Forumet - EU lägger näsan i snuset

EU lägger näsan i snuset

489 0 38
Svenskt snus får inte exporteras utanför Sverige. En regel inom EU ger dock undantag till Sverige och ger Sverige helt fria tygar att använda snus.

Nu har i allafall EU satt ner foten och gett ut en idé:

snus får inte vara smaksatt med exempelvis lakrits, citrus etc. och det måste innehålla 85% tobak. Den främsta anledningen till detta är enligt EU bland annat snusets negativa konsekvenser på hälsan. Vanligt snus innehåller ca 50% tobak.

Den här lagen skulle i princip betyda att många snussorter försvinner helt...och vem tusan skulle köpa det snus som blir kvar?? Med 85% tobak skulle snuset smaka skit. Lika bra att köpa en cigg isåfall och proppa upp tobaken under läppen.

Typ ALLA snussorter är smaksatta! Även märken som Ettan. Det ha bla en touch av choklad och stall. General har citrussmak. Var ska man dra gränsen?

Vad tycker NI?

Spana också in:

Kan inte riktigt förstå varför de ens lägger tid på det. Jämfört med vissa andra varor på den europeiska marknaden är det rätt ofarligt. Att börja jävlas med ett medlemsland för en sån liten skitsak det ändå är ute i europa är obegripligt. Det kan inte leda till något gott för någon då det bara leder till osämja inom eu vilket framöver kan påverka beslut i viktiga frågor.

Har inte orkat sätta mig in i frågan än så länge då jag bara tycker det är löjligt men har svårt att tänka mig att de kan driva det så långt att dagens snus förbjuds här i sverige. Men visst skulle exporten förbjudas och vinsterna minska så skulle väl utbudet påverkas rejält även här i landet.
Om man tycker om snus eller inte är inte ens relevant.

Vad som är relevant är att några pampar i Bryssel vill bestämma om svenskar ska få snusa eller inte i sitt eget land. Det är ju för fan absurt.

Sverige hade 2 stora krav för att sluta sig till EU:
1. Offentlighetsprincipen
2. Snuset.

EU godkände det här 1995. Det gör det iofs ännu mer efterblivet eftersom dom nu mer än 10 år senare ångrar sig. För vem som helst förstår att om svenskt snus innehåller 85% tobak kommer det att smaka så jävla illa att det är bättre att riva sönder en cigg och stoppa upp skiten under läppen.

Med tanke på mutorna Swedish Match fick för ett tag sedan (och avböjde och anmälde han som mutade!) förvånar det mig inte. Dom vill ju ha svenskt snus ute på världsmarknaden. Det skulle påverka alla företag som säljer cigg jävligt negativt och dom skulle förmodligen förlora miljarder. Förvåntar mig inte om andra politiker får mutor i form av feta summor pengar för att försöka hålla snuset innanför sverige eller t.o.m få det att försvinna.

Och varför förstår inte EU att snus är MINDRE farligt än ciggaretter? Det faktumet ignoreras ju. Istället hetsar dom på och ljuger om hur farligt snus är.

men som sagt... Vore katastrof om snus eller ännu värre ''godissnus'' såldes worldwide.... många tobaksjättar skulle förlora på det. Och när andra länder förstår att det är VETENSKAPLIGT BEVISAT att snus är hälsosammare än ciggaretter blir det ett ÄNNU större hot mot alla tobaksjättar.

:

16 oktober 2012 kl 21:42 , uppdaterad: 17 oktober 2012 kl 08:03

Om anklagelserna stämmer så är det en sorgedag för EU-apparaten, som för bara några dagar sedan gladde sig åt att ha förärats Nobels fredspris, men också för oss andra som får dra slutsatsen att cash är kung i Bryssel.

Swedish Match anmälde i våras till anti-bedrägerimyndigheten Olaf (Office Européen de Lutte Anti-Fraude), att en maltesisk affärsman hade tagit kontakt med dem och bett om pengar i utbyte mot hans inflytande över EU-kommissionären, så att denna ruckar på exportförbudet på snus.

Även om rapporten inte pekar ut John Dalli som inblandad i samtalen mellan snustillverkaren och affärsmannen, så ska den maltesiske kommissionären ha känt till att kontakterna gjorts, uppger Olaf.


Det har under årens lopp förekommit många märkligheter i Bryssel kring snusfrågan. EU-kommissionen har inte velat ta i förslag om att lyfta exportförbudet ens med tång. Rapporter som visat att snusets negativa hälsoeffekter är färre än cigaretternas har dragits in eller mörkats.

:


När EU-kommissionen för några år sedan under paraplysatsningen ”Europe against Cancer” beställde en rapport om hälsoeffekterna av alla olika slags muntobak så hade stycken i texten som talade för snusandets fördelar gentemot med andra tobakssorter helt sonika strukits över med Tippex.


http://www.svd.se/naringsliv/snusharva-tvingar-bort-eu-topp_7587906.svd

SKRIV PÅ DENNA LISTA KÄRA UM:ARE! KRÄVS BARA NAMN OCH E-POST OCH SEDAN ATT NI KLICKAR!

http://eusnus.se/petition/
mrman:

Min åsikt.


Bara för att du personligen inte gillar att lukta på snus så betyder väl inte det att det ska försvinna för alla, inkl. de som GILLAR det. Jävligt dumt sagt. Om jag är bög och inte gillar tjejer så skulle väl inte det vara anledning att rösta för att förbjuda heteroporr för de som gillar att titta på det.
mrman:

Jag ser gärna att snuset försvinnet då jag inte har någon som helst användning för snus. Det är min personliga åsikt ja och den står jag för.


Jag, som inte heller gillar snus, tycker att det borde stanna kvar eftersom det inte skadar och många tycker om det. Vad är du för slags egoist egentligen?