Forumet - 18-årsgräns på Energidrycker - vad tycker ni?

18-årsgräns på Energidrycker - vad tycker ni?

14000 1 51
energidricka.jpg
Bild: Svt.se

I en debattartikel i Aftonbladet argumenterar tre skribenter för att höja åldersgränsen på energidrycker till 18 år. De menar att den frivilliga åldersgränsen på 15 år som finns idag knappast hindrar ungdomar från att köpa energidrycker.

"Många barn och ungdomar som dricker energidrycker säger att de gör det för att bli pigga och alerta. Problemet är bara att den energi som energidryckerna erbjuder bara kommer i form av socker och koffein. Något många inte tänker på är att sockerhalten i en vanlig Red Bull motsvarar sju sockerbitar, lika många som i en burk Coca Cola. Dessutom innehåller energidrycker stora mängder citronsyra som orsakar erosions- och frätskador på tänderna. Taurinet, som förekommer rikligen i energidrycker (ett normalt dagsintag är cirka 150 milligram och den som dricker 1 burk Red Bull får i sig drygt 1 gram), kan påverka hjärnans belöningssystem på ett onaturligt sätt."

Vad tycker ni? Bör åldersgränsen på energidrycker höjas, eller kanske rentav slopas helt och hållet? Rösta i pollen och diskutera! 
Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande: Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.
Senast ändrad 22 Oct 2014, 19:29 av Zymba

Spana också in:

Tycker den är lagom som den är just nu. Inte för att det kommer påverka ungars vanor men i varje fall tillkomsten av den. Sett allt för många ungar köpa sånt här på väg hem från skolan och fick intrycket av att det verkar vara en rutin för dem som inte är så bra. Godis och coca cola i all ära, men den skiten är en betydligt större hälsorisk för små skitungar. Men visst kan jag dela med mig av energidricka till minderåriga för det.

Men att sätta åldersgränsen till 18 blir ju lite av att behandla den i samma dignitet som alkohol,. Vilket är klart efterblivet. 

Zymba: Nej, det behövs ingen åldersgräns överhuvudtaget
Om sedan någon 14-årig snubbig snubbe kolar vippen av en koffeininducerad så är det ju bara ett slags eugenisk bonus, känns som ett konstigt förbud att införa. Hatar själv energidryck men sådana här påfund som del i ett folkhälsotänkande som för mig andas 30-tal och diffusa naziideal så blir det " rör inte min kompis (red bull)"
Är själv kluven. Tycker egentligen inte ett sånt här förbud är nödvändigt överhuvudtaget, för enligt den logiken borde ju även läskedrycker och dylikt ha åldersgränser. Samtidigt är det sorgligt om barn och unga missbrukar energidrycker och skadas av det för att vi inte har någon reglering. Tror nog egentligen mer på förebyggande arbete i form av information- och kunskapsspridning än förbud.
Energidrycker borde tas bort helt och hållet. I framtiden kommer folk få väldiga hjärtproblem pga dessa drycker. På samma sätt som det inte alls fanns någon fara med att röka i början men 30 år senare kom alla sjukdomarna, så kommer det bli med energidryckerna.

En läkare berättade om en patient som blev slutade med energidrycker, och det tog patienten två veckor att få tillbaka normala värden på hjärtat.