet är att många tror att ALLA judar är giriga, eller att ALLA romer är värdelösa tiggare. Så är det givetvis inte. Men fördomarna är impräntade i vår kultur sen mer än tusen år tillbaka, så det är svårt att bli av med dem.