Forumet - ESD-skydd?

ESD-skydd?

2476 0 23
Eftersom jag inte har läst ellära har jag lite smådålig koll på hur det här med att jorda något fungerar. Men om jag kopplar in en sådan "adapter" som finns till höger på bild 1 i ett vägguttag, och kopplar in mitt ESD-armband (bild 2) i den borde jag väl vara jordad? Förutsatt att jag har på mig armbandet också såklart.

Är det bäst att koppla in "adaptern" direkt i ett vägguttag eller går det lika bra i ett grenuttag?

Bild 1
Image

Bild 2
Image
Buddah:

Är det bäst att koppla in "adaptern" direkt i ett vägguttag eller går det lika bra i ett grenuttag?


Fast grejen med ett jordat uttag är att när det går ström genom jord så bryts strömmen i centralen.
"Jordfelsbrytaren" - slår till.
Vad händer i det där fallet? Inget speciellt?
Eller är vägguttaget jordat men inte prylen?

Spana också in:

ankzor:

sätt ESD skyddet på chassit till datorn bara.


Skall ej pilla med en dator. Håller på med mobiltelefoner ^^

Myksa:

Och du vill väl i så fall koppla armbandet till jord på prylen och inte dig själv?


Eltermar och jag är inte så bra kompisar än. Kort och gott: Jag vill ej riskera att kortsluta mobiltelefoner genom att vara statiskt laddad när jag skruvar och donar med dem. Införskaffade därför ett ESD-armband. Det går ju att sätta fast ett sådant i elementet, men är smidigare om denna lösningen jag visar på bild fungerar - då det är lättare att hitta ett vägguttag än ett element.
Buddah:

Eltermar och jag är inte så bra kompisar än. Kort och gott: Jag vill ej riskera att kortsluta mobiltelefoner genom att vara statiskt laddad när jag skruvar och donar med dem.


Buddah:

då det är lättare att hitta ett vägguttag än ett element.


Ett jordat vägguttag är jordat mot husets jord. När du ska mecka dator kopplar du in ESD-armbandet mot datorns jord, alltså datorns chassi.
Om du koppar in dig mot husets jord så kan fortfarande huset och mobiltelefonen ha olika spänningar och det blir en stöt när du håller på. [n]

ESD-armbandet ska alltså helt enkelt (eller kanske inte) koppas in mot mobiltelefonens jord. kanske är lite knepigt med så små elektroniska prylar men du borde hitta någon sorts stålram. Alla kort borde ha någon metallisk kontakt med något gemensamt, det är jord.

Se på en gammal trampcykel med dynamo, då går det bara en sladd mellan dynamon och lampan. Där fungerar ramen som jord.
Buddah:

Hur i helvete skall jag koppla in ESD-skyddet i en mobiltelefon? ;d Kommer ju vara ivägen om jag nu ens lyckas.

Det handlar väl om att man inte skall vara statiskt laddad?


Många kopplar i chassit, men det är bara för att kabeln ofta är kort och att det då är behändigare. Men koppla till ett uttag du det minst lika bra om inte bättre.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Myksa:

Skippa ESD-skyddet och se till att inte vara laddad. Innan du startar kan du först peta på elementet hemma och sedan så fort du har möjlighet kan du peta på mobiltelefonens chassi.


Även om det är bättre än ingenting så kan du lätt dra på dig ett antal tiotusen volt med bara två steg över golvet, så om man är rädd om det man pillar med så är esd-skydd att föredra, helst då han redan har ett.