Forumet - Etikettsmobbing

Etikettsmobbing

881 0 28
Min pojkvän tar studenten snart och skall ha olika bjudningar med familjen och kompisar och så, och han vill att jag skall vara med. Men nu har han börjat terrorisera mig med etikettsregler för han tycker inte jag kan äta med kniv och gaffel etc.

Jag tyckte först att det var aslarvig men han gav mig valpblicken och "gör det för min skull"-snacket så jag sa att jag skulle lära mig, trots att han typ aldrig brytt sig om detta innan. Men hur viktigt kan det vara vilken hand man håller gaffeln i liksom? Sen massa annat typ att jag håller fel i glasen etc..

Känner mig påhoppad..

Spana också in:

isola:

prata inte med mat i munnen håll inte gaffeln som en sked och använd kniven.


.. Och sitt någorlunda rakryggad, dvs. huka dig inte över tallriken som en vilde. Smaska inte, ät inte med fingrarna och skyffla inte på så mycket mat som bara går på gaffel/sked.


Vilken hand man håller gaffeln i är inte så jäkla petigt i min mening, men att äta civiliserat inför andra människor ser jag mycket som ett sätt att visa respekt i största allmänhet. Om min bordsgranne slafsar i sig maten som jagvetintevad, känns det jävligt otrevligt och respektlöst.

Vet iofs inte hur dåligt bordsskick du faktiskt har, din pojkvän kanske är lite väl snobbig.
Nachac:

Tror att etikettsreglerna är tämligen hänsynslösa, det vill säga alltid vänster.


Är i och för dig inte ett problem med tanke på att det är på den sidan gaffeln ligger.


Man ska heller inte tjoppa upp all mat i förväg, utan skära en bit för varje tugga, om du nu brukar ha den vanan.
annoyed:

Vet iofs inte hur dåligt bordsskick du faktiskt har, din pojkvän kanske är lite väl snobbig.


Äter väl inte som en gris direkt, tuggar med stängd mun och så [crazy]

Nachac:

Man ska heller inte tjoppa upp all mat i förväg, utan skära en bit för varje tugga, om du nu brukar ha den vanan


Meh, mycket skönare att skära upp allting i förväg och sen äta [cry]

Beliebes:

Har du berättat för honom att du känner så, han kanske "Back off" lite då?


Han sa typ att jag inte är 12år längre och att jag borde gnälla mindre och lära mig mer typ för jag måste ändå lära mig detta.
isola:

jag blev snobbskolad i en massa sådant som liten, tom lärd att _hovniga_


[chocked] Är det inte enbart personer med ett "von" framför namnet som har anledning att lära sig detta? [wink]

OF 5:

Vadå. Är väll inget fel på lite etikett. Gör det ju bara trevligare för alla.


annoyed:

men att äta civiliserat inför andra människor ser jag mycket som ett sätt att visa respekt i största allmänhet.


Det är väl skillnad på "etikett" och vanlig hyfs. Varenda människa oavsett samhällsklass känner till sådana självklarheter som att man äter med stängd mun, inte talar med mat i munnen och inte rapar; det är hänsyn och vanlig hyfs och något alla bör kunna.

Sådant som föra skeden från sig i stället för mot sig då man äter soppa, att börja med de yttre besticken och att kröka lillfingret däremot handlar inte om hyfs, eftersom det knappast förstör bordsgrannens aptit. Det handlar snarare om en klassmässig metod att sålla människor och att identifiera de invigda och icke invigda: på sådana detaljer kan man se "vem som inte riktigt hör till oss" Dold text: och signalera detta med höjda ögonbryn och krökta småleenden.

Dock är ju detta en kunskap precis som annat och kunskap är aldrig bortkastat. Även om man knappast vill umgås i kretsar där man bedöms utifrån sånt, vet man aldrig om det kan vara till nytta någon gång. Se det som en erfarenhet bland andra och ta lätt på det. Huvudsaken är att man vägrar låta sig bedömas och värderas utifrån det.
mynona:

t handlar snarare om en klassmässig metod att sålla människor och att identifiera de invigda och icke invigda: på sådana detaljer kan man se "vem som inte riktigt hör till oss"


Den största anledningen till att man använt sig av etikettsreglerna och att det länge var något som alla oavsett "klass" kunde tillämpa var just för att förebygga detta.

Men det är ju å andra sidan bara det historiska och det är mycket som inte längre är som det en gång var tänkt.
OF 5:

Den största anledningen till att man använt sig av etikettsreglerna och att det länge var något som alla oavsett "klass" kunde tillämpa var just för att förebygga detta.


Det är inte riktigt vad jag har läst. De olika samhällsklasserna hade trots allt förr i tiden helt olika etikettsregler. Alla fick lära sig det korrekta sättet att uppföra sig inom just deras klass. Dessa regler hade skapats just för att skilja samhällsklasserna åt, och de som inte var invigda kunde lätt urskiljas med hjälp av just etiketten.
OF 5:

Då har vi gått olika skolor.


Absolut. Tanken att det var positivt att utplåna en persons klassmässiga ursprung, och att förebygga en klassmässig identifikation, var trots allt inte vidare stark i forna tiders klassamhälle, där det ansågs legitimt och positivt att det fanns flera olika samhällsklasser, och att varje människa skulle hålla sig till sin plats.