Forumet - 13-19 eller 20-30

13-19 eller 20-30

1255 0 39

Spana också in:

Ordet "ungdom" betecknar vanligtvis fasen mellan man är barn och vuxen. 

Saken är den att många som är närmare 30 idag inte identifierar sig riktigt med att vara vuxen eftersom de tänker att vuxenhet har att göra med att stadga sig och leva ett mer strukturerat liv med mycket ansvar. Hus, bil, barn, karriär och hela det köret. 

Numer när man slutar gymnasiet är det vanligt att först jobba lite för att kunna resa (om man ö.h.t. får ett jobb), kanske gå folkis, flytta runt osv. sen plugga på högskola i fem år för att "bli klar" runt 30. Först då blir det aktuellt att börja tänka på hus, barn, jobb och sånt. Därför antar jag att många som är runt 25 identifierar sig som ungdomar fortfarande, eller kanske mer som "unga vuxna" men ändå som något annat än "typiskt vuxen".  Men det är ju helt klart en klar skillnad i mognad, kontroll och ansvar för sitt eget liv mellan en genomsnittlig 15-åring och en genomsnittlig 25-åring. 

ungdom är ett rätt intetsägande begrepp, tror inte att det utgör en särskilt meningsfull stämpel om man vill att den ska omfatta en grupp som har mycket gemensamt. en 25-åring är ju sällan vuxen (även om det förekommer) i bemärkelsen fast jobb och karriär, "permanent" bostad, klar med pluggande, familj, osv, så en genomsnittlig 25-åring måste rimligen räknas som ungdom. men en genomsnittlig 25-åring har knappast mer gemensamt med en genomsnittlig 15-åring än med en 35-åring. eller, i dagsläget så kanske de har det, men det är bara för att en genomsnittlig 25-åring och en genomsnittlig 35-åring båda är uppväxta med internet, en genomsnittlig 35-åring är det inte.

nej, jag tror att fler kategorier bör användas om man alls vill säga något meningsfullt med sin kategorisering.