Forumet - Ett samhälle utan skatt?

Ett samhälle utan skatt?

2448 0 346

Spana också in:

Capelon:

Ett samhälle utan skatt? Är det något bara vi i lilla Sverige skulle kunna drömma om men skulle det kunna funka? Vad tror du?


Naturligtvis är det fullt möjligt med ett samhälle utan skatt. Själv skulle jag gärna se att vi gick över till ett sådant. Däremot inte över en natt utan under en längre övergångsperiod på rätt många år.
iosib:

jag är rätt säker på att 100 % av invånarnas skatt går till skatt. [confused]


Öh, vad menar du? Att pengarna inte går till välfärd? Det är nämligen irrelevant då man talar om hur mycket som skattas. Att nästan en tredjedel av USA:s invånares inkomst betalas till staten, som de sedan budgeterar på ett sätt de tycker är bra för landet är dock ett faktum.

Men till frågan:

Jag tror att ett samhälle helt utan skatt ekonomiskt skulle fungera, och till och med generera mycket mer pengar än vad vi gör idag. Dock tror jag att klyftan mellan inkomsttagare skulle bli enorm, så jag är jättekluven över vad som är bäst: ett samhälle där väldigt mycket är möjligt, eller ett samhälle där mindre är möjligt men fler får möjligheter. Jag är verkligen jättekluven.
AndyH:

Skall vi avskaffa, brandkår, ambulanser, hjälp till sjuka etc?


Vad han talar om är att allt detta är privatiserat.

Det kan se ut så här: du arbetar för ett företag som tar lite av din lön och använder det till att betala en försäkringspremie. Om du (eller dina familjemedlemmar om du tecknar rätt försäkring) då blir sjuk, eller du blir rånad eller på något annat sätt behöver samhällets resurser får du samhällets resurser på en gång, så länge du inte nekar dem.

Efter det skickar den resursen (kanske brandkåren) en begäran om ersättning från försäkringsbolaget som i sin tur betalar kostnaden för brandmännens löner, underhållet för bilen och liknande och på så sätt går alltihop runt.

Men här kommer vi till problemet: om du däremot inte har ett jobb (vilket väldigt många inte har) måste du stå för ersättningen ur din egen ficka.

Sjukvården fungerar så här i USA, och det leder till att sjukräkningar från oförsäkrade amerikaner är den ledande orsaken till personliga konkurser. Men å andra sidan har de inte lika långa köer som vi har i EU och läkarna har högre löner.

Så det handlar alltså om vart man står: bättre och effektivare sjukvård, eller sjukvård åt alla.

Och det är där jag är kluven, och vill ha liten skatt men definitivt sjukvård, juridisk hjälp, polisväsende, räddningstjänst, vägar och mycket mer åt alla.
Wanking BC:

Nej, men det är ju i princip samma sak om man gör så att 5% får mycket mer t.ex [zzz] De har ändå mer än de behöver då


Jag har ingenting emot att det finns folk som har mer pengar än mig.