Forumet - 19 november: Internationella mansdagen

19 november: Internationella mansdagen

10841 1 114
internationella-mansdagen-sverige.jpeg

Idag, den 19e november, är det internationella mansdagen, som firas över hela världen sedan år 1999. Syftet med dagen är att "fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder."

Många tycker att det är ett bra initiativ, framförallt för att den främjar vanliga män, inte bara atleter och filmstjärnor - andra säger att idén är bortkastad och endast existerar som en antifeministisk motreaktion på internationella kvinnodagen. Mansforskaren Lars Jambert förklarar sin synpunkt i Aftonbladet här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19880666.ab

Vad tycker ni? 

Ska det finnas en mansdag? Motivera ditt svar!

Jag tycker det är bra att man främjar positiva förebilder för pojkar och män men samtidigt får män så himla mycket plats i media, nästan all makt är fördelad mellan männen. Internationella kvinnodagen finns ju för att kvinnor internationellt sett har ett underläge - män lider också av att det inte är jämställt, men inte på samma sätt. 

Spana också in:

Jag tycker inte att det bör finnas vare sig en mans- eller kvinnodag. Orsaken till varför kvinnodagen finns är för att uppmärksamma strukturellt förtryck och sexism mot kvinnor. Könsroller och patriarkat förtrycker båda könen, dock kvinnor tyngst. Samtidigt ser jag det positiva i att vi uppmärksammar även förtryck mot män, även om det är mindre än det mot kvinnor: för att vi ska kunna avskaffa könsrollerna, så måste alla kön samarbeta, och eftersom många män inte förstår utan missuppfattar feministiska initiativ och strukturelt förtryck är det mer pedagogiskt och konstruktivt att också uppmärksamma mäns problem med könsrollerna. Därmed får vi lättare samarbete, därmed kan vi motarbeta kvinnoproblemen bättre, eftersom både mäns och kvinnors strukturella könsproblem kommer ur just könsroller. Jag tror inte på att vi ska tvinga folk att utbilda sig, jag tror inte på att alla ens kan göra det eftersom de är för ovilliga, och bättre än att känna sig överlägsen för att man vet mer än dem är det att faktiskt lösa problemen. 

time:
Jag tycker inte tråden har en negativ klang. Om du läser tråden har jag skrivit argument från båda sidor, samt generöst erbjudit er att kunna rösta på precis vad ni känner för. Tråden är inte negativ. 
Jag vill inte vara den som är den men din tråd om internationella kvinnodagen såg något annorlunda ut:

time: Hurra, hurra, internationella kvinnodagen! Vi kör en liten gallup, tycker jag.

Vilken är din hjärtefråga?
Säger nödvändigtvis inte att dina olika ingångar är något dåligt, men det finns absolut en skillnad. 
Finns det en kvinnodag som uppmärksammar förtryck mot kvinnor bör det naturligtvis också finnas en mansdag som uppmärksammar förtryck mot män. Dock kan man väl känna att hela den här dag-ismen där dagar ska delas ut till höger och vänster börjar bli lite tröttsam. Kan inte alla dagar vara dagar då vi uppmärksammar förtryck och dumheter i samhället, oavsett kön?, tänker jag.

Dock finner jag stor njutning i att läsa hur alla rabiata vänsterfeminister bara rasar över blotta tanken på en mansdag. 

Tickstart: Kan det finnas en dag, en endaste på hela året då vi kan slippa få skit för vilket kön vi föddes
Skönt att det bara finns ett genus eller könsroll (om man vill bli lite gammaldags) som diskrimineras genom våra normer och kuk kontra fittaförväntingar iaf.
Hörru tickis ditt gamla snöre, vad tror du man kämpar för?

mynona: Jag tycker inte att det bör finnas vare sig en mans- eller kvinnodag.


mynona: för att vi ska kunna avskaffa könsrollerna, så måste alla kön samarbeta, och eftersom många män inte förstår utan missuppfattar feministiska initiativ och strukturelt förtryck är det mer pedagogiskt och konstruktivt att också uppmärksamma mäns problem
Det här känns ärligt talat väldigt etnocentriskt. I vardaglig feministisk kamp är jag allt för identitetspolitik, ifrågasättande av normer och så vidare, men en dag som internationella kvinnodagen gäller uppmärksammandet av ytterst konkreta strukturella illgärningar gentemot kvinnor, och här är förtrycket mot män endast en fjärt i rymden i jämförelse, och i detta sammanhang skiter jag högaktningsfullt i vilken snubbe som känner sig kränkt över att han minsann har det svårt också.

N.W:
Jag vill inte vara den som är den men din tråd om internationella kvinnodagen såg något annorlunda ut:

Säger nödvändigtvis inte att dina olika ingångar är något dåligt, men det finns absolut en skillnad. 
Detta för att:

Nachac:
en dag som internationella kvinnodagen gäller uppmärksammandet av ytterst konkreta strukturella illgärningar gentemot kvinnor

Sedan handlar inte internationella mansdagen om förtryck mot män, utan om att främja positiva förebilder. 

dazed:
Skönt att det bara finns ett genus eller könsroll (om man vill bli lite gammaldags) som diskrimineras genom våra normer och kuk kontra fittaförväntingar iaf.
Hörru tickis ditt gamla snöre, vad tror du man kämpar för?
I ärlighetens namn, har "feminismen" på senare år varit en succé tycker du? Jämställdhet uppnås genom lika villkor, samma lön för samma arbete, utbildningsrätt, rösträtt osv, inte genom att demonisera varandra för saker som är helt obefogade.

Så givetvis skulle det inte behövas en man- eller kvinnodag, lika lite som en färgad- eller kortväxtdag etc, allt borde ersättas med en människodag (vilket förmodligen finns redan).
Så inga dagar bör finnas. Idag är ondsag.