Forumet - En otroligt bra länk om ordet "neger"

En otroligt bra länk om ordet "neger"

14027 0 84

http://www.aftonbladet.se/debatt/article10654572.ab

Jag tycker att denna artikel punkterar väldigt bra över ordet "neger". Och att folk faktiskt tar illa upp. Jag har aldrig någonsin förstått mig på varför folk inte kan förstå att folk tar illa upp när man kallar dem för neger? :S Jag menar är de en större ansträngning att säga svart eller chokladboll eller   liknande, när man vet att ordet neger har en lång historia bakom sig och faktiskt är kränkande för andra? :s


Anura: Jag tycker att denna artikel punkterar väldigt bra över ordet "neger". Och att folk faktiskt tar illa upp. Jag har aldrig någonsin förstått mig på varför folk inte kan förstå att folk tar illa upp när man kallar dem för neger? :S

alla tar inte illa upp. finns många som inte gör det.

Spana också in:

Nyanko sambuni är tillsammans med sin bror ett par gråtnegrer. JA! det är faktiskt ett argument för att inte ta något de säger seriöst.

Gillar det här stycket.

"En del gillar att hävda att de inte alls menar något illa med användandet av ordet och att de har all respekt för svarta. Det är inte sant, och det visar sig när personen upplyses om att svarta ser ordet som stötande. Då kommer försvarstalen: ”jag har alltid sagt så här”, ”jag menar ju inget illa med det”. Dessa personer har absolut ingen respekt för afrikaner. Svarta har aldrig själva kallat sig negrer. En neger är en degraderad, sinnesslö, lägre stående människa och att kalla någon neger och inte mena något illa med det är att likna vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa med det."

Tyvärr får sägas om gråtneger d.ä, så har hon inget tolkningsförträde eller företräde att göra historiska korrelationer till svensk modern tid. Sant är att unga är väl befattade med hur tabubelagt ordet är och använder det mestadels som en nedsättande term på svarta, men bland de äldre generationerna då? Vad är det som får henne att tro att hon kan sitta och dömma ut dem som rasister när det enda hon har att lita på är berättelser och trendmönster  återgett i kurslitteratur? Nej, vilken arrogans hon uppvisar.


Vehnk: , men bland de äldre generationerna då?
vadå äldre generationer? Det är väl lika dåligt att använda de ordet, vilken generation man än ligger i. Värre om man är i en äldre generation t.om. Men jag har svårt att tro att du någonsin kommer att förstå det. För mig handlar det inte om att vara för "PK" eller en gråtande "Neger" som du kallar det. Men att inte vara en douchebag. Men det är nog svårt för dig att förstå.

Jag försöker alltid tänka på vad jag säger så att jag inte kränker någon och jag har verkligen inget problem i det. Jag tycker det är bra det. Och jag anser det inte att vara för "PK" eller någonting. Jag anser det bara att inte vara en jävla douchebag, när man ändå vet att folk tar illa upp.


Tula: Förstår mig inte på människor som krigar för att få använda ordet neger. Det känns som att de har för lite viktiga saker i sitt liv.
Sant. Många är nog samma personer som spenderar en stor del av sin tid med att tumma upp alla youtube-videos som ställer SD i positiv bemärkelse och tummar ner alla videos som innehåller kritik mot SD, och som spammar kommentarsfälten med "SD 2014". De verkar inte ha mycket annat i tankarna.

Zodd:
Sant. Många är nog samma personer som spenderar en stor del av sin tid med att tumma upp alla youtube-videos som ställer SD i positiv bemärkelse och tummar ner alla videos som innehåller kritik mot SD, och som spammar kommentarsfälten med "SD 2014". De verkar inte ha mycket annat i tankarna.
Eller reklamer där en svart man och en vit kvinna är tillsammans :p
Anura: vadå äldre generationer? Det är väl lika dåligt att använda de ordet, vilken generation man än ligger i. Värre om man är i en äldre generation t.om.
Den äldre generationen använder det inte i ett rasistiskt syfte, vilket hon förnekar i sin text. Det är arrogant att ta tolkningsföreträde från människor med sin hudfärg som alibi, från riktiga människor som nog vet mer om vad de snackar om än vad hon gör om dem. Hennes kunskap kring begreppet och dess användningsområde är något hon läst sig till i någon bok. Hon har säkert redan ställt in sig på att den definition hon läst till sig är absolut och inga undantag finns. Så när ett tillfälle dyker upp som egentligen skulle reviderat ett tidigare ställningstagande tas det istället som intäkt på "rasism".

tl;dr: äldre (men vilka andra som helst egentligen) som använder ordet vet bäst vad de avser med ordet framför sambuni som tolkar deras syfte.