Aviseringar
Rensa alla

18-årsgräns på Energidrycker - vad tycker ni?


Ämnesstartare

energidricka.jpg
Bild: Svt.se

I en debattartikel i Aftonbladet argumenterar tre skribenter för att höja åldersgränsen på energidrycker till 18 år. De menar att den frivilliga åldersgränsen på 15 år som finns idag knappast hindrar ungdomar från att köpa energidrycker.

"Många barn och ungdomar som dricker energidrycker säger att de gör det för att bli pigga och alerta. Problemet är bara att den energi som energidryckerna erbjuder bara kommer i form av socker och koffein. Något många inte tänker på är att sockerhalten i en vanlig Red Bull motsvarar sju sockerbitar, lika många som i en burk Coca Cola. Dessutom innehåller energidrycker stora mängder citronsyra som orsakar erosions- och frätskador på tänderna. Taurinet, som förekommer rikligen i energidrycker (ett normalt dagsintag är cirka 150 milligram och den som dricker 1 burk Red Bull får i sig drygt 1 gram), kan påverka hjärnans belöningssystem på ett onaturligt sätt."

Vad tycker ni? Bör åldersgränsen på energidrycker höjas, eller kanske rentav slopas helt och hållet? Rösta i pollen och diskutera! 


Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande: Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.


   
Citera
Ämnesstartare

Zymba: Nej, det behövs ingen åldersgräns överhuvudtaget!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jomen det tycker jag nog. De innehåller ju en massa skit. Inte för att ungar inte får gå och köpa sig läsk, godis och snabbmat och bli feta av men ja. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

det låter bra!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sägmig: Zymba: Nej, det b

fast det röstade du inte på


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

isola:

fast det röstade du inte på

Jag har inte röstat


   
SvaraCitera
Kudhos

Ungarna kommer bara hitta en ny metod att få tag på skiten om det var 18-årsgräns. Bättre om de får veta om riskerna och ha varningstexter samt förbjuda på/i skolor än göra ett Systembolaget 2.0.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

ja alla kan räddas och arken heter förbud, förbjud bort allt dåligt så slutar det hända

neeeeeeeeeej


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Zymba: Annat

bara om allt annat onyttigt också förbjuds. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

typ åldersgräns på glass, godis, läsk, chips, smörpopcorn osv 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ta bort skiten helt istället, vi har kaffe om man vill ha i sig koffein, energidrycker är jämförbart med om det skulle existera alkoläsk i klass med folköl.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

folkölsenergidryck kunde man köpa på sunny livs vid rudammen förut. tider d.


   
SvaraCitera

Morgonstjärna: alkoläsk i klass med folköl.

De har vi ju i princip kallas "cider".


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

moralpanik


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tycker den är lagom som den är just nu. Inte för att det kommer påverka ungars vanor men i varje fall tillkomsten av den. Sett allt för många ungar köpa sånt här på väg hem från skolan och fick intrycket av att det verkar vara en rutin för dem som inte är så bra. Godis och coca cola i all ära, men den skiten är en betydligt större hälsorisk för små skitungar. Men visst kan jag dela med mig av energidricka till minderåriga för det.

Men att sätta åldersgränsen till 18 blir ju lite av att behandla den i samma dignitet som alkohol,. Vilket är klart efterblivet. 


   
SvaraCitera