Forumet - Erfarenheter till er kommunister och andra som tycker om Kuba...

Erfarenheter till er kommunister och andra som tycker om Kuba...

3611 0 98
Det står helt klart efter att ni som försvarar Kuba och ni som hyllar revolution "som fyller 50" aldrig själv upplevt hur det fungerar på Kuba. Inte en tanke av er lämnas åt de som växt upp på Kuba och deras anhöriga. Min fästmö är född där. Ni har rätt i att mycket har förändrats på 50 år, men så har det även gjort i länder som inte valt Kubas väg via kommunismen. Via arkebuseringar eller fängslande av människor som inte har samma åsikter som du. Che, som själv inte var kuban (fick kubanskt medborgarskap efter revolutionen), tyckte att folk som inte delade hans uppfattning inte hade rätt att leva. Delar du Ches människsyn?

Det amerikanska embargot har påverkat Kuba men inte på det sätt som ni menar. Det har gjort att den kubanska regimen har något att skylla på för alla problem. Kuba kan handla (och gör det redan idag) med i princip alla andra länder, inte minst Europa. USA är det enda landet man inte kan handla med men amerikanska produkter finns på Kuba att köpa för dem som har pengar.

På tal om pengar så tjänar en läkare på Kuba ca 25 konvertibla pesos (ca 20 US dollar) per månad. Idag tjänar en taxiförare eller en bartender mer genom att sälja tjänster eller produkter till turister. Ensamma mödrar gör allt för att kunna föda sina barn, till och med genom prostitution. Läget på den fronten är betydligt värre idag än det var innan 1959. Europeiska sexturister åker gärna till Kuba numera eftersom risken att åka fast är mindre än länder som till exempel Thailand idag. För några euro kan de köpa en natt med en flicka, också minderåriga. Hon behöver verkligen pengarna till familjen för att överleva. Den kubanska regimen har sett till det. Hon kanske har ett arbete där hon tjänar 240 pesos, motsvarande ca 10 konvertibla pesos (8 US dollar) per månad! Detta kan hon inte överleva på. Priserna i affärerna är ungefär samma som i Sverige, ibland till och med lite dyrare så då kan man enkelt räkna ut att det inte går att leva på ca 65 kr/månad.

Det finns vissa inhemskt producerade produkter att köpa men produktionen är så pass låg idag att man tvingas till importvaror och då går priserna upp så klart. Större delen av den agrala marken som konfiskerades efter 1959 har idag växt igen. Trots att marken lämpas mycket bra som åkerjord tillåter man inte odlingar, varken privata eller statliga. Kubaner har en av staten utsedd kvantitet av mat som de kan köpa per månad. Ungefär som motboken vi hade för alkohol men detta är för mat som behövs för att överleva! Du får inte handla om du inte har boken med dig. Några exempel:
3 ägg per person/månad
30 bröd per person/månad
10 kg ris per familj/månad (5 personer i exemplet)
1 kg mjölkpulver var 10:e dag för barn under 7 år
1 tvål varannan månad

Många säljer sina ransoner för att tjäna lite pengar för att köpa nödvändigheter. Vet själv om en familj som säljer sin mjölkpulverranson varje månad, trots att de har barn under 7 år som skulle behöva det.

Många importprodukter kommer från Kina och håller ofta en så pass låg kvalitet att de aldrig skulle klara de europeiska eller amerikanska kontrollerna. Ni kommunister menar att vatten- och riskokare finns i varje hem och moderna kylskåp och DVD-spelare används. Det är långt ifrån sanning. De hem som har den typen av produkter är där man har släkt eller vänner som flytt landet, vanligen till USA eller Spanien. Dessa skickar pengar eller köper med produkter till kubanerna. De produkter som går att köpa på Kuba är av lägsta kvalitet men kostar mycket. En riskokare kan kosta en årslön.

Att säga att man använder miljövänliga alternativ är helt stolligt. Det är bara att titta på de fordon som framförs på gatorna. Gamla europeiska, amerikanska eller ryska bilar. De fina 50-talsbilar man ofta förknippar med Kuba kan ses men de är långt ifrån i gott skick. Dessa bilar spyr ut svarta moln av avgaser. Koleldning för energi är också vanligt.

