Forumet - Expogate

Expogate

1820 0 50
Expo sitter nu med arslet i brödrosten. Fria Tider avslöjade nämligen att Expo hade fått 400 000 skattekronor i bidrag från statens kulturråd. Det stora problemet med det här är att kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg också har en styrelsepost i Expo.

Expos VD Daniel Poohl blev grinig. Han tycker inte om att "osakliga hårdvinklade artiklar från hatsajter kan leta sig in i etablerad media". För mainstream media får ju bara vara socialliberal och peka ut alla som kritiserar svensk invandringspolitik som rasister. När högermedia slår tillbaka och pekar ut vilka korrupta svin Expo är så är det att gå för långt.

Spana också in:

Well, det här verkar ju vara en ganska liten nyhet, särskilt i jämförelse med de massiva scoop som expo gjort.

För att ge lite annan referensgrund än nazistsidor och deras återberättare, SVT Kultur

"- Det är en speciell referensgrupp som tar fram förslag på tidningar som ska få stöd, och beslutet tas av kulturrådets generaldirektör. Expo har fått stöd av Kulturrådet i många år och jag har inte deltagit i några sådana beslut, säger hon.

// Och i dag har hon fått veta att hennes dubbla stolar redan har granskats, av kulturrådets egen jurist.

- I dag förstod jag att vår jurist har tittat på det här, och inte heller ansett att det är jäv."

"Att det var just Sverigedemokraterna som ifrågasatte Brunnbergs uppdrag hos en tidning som granskar främlingsfientlighet och rasism – och som har granskat Sverigedemokraterna vid flera tillfällen – det vill inte Kerstin Brunnberg diskutera.

– Det skiter jag i. Deras fråga är relevant och ska tas på allvar. Jag tycker att det är hälsosamt och viktigt att den här frågan kommer upp."

Vi får väl se om det blir en utredning och något kommer fram. Men det här känns inte direkt som en stor nyhet eller "gate" - när jag googlade "expogate" var detta fjärde resultatet och de två första var tyska.

EDIT: För övrigt måste det här vara årets lamaste "avslöjande" med tanke på att det är offentliga uppgifter som inte har dolts på något sätt.
tevepro:

och älskar sd.


Du har ingen jävla aning om vart jag står politiskt. Du fick troligen moralpanik för att jag kritiserade Expo. Visst jag har vissa likheter med SD. Precis som SD så är jag kritisk till svensk invandringspolitik. En annan likhet är att jag är emot EU. Det betyder dock inte att jag älskar SD. Saker som skiljer mig från SD är tex att jag vill legalisera cannabis, skrota monarkin och inte utöka kärnkraften. Det finns en hel del som jag och SD inte håller med varandra om.
Cykeldöden:

Well, det här verkar ju vara en ganska liten nyhet, särskilt i jämförelse med de massiva scoop som expo gjort.För att ge lite annan referensgrund än nazistsidor och deras återberättare, "- Det är en speciell referensgrupp som tar fram förslag på tidningar som ska få stöd, och beslutet tas av kulturrådets generaldirektör. Expo har fått stöd av Kulturrådet i många år och jag har inte deltagit i några sådana beslut, säger hon.// Och i dag har hon fått veta att hennes dubbla stolar redan har granskats, av kulturrådets egen jurist.- I dag förstod jag att vår jurist har tittat på det här, och inte heller ansett att det är jäv.""Att det var just Sverigedemokraterna som ifrågasatte Brunnbergs uppdrag hos en tidning som granskar främlingsfientlighet och rasism – och som har granskat Sverigedemokraterna vid flera tillfällen – det vill inte Kerstin Brunnberg diskutera.– Det skiter jag i. Deras fråga är relevant och ska tas på allvar. Jag tycker att det är hälsosamt och viktigt att den här frågan kommer upp."Vi får väl se om det blir en utredning och något kommer fram. det här känns inte direkt som en stor nyhet eller "gate" - när jag googlade "expogate" var detta fjärde resultatet och de två första var tyska.EDIT: För övrigt måste det här vara årets lamaste "avslöjande" med tanke på att det är offentliga uppgifter som inte har dolts på något sätt.


Men kolla är det inte min bästa kompis cykeldöden igen [smile] Tycker att Kenneth Ahlborn kom med ett vettigt svar:

"Vem som helst, inklusive Brunnberg och alla medier, begriper att det är ögonbrynshöjande att chefen för Kulturrådet sitter i en styrelse för en tidning som söker och får 400 000 från – Kulturrådet. Skitsamma om hon inte personligen delar ut pengarna, hon är chef för dem som gör det. Därtill gäller det en tidning som knappast kan kalla sig en kulturtidskrift utan att rodna”
Homer:

Skitsamma om hon inte personligen delar ut pengarna, hon är chef för dem som gör det.


Är inte expert på det här med byråkrati, men kan man klassa en styrelseledamot som chef över generaldirektören?

Homer:

"Vem som helst, inklusive Brunnberg och alla medier, begriper att det är ögonbrynshöjande att chefen för Kulturrådet sitter i en styrelse för en tidning som söker och får 400 000 från – Kulturrådet.


Ja, det är ögonbrynshöjande. Jag skulle t.om. säga att det är olämpligt, om inte annat för att det kan underminera förtroendet för rådet. Därmed inte sagt att det är jäv.

Homer:

Därtill gäller det en tidning som knappast kan kalla sig en kulturtidskrift utan att rodna”


Varför? Bara för att "blubby" vill börja kalla kultur för "underhållning" behöver inte resten av världen köpa det.

Homer:

Hyfsat partiska.


detta är irrelevant för om något är kultur eller inte.

Min poäng var inte att det här inte är något att se över, det är att det inte är att "sitta med arslet i brödrosten" - det är en småsak oavsett.

Och inte minst så är det en taktik från extremhögern att vända fokus från granskningen av dem, som ju gett liiiiite saftigare resultat så att säga. Och att underminera expos journalistiks trovärdighet, vilket egentligen inte har en koppling till den här "nyheten" (som som sagt var är offentliga handlingar och aldrig har dolts).
Cykeldöden:

Är inte expert på det här med byråkrati, men kan man klassa en styrelseledamot som chef över generaldirektören?Ja, det är ögonbrynshöjande. Jag skulle t.om. säga att det är olämpligt, om inte annat för att det kan underminera förtroendet för rådet. Därmed inte sagt att det är jäv.Varför? Bara för att "blubby" vill börja kalla kultur för "underhållning" behöver inte resten av världen köpa det.detta är irrelevant för om något är kultur eller inte.Min poäng var inte att det här inte är något att se över, det är att det inte är att "sitta med arslet i brödrosten" - det är en småsak oavsett.Och inte minst så är det en taktik från extremhögern att vända fokus från granskningen av dem, som ju gett liiiiite saftigare resultat så att säga. Och att underminera expos journalistiks trovärdighet, vilket egentligen inte har en koppling till den här "nyheten" (som som sagt var är offentliga handlingar och aldrig har dolts).


Nu är väl inte Fria Tider extremhöger. Det är ju utan tvekan högermedia och det står Fria Tider också för. Deras officiella ideologier är konservatism och libertarianism. Jag tycker också att det är där nånstans de ligger.
Homer:

Nu är väl inte Fria Tider extremhöger.


Tja, "extrem" är ju ett rätt luddigt begrepp, men GP, DN, och SvD är högermedia - Fria Tider är låååångt ute på högerkanten och sprider rasistisk och fascistoid propaganda på många plan och kallar det för nyhetsrapportering. De står längre till höger än Arbetaren står till vänster, så att säga.

Men det klart, om ens "nyhetsrapportering" i huvudsak kommer från Fria Tider, SD-kuriren och Nationell Idag kan jag förstå hur man kan se dem som ett legit alternativ.

EDIT: Och det går ju inte heller att se Fria Tider i ett vakuum - de måste ju sättas i kontexten av den rörelse de tillhör.