Andra lögner som flödar är att upp till 95 procent har tillgång till rent dricksvatten och 98 procent fungerande avlopp. Åter igen är det helt uppenbart att ni saknar förankring i verkligheten. Fakta är det att om du har rinnande vatten i din lägenhet är det inte helt säkert att det är säkert att dricka. Problemet är att många saknar vatten i dagar, ibland veckor innan staten fixar problemet. Besökte själv Kuba tidigare i år, bodde hos min fästmös släktingar mitt i Havanna. Där saknades ofta rinnande vatten på dagarna, vilket gör att man tar det man har i form av PET-flaskor, dunkar och liknande och fyller när vatten finns, ifall det skulle ta lång tid innan det kommer tillbaka vilket det ofta gör. Vi svenskar skulle knappt kalla det rinnande vatten, det droppar mer. Varmvatten finns inte i kranen, det värmer du själv om gas finns, men den är ofta slut. El ska vi inte ens tala om. På Kuba kan det ta veckor innan elen kommer tillbaka efter strömavbrott.

Vid senaste orkanen var det som först reparerades propagandaskyltarna och alla affischer med Castros uttalanden som kan ses överallt. Material som utlovades i media att vara gratis för de drabbade som behövde laga sina hus såldes istället till högstbjudande men det rapporterades aldrig i media.

Sjukvården fungerar i vissa fall på Kuba förvånansvärt väl med tanke på de resurser de har. Det som statistiken inte säger dock, är att aborter är mycket vanliga, mycket på grund av bristen på preventivmedel, eller brist på köpkraft till att skaffa dem. Om du känner någon läkare kan det gå mycket snabbt att fixa en abort. Kubaner tar ofta med presenter av något slag till läkare för att få snabbare eller bättre service. Om du behöver stanna på sjukhus måste du ta med filtar, handdukar, fläkt (ingen AC finns), mat, tvål och en hink för att tvätta dig (för att värma vatten, varmvatten finns inte i duschen).

Man kan inte säga att revolutionen gjort att sjukvården blivit bättre, eller att det är anledningen till att det finns många högutbildade på Kuba. Det fanns redan innan revolutionen. Kubanska läkare anlitades ofta av amerikanska sjukhus för deras skicklighet före revolutionen.

Min uppmaning till er är, lev som en kuban ett år och upptäck hur verkligheten är. Utan el, rinnande vatten, varmvatten, utan möjlighet till kontakt med omvärlden om inte någon släkting ringer dig eftersom du inte har råd att själv ringa. Lyssna till dina barns gråtande när du inte kan ge dem mat för dagen.

Jag hoppas och tror att Kuba kommer att befrias från Castros historiska spöke inom kort och att vi kommer att se honom på samma sätt som vi idag ser Hitler.

Spana också in:

asdor:

Kuba har inte kommunism.


Jodå. Men till trots är Kuba de flesta kommunisternas gulleland, ständigt försvarat utan verklighetsförankring.

Din bild av kommunism kommer aldrig existera, och det är därför vi ser länder som Kuba. Något kommunisterna lägger på hyllan med argumentet "det är inte riktig kommunism". Fruktansvärt.
bloomster:

Jodå. Men till trots är Kuba de flesta kommunisternas gulleland, ständigt försvarat utan verklighetsförankring.

Din bild av kommunism kommer aldrig existera, och det är därför vi ser länder som Kuba. Något kommunisterna lägger på hyllan med argumentet "det är inte riktig kommunism". Fruktansvärt.


Kuba är inte kommunistiskt. Har du något som motbevisar min tes?
Mawns:

GUIDED

by the ideas of José Martí and the political and social ideas of Marx, Engels and Lenin;

Låter rätt kommunistiskt, ja.


Nej det är inte kommunistiskt, det står guided.

fruitpunch:

Om kuba inte är kommunistiskt, vad är då kommunistiskt?


Klasslöst, statslöst samhälle där lönearbetet är avskaffat. Kuba uppfyller inte något av kraven.
asdor:

Nej det är inte kommunistiskt, det står guided.


Läste du ens länken? Det står att landet ska styras som om det vore kommunistiskt på flera ställen. Att landet kanske är korrupterat är en annan sak, men kuba är fortfarande en kommuniststat.

Sluta leva i din drömvärld där kommunism faktiskt fungerar